|

Türkiyeli Messiler

Barcelona Futbol Kulübü'nün alt yapı okulu FCBEscola şimdi de Türkiye'deki yeteneklerin peşinde. Dünyaca ünlü futbolcu Messi'yi de yetiştiren kulübün, 4 yıllık çalışma sonunda kurduğu 12 yaş altı FCBEscola İstanbul Avea takımı, Barselona'da yapılan uluslararası futbol turnuvasında 10. olarak dikkatleri çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 20:49 - 18/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

ünya futbolunun devi FC Barcelona'nın futbol altyapı okulu olan 'FCBEscola'nın eğitim sistemi ve disiplin anlayışını Türkiye'ye getiren “FCBEscola İstanbul Avea” futbol okulunda eğitim gören çocuklar, uluslararası turnuvalarda yeteneklerini sergilemeye başladı. 610 Milyon Euro değeriyle dünyanın en büyük bütçeli kulüplerinden biri olan Barcelona, bu gücünü daha çok altyapısından çıkardığı yıldızlara borçlu. Şimdi aynı sistemi Türkiye'ye de aşılıyor. Değerine paha biçilemeyen Messi, Barcelona'nın altyapısından yetişen en büyük yıldızların başında geliyor. Türkiye'den de yeni yıldızlar çıkarmayı hedefleyen Barcelona, 2011 yılında “Türkiye'nin Minik Yıldızları” adı altında hayata geçirdiği proje kapsamında İstanbul, İzmir ve Antalya'da FC Barcelona'dan gelen antrenörlerin liderliğinde futbol kampları düzenledi. Bu kamplarda, 2 yılda yaklaşık 5 bin öğrenci seçmelere katıldı. 500 çocuk ve 50 Türk antrenör eğitimden ücretsiz olarak faydalandı. FCBEscola'ya katılan 18 gencin 12'si Yıldız Milli Takım'a seçilerek ay-yıldızlı formayı giydi.



İLK TAKIM 10. OLDU


4 yıllık çalışmanın sonunda 12 Yaş Altı (U12) oyunculardan oluşan FCBEscola İstanbul Avea takımı, toplam 15 ülke ve 92 takımdan, bini aşkın çocuğun mücadele ettiği, İspanya'nın Barselona kentinde, 4.sü düzenlenen 'FCBEscola Uluslararası Futbol Turnuvası'nda Türkiye'yi temsil etti. Türkiye'den bir takımının ilk kez katıldığı turnuvada FCBEscola İstanbul Avea takımı; 32 takımın yer aldığı U12 kategorisini, sergilediği başarılı maçlar sonrasında 10. sırada tamamlayarak uluslararası arenada dikkatleri üzerine çekti. Diğer ülkelere göre üst düzey bir oyun ortaya koyan minik yıldızlar rakiplerine fark attı.



AİLELER DE EĞİTİLİYOR


“Türkiye'nin Minik Yıldızları” İspanyol teknik direktörler tarafından yetiştiriliyor. FCBEscola İstanbul Avea'nın Barcelonalı hocaları, dünyada birçok yeteneğin parlamadan sönmesinin en önemli nedenlerden birini, velilerin çocuklarını bilinçli yönlendirememeleri olarak gösteriyor. Bu nedenle okullarda belirli dönemlerde veliler için de özel eğitim programları da oluşturuluyor. Çocuklara nasıl davranmaları gerektiği anlatılıyor.



Öğrenciler dünya devinin takibinde


Barcelona'da gerçekleştirilen turnuvada 10.luk koltuğuna oturan İstanbul Avea takımın yıldızları futbolun dev kulüplerinin listesine girmeyi başardı. 11 oyuncudan oluşturulan takımda forma giyen 7 burslu oyuncuyu İngilizlerin dev kulüpleri Chelsea, Arsenal ve bir kaç Alman kulübü takip etmeye başladı. Türk takımlarının da yakın markajında bulunan bu oyuncuların eğitimleri ile FCBEscola Okulları Direktörü Xevi Marce yakından ilgileniyor. İlk olarak İstanbul'da Maltepe ve Maslak olmak üzere iki ayrı okulla eğitime başlayan 300 oyuncu içinden seçilen 18 futbolcu Barcelona'da kampa katılıyor.



TFF takibte

2011 yılında Barselona'daki birinci kampa katılan gençler, Türkiye Okul Sporları Federasyonu (TOSF) tarafından gelecek 10 yıl içerisinde Türk futbolunun iskeletini oluşturacak gençler arasında nitelendiriliyor. Kamplara katılan pek çok genç Türkiye'de profesyonel spor kulüplerinin takibinde ve TFF alt yapı hocalarının kontrolü altında. Türkiye Futbol Federasyonu bu proje kapsamında gelecek10 yıl için A Milli Takımın iskelet kadrosunu minik yıldızlardan kurmayı planlıyor.



Türkleri görmekten çok mutluyuz

FCBEscola Okulları Direktörü Xevi Marce, “ FCBEscola Uluslararası Futbol Turnuvası'nda bir Türk takımını görmekten mutluluk duyduk. FCBEscola İstanbul Avea'dan yetişen öğrencileri günün birinde Türk Futbol A Milli Takım'da da görmek bize gurur verir. İşbirliğimizin son halkasını oluşturan FCBEscola İstanbul Avea okulları ile Türkiye'de futbol oyununun bilimsel olarak öğretilmesini hedefliyoruz. Türkiye'de futbola inanıyor, yetenekli çocuklar yetiştiğini görüyoruz. Buradaki turnuvaya gelen U 12 takımı, FCBEscola İstanbul Avea'da eğitim gören diğer öğrencilere de örnek oldu. Topla buluştukları ilk anda, ne kadar yetenekli oldukları gösterdiler. Oyuncularımızın sahip oldukları tutku ve sevgiyle daha başarılı olacağına inanıyoruz” sözleriyle küçük Türk futbolcular için ne düşündüklerini anlatıyor.


#İstanbul Avea takımı
#FCBEscola
#uluslararası futbol turnuvası
#Xevi Marce
9 yıl önce