|

Sofralar kırlara acılsın

Kırlarda ailenize sofra kurma zamanı. Özellikle hafta sonları siz de piknik yapmayı seviyorsanız sepetinize mutlaka anne köftelerini yerleştirin. Patates salatası da piknik sepetinin vazgeçilmezlerindendir.

Yeni Şafak
04:00 - 24/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:36 - 23/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
KEVSER AYDOĞDU


Her ülkenin farklı bir piknik anlayışı var muhakkak. Ama alengirli, dolmalı, kısırlı, etli, börekli, çaylı, karpuzlu pikniklerimizle bu konuda bayrağı kimseye kaptıracağımızı sanmıyorum. İki farklı ülkede gördüğüm piknik de bunun en güzel örneği. Biri İsviçre Basel'de Rhein nehri kenarında ister inanın , ister inanmayın bir mangal partisiydi ve yapanlar da Türk değildi. Diğeri ise özlemini hep içinde hissetiğim Mescid-i Aksa bahçesindeki piknikler. Çarşıdan alınan humus, taze simit benzeri yiyecek ve termosları ile yanlarında getirdikleri naneli çay, sade ve lezzetli.



Her ne kadar piknik anlayışı form değiştirse de alışkanlıklarımız devam ediyor. Ben bunun avcı-toplayıcı günlerimizden genlerimize aktarılmış bir hareket olarak görüyorum birazda. Ağaç, su kenarı, ferahlık görmeden yaşadığımız kent yaşamı içinden bir kaçış. Tabii kaçacağımız ne kadar yeşil ve su kenarı kaldı ayrı bir tartışma konusu. Büyük firmaların personeli için hafta sonu piknikleri düzenlemesi de tevekkeli değil elbet.





MANGAL YERİNE ANNE KÖFTESİ


Tüm bu koşturmacalı kent yaşamı içinde piknik güzeldir, "Gidelim, servi revanım yürü Sadabad'a" diyorsanız, ufak ip uçları ve hatırlatmalarımız olacak sizin için. Ben tüm hazırlıkların evde yapılıp piknik alanına gidildiğinde rahat olunmasından yanayım.


Mangal dışında pik nik için neler yapabiliriz diyorsanız buyurun;



*Ekmek arası köfte, tavuk ya da peynir her zaman en pratik olanıdır.



*Anne köftesi tarifi yazının sonunda soğuyunca ayrı lezzetli oluyor.



*Tavuk için de istediğiniz herhangi bir bölümü (derili olursa daha iyi kızarır) 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 limon suyu, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiber tuz ile ovalım. Tepsiye yerleştirip üzerini pişirme kağıdı ile kapayalım. 200 derece fırında pişene dek tutalım. Bu süre tavuğun parça boyutuna göre değişir. Pişmesine yakın pişirme kağıdını kaldırıp üzerini kızartalım.


Hafif soğuyunca deri ve kemiklerinden temizleyelim. İşte sandviç için söğüş olarak çok lezzetli olacak tavuklar hazır. Mayonez, marul ve salatalık turşusu benim vazgeçilmezim. Herkesin sandviçi kendine özel tabii.



*Sonra sıra geldi salataya. İstediğiniz salatayı hazırlayıp sos malzemesini koymadan cam kavanoza koymak en iyisi. Sos içinde ayrı ufak bir kavanoz. Zamanı gelince ikisi buluşturulup tazecik salatamız hazır.



*Patates salatası, çoban salatası hatta kısır için aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı ,limon ve tuz en sevdiğimiz ama siz kendi sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Nar ekşili, sumaklı da hiç fena olmaz çoban salata için.



*Aynı işlemi meyve salatası içinde yapabilirsiniz. Karpuz hariç, istediğimiz meyveleri istediğimiz boyutlarda doğrayıp


yine cam kavanoza doldurup hazır edebiliriz.



Anne köftesi


Köfte bayat ekmek ıslanır, pıtıklanır ve diğer tüm köfte malzemeleri ile özlü hale gelene dek yoğrulur (İşin ustaları kırk kere vurmanın en iyi sonucu vereceğini söyler.)Bu köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve ince ve yuvarlakımsı köfteler basılır. Bu minik köfteler az yağlanmış bir tepsiye dizilir ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana dek pişirilir. İsterseniz kızartabilirsiniz. Mangal yapacaksanız yassı köfte olması daha iyi sonuç verir.



İlla da mangal diyenlere tavsiyeler...


*İlla ki mangal diyorsanız marketlerde her şeyi hazır paket mangallardan almak çok pratik bir çözüm.


*Et , köfte ya da tavuklarımızı soğuk olarak muhafaza etmeli, hemen pişirmeli, bozulmasına imkan vermemeliyiz.


*Yoğurtlu yiyecek ya da salatayı belki ekşime yapabilir diye tercih etmiyorum. Eğer olsun istiyorsanız soğuk muhafazasına dikkat etmeye özen gösterelim.


*Eğer fazla kalabalık olmayan 4-5 kişilik bir piknik ise herkes için tüm piknik malzemelerini içine alan tek kişilik kutular hazırlanabilir.


*Bunun içine ; 1-2 ekmek arası, bir kavanoz salata, bir şişe içecek, zeytinyağlı sarma ya da dolma. Paketin üzerine peçete, çatal bıçak ve işlem tamam. Kişiye özel piknik seti.



Semaver çayı başka


*Çay olmazsa olmazımız termoslarda götürmek en iyi çözüm. Ama semaver olsun istiyorsanız bu işin erbabı olmadan denemeyin derim.


*Bıçak, tuz, çöp poşeti ve temiz su asla unutmayın. En çok unutulanlar sıralaması bunlar çünkü.


*Bu kadar detaylı olmasın basit olsun diyorsanız kahvaltı pikniği de hazırlayabilirsiniz. Günlük gazeteler, dergiler belki bir kitap çay ve simit yetebilir.


*Tüm bu malzemeleri koymak için büyük boy kapaklı plastik bir kapaklı bir kap ya da eski sebze kasaları kullanabilirsiniz.


*Eğer cam şişede süt kullanıyorsanız bunları temizleyip saklarsanız ve piknik yapacağınızda ayran ya da limonata koymak için kullanabilirsiniz.


*Şimdi gelelim köfte ustası annemin tarifine. İster kızartın, ister fırınlayın, isterseniz de mangal yapın her koşulda en güzel sonucu vereceğine emin olun.


*Sonra pişkin ve çıtır ekmeciklerin arasına domates, biber ve soğan ile birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.







#sofra kurma
#piknik
#Ekmek arası köfte
9 yıl önce