|

Tasarruflu tasarrufçuyuz

Toplum olarak tassarruflu olduğumuz bilinir. Ancak para yönetimi konusunda yapılan bir araştırma kentlerde yaşayanların sadece yüzde 13'ünün tassarruf yaptığını söylüyor.

Tuğba Mezararkalı
00:00 - 2/03/2008 Pazar
Güncelleme: 23:46 - 1/03/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Tasarruflu tasarrufçuyuz
Tasarruflu tasarrufçuyuz

Vatandaş, tasarruf için kılı kırk yarıyor! Kimi sigaranın en ucuzunu alıyor, kimi de çeşme suyu içiyor. Bir sallama çay poşeti iki bardakta kullanılıyor. Kızartma yağı birkaç kez tavadan geçiyor. Artık faturalı telefonun yerini kontürlü telefonlar da alınca çaldır-kapat devri başladı. Bunlar günlük hayatta tasarruf ettiğimizi sandığımız ufak ayrıntılar; ama durum hiç de sandığımız gibi değil. Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın Citibank için yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de kentlerde yaşayanların sadece yüzde 13'ü tasaruf yapıyor yüzde 87'lik dilimse hiç tasarruf yapmıyor.


AİLE VE ARKADAŞLARA SORUYORUZ

Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 15 ilde gerçekleştirilen araştırmada Türk halkının tasarruf ve harcama alışkanlıkları incelendi. Aile, arkadaşlar ve bakanlar ekonomi konusunda en fazla güvenilen kurumlar arasında. Ankete katılanların ekonomik kararlarını alırken en çok güvendikleri kişi ve kurumlar arasında aile büyükleri yüzde 82 ile birinci sırada yer alıyor. Bu sırayı yüzde 47 ile arkadaşların ve komşuların düşünceleri, yüzde 46.5 ile Başbakan ve bakanların açıklama ve yönlendirmeleri takip ediyor. Ayrıca iş yerindeki amirlerin düşünceleri, televizyondaki ekonomi yorumcularının ve gazetelerdeki köşe yazarlarının ekonomi konusundaki yönlendirmeleri ise en düşük sıralarda yer alıyor.

Finansal konulardaysa kadınların sadece yüzde 43'ü bilgi düzeylerini yeterli bulurken, erkeklerde bu rakam yüzde 58'lerde.


BÜTÇE YAPMAK HAKGETİRE

Araştırma sonucundan elde edilen bazı bulgular da şöyle. Araştırmaya katılanların yüzde 50'si hiç bütçe yapmazken 19-24 yaş aralığında sadece yüzde 27, 25-34 yaş aralığında sadece yüzde 28, 35 yaş ve üstünde sadece 28.5'lik bir kesim düzenli olarak bütçe yapıyor. Hal böyle olunca neden tasarruf yapamadığımız da ortaya çıkıyor.



16 yıl önce