|

Yeni dünyada herkes üretici

2008 yılından beri konuşmaya başladığımız üç boyutlu yazıcılar giderek yaygınlaşıyor. Endüstriyel tasarımlarda sıkça kullanılan bu yazıcılar, gelecekte hepimizin evine girdiğinde yeni dünyada herkes üretecek ve 'yaratıcılık' yeniden yorumlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2014 Pazar
Güncelleme: 22:05 - 6/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

50 yıl sonra dünyanın çok farklı bir yer olmasını sağlayacak geleceğin teknolojisi olarak değerlendirilen 3 boyutlu yazıcılar Türkiye’de de üretiliyor. 3 boyutlu yazıcılar ile heykel, maket veya herhangi bir masa yapmak mümkün. Tasarımcılar için biçilmiş kaftan. Normal bir yazıcıdan kağıt çıktı alır gibi üç boyutlu çıktılar alıyorsunuz. İnsanı heyecanlandıran bir teknoloji. Bu teknolojiyi kullanarak büstünü yaptıran ilk Amerikan başkanı da Barack Obama oldu. Büstü ortaya çıkarmak için spor müsabakalarında kullanılan ve hızlı çekim yapabilen sekiz fotoğraf makinesi, 6 geniş açı objektifli kamera ve bu teknoloji için özel üretilen 50 LED ışık kullanıldı. Her teknolojik ürün gibi 3D yazıcıların da maliyeti bir hayli yüksek. Ancak yıllar sonra herkesin evinde bir 3D yazıcı olduğunu ve herkesin bir şeyler ürettiğini hayal edebiliyoruz. Sonunda ise yaratıcılık kelimesinin anlamı yeniden sorgulanıyor.


Kendi vazonu tasarla, yap

Üç boyutlu baskı teknolojisinin başlaması 1980 yıllarına dayanır. Ancak 2010 yılından sonra adını daha sık duymaya başladığımız bir teknoloji. Günümüzde ise herkesin dilinde. Bunun nedenlerinden biri medyada da çok konuşuluyor olması. Çok sayıda girişimci firmanın bu teknolojiye yatırım yapması, akademisyenlerin de konuya ilgi göstermesi de önemli bir etken elbette. Endüstriyel kullanımı yaygın olan üç boyutlu yazıcılar klasik masaüstü yazıcıların da üretim maliyetlerinde düşüş gözlemleniyor. Üç boyutlu yazıcılarla herkes tasarımcı, herkes üretici. Örneğin bir vazo yapmak istiyorsunuz, ahşaptan yapacaksanız ahşap kütleyi yerleştiriyorsunuz, planı çiziyorsunuz, yazıcı ‘usta’ gibi ağacı oyup size vazo yapıyor. Bu kadar basit. Çalışma prensibi kabaca böyle olan üç boyutlu yazıcılar hayatımızı kolaylaştırıyor.


En iyi android

Android performans ölçme programı AnTuTu, yılın 3. çeyreğinde en yüksek puan alan telefonu sıraladı. Listenin ilk sırasında Meizu MX4 yer alıyor. Çin merkezli üretici Meizu, MX4’ten sonra MX4 Pro modeliyle çok konuşuluyor. Meizu MX4 Pro, 5.5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. JDI yapımı ekran kullanıcılara 1536 x 2560 piksel çözünürlük sunuyor ve Gorilla Glass 3 teknolojisiyle korunuyor. Ekranının oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Çin’de satışa çıkması planlanan telefonun 400 dolarlık bir fiyatı var. Çin dışında diğer pazarlarda satışa çıkacağı ise merak konusu. İPhone 6’ya benzerliği ile de dikkat çeken telefondan insanlar bu performans canavarı olarak bahsediyor. Listede Samsung’un iki telefonu yer alıyor, biri Samsung Galaxy Note 4 diğeri de Galaxy Alpha.


Bilgisayardan daha fazlası

HP, hem tasarımı hem de işlevselliği ile bugüne kadar eşine rastlamadığımız bir teknolojik ürünle karşımıza çıkıyor. Hp Sprout isimli bu bilgisayarın klavyesi yok. Onun yerine 3D tarayıcı ve projektör var. Ekranı ise dokunmatik. Sıra dışı tasarımıyla dikkat çeken bu bilgisayarla çalışmak özellikle yaratıcı fikirler üretenler için farklı bir deneyime dönüşüyor. Her türlü tasarımsal işi daha kolay yapma imkanı sunan bu bilgisayarla oyun oynamak da mümkün. Bir bilgisayardan çok daha fazlasını sunan Hp Sprout ile çalışmaya alışınca diğer bilgisayarlar sıradan gelebilir.

#hp
#led
#tasarım
#üç boyutlu
9 yıl önce