|

Sözleri nağmeyle süsledi

Mehmet Kemiksiz öncülüğünde Tasavvuf Musikisi Topluluğu Aşk Meydanı çalışmalarının devamı niteliğinde olan Süslemeler albümünü çıkartı. Gönül sultanlarının sözlerinin nağmeye bürünmüş hali olan bu eser mevlid tevşihlerinin toplandığı bir örnek niteliğinde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 20:16 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Hüdayi Tasavvuf Musikisi Topluluğu, 1990'lı yılların başında hafız bestekâr İlhan Tok tarafından oluşturuldu. Hüdayi Vakfı ile isim dışında herhangi bir bağı bulunmayan topluluğu İlhan hoca 1999 yılından sonra bestekâr Mehmet Kemiksiz'e emanet etti. Sayıları binler ile ifade edilecek kadar eser meşk eden grup geçtiğimiz yıllar içinde tasavvufi eserleri takımlar halinde makam makam en klasiklerinden en günceline kadar tekrar seslendirildi. İstanbul Enderun Hafızları adıyla İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında Enderun teravihi ve cumhur müezzinliği uygulamasını gerçekleştiren bu grup İstanbul'un 30 Selatin camiinde yapılan merasimler ile isimlerinden sıkça bahsettirdiler. Ağırlıklı olarak hafız ve cami görevlilerinin iştirak ettiği Aşk Meydanı çalışması ile 5 albüm meydana getiren grup şimdi ise Süslemeler albümü ile tasavvuf severlerin hoşuna gidecek yeni bir çalışma hazırladılar.



NAĞMELERDE YAŞAYAN SÖZLER


5 tanesi enstrümantal olmak üzere çeşitli makamlardan oluşan toplam 25 eserin bestelerinin tamamı Mehmet Kemiksiz'e ait. Yavuz Sultan Selim, Aziz Mahmud Hüdayi, Alvarlı Efe, Mehmet Nasuhi ve Kenan Rıfai gibi belli başlı gönül sultanlarının sözlerinin nağmeye bürünmüş hali olan Süslemeler albümü Mevlid Tevşihlerinin toplandığı bir sanat eseri. Albüm yapıldıktan kısa bir süre sonra dinleyenlerin kolayca öğrendiği Muhammed Dünyaya Geldi isimli eserin şu an en beğenilen parça olduğunu belirten Kemiksiz, “Bunun yanında İlahi senden Özge Mesnedim Yok ve Canımın Cananı Sensin diğer dikkat çeken eserlerle” diyor.



MEVLİD BAHİRLERİ


Hüdayi Tasavvuf Musikisi Topluluğu Süslemeler albümündeki eserlerin bestelerini uzun zamandır konserlerde icra ediyorlardı. Aslında birçoğunu geçtiğimiz yıl meşkte ettiler. Uzun süren beste çalışmalarından sonra stüdyo aşaması bir yılda tamamlanan albümün içerik sayfasında da görüleceği üzeri yaklaşık 50 kişi gruplar halinde stüdyoya girdi. Nüvaz Müzik'ten çıkan bu albüm yaklaşık bir ay önce dinleyici ile buluştu. Topluluğun içinde pek çok kişinin mevlid icra eder durumda olduğu için aralarda okunacak eserlerin de bir tertip üzere çalışılma ihtiyacı olduğunu söyleyen bestekâr Mehmet Kemiksiz, “20 eserden oluşan ve mevlid bahirlerinin makamları göz önüne alınarak yapılan bu çalışma sadece toplulukta faaliyet gösteren arkadaşlar için değil Türkiye'de aynı ihtiyaçtan arayış içinde olan pek çok okuyucu için de gerekli bir çalışma olma niteliğinde” diyor.



Huşuya yolculuk


Albüm içinde eserlerin notlarını da yayınlanarak nota bilgisi olanların hem dinleyip hem de nota takibi ile eserleri öğrenmelerini sağlamayı planladıklarını söyleyen Mehmet Kemiksiz, bestelerin kendisine ait olduğunu söylüyor. Meşk halkalarında gençlerin de bulunduğunu Kemiksiz, eserlerin dinleyiciyi huşuya sevk ettiğini belirtiyor. Her mevlid için 4 eser bulundurduklarını açıklayan Kemiksiz, “Bu eserlerin iki tanesi geleneksel, iki tanesi ise ritmik ve güncel basit melodili bir yapıda” diyor.


#Hüdayi Tasavvuf Musikisi Topluluğu
#İlhan Tok
#Tasavvuf
#Aşk Meydanı
9 yıl önce