|

Yetmez ama evet

Milletvekili aday listelerinin açıklandığı geçtiğimiz hafta, listelerde kadınlara ne ölçüde yer verildiği merak edilenler arasındaydı. Bu konuda çalışmalar yürüten STK'lar ve kadın siyasi parti yöneticileri Cumhuriyet tarihinin en yüksek kadın sayısına ulaşıldığını, ancak bu oranın yeterli olmadığını düşünüyorlar.​​

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/04/2015 Pazar
Güncelleme: 21:11 - 11/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Geçtiğimiz hafta gözler 7 Haziran'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimleri için siyasi partilerin açıklayacağı aday listelerindeydi. Partilerin kadın kollarının ve kadın çalışmaları yürüten STK'ların gözü ise kadın adaylarda. Listelerde kaç kadın var, kaçıncı sırada yer alıyor dikkatle takip edildi. Mecliste kadınların az sayıda olması, kadın kollarında canla başla çalışan kadınların listelerde yer bulamamaları yıllardır tartışılan konular. Bunların yanına başörtülü kadınların da bugüne kadar mecliste olamadıklarını koyarsak meclisteki kadın temsilinin bir fotoğrafını çekmiş oluruz. 7 Haziran için hazırlanan listelere baktığımızda ise bu zamana kadar yapılan çalışmaların kısmen sonuç verdiğini söylemek mümkün. Kadın odaklı STK'lar ve siyasi partilerin kadın kollarının bu konuda ne düşündüklerini, kadınların listelere girmeleri için özel bir çalışma yapıp yapmadıklarını sorduk. Önceki yıllara oranla artış gösteren kadın aday sayısı olumlu karşılanıyor ancak yeterli bulunmuyor. Kadınlar sayının artması için çalışmalarına devam edeceklerini söylüyorlar.



Ak Parti ile yerel meclislere de girdik


-Ak Parti'nin kadına yönelik tüm politikalarının temelinde “pozitif ayrımcılık” olduğunu söyleyen Ak Parti Kadın Kolları İstanbul İl Başkanı İffet Polat, TBMM'de kadın milletvekili sayılarının 2007'de 30 iken, 2011 seçimlerinde 46'ya ulaştığına dikkat çekiyor. Polat, yerel meclislerde de 2009'da 723 kadın meclis üyesi varken bu sayının 2014'te 8 kadın belediye başkanı ve 978 kadın meclis üyesine yükseldiğinin altını çiziyor. Polat, “Kadınlar Cumhuriyet tarihinde ilk kez siyasi karar mekanizmaları olan merkezi ve yerel meclislerde en yüksek katılım ile yer aldılar. 7 Haziran seçimlerinde daha fazla kadının TBMM'ye girmesini hedeflemekteyiz” diyor.



Sayı ve oran kadar nitelik de önemli


-Özellikle teşkilatlarının çeşitli kademelerinde hizmet vermiş kadınların milletvekili adayı olmaları noktasında teşvik ettiklerini söyleyen Polat, “STK'larda toplum yararına çalışmaları olan aktivist kadınlarımızı ve toplumsal karşılığı olan kadınlarımızı aday adaylığı konusunda cesaretlendirdik” diyor. Listelerdeki kadın adayların salt sayı ile değil nitelikle ve toplumsal karşılık ile değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Polat, “Listelerimizdeki kadın adaylarımız herkes için örnek teşkil edecek başarı hikayeleri olan kadınlar. Bunun son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” diyor. Polat, şu an aday olan 99 kadın milletvekili adayının hepsinin seçilebileceğini düşünüyor.



Siyasete uzak duruyoruz

-Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Perihan Durmaz, partisinde geçmiş yıllara göre kadın milletvekili adayı sayısında artış olduğunu söylüyor. Durmaz, “Partimizde kadın ya da erkek diye bir ayrım yapılmıyor. Biz kişileri insani vasıflarına göre değerlendiriyoruz” diyor. MHP'de pozitif ayrımcılık noktasında kadınlara İslamiyet'e, kültür ve törelere özgü bir ayrımcılık uyguladıklarını belirten Durmaz “Bunun dışında kadın ve ya erkek gibi bir ayrım gözetmiyoruz” ifadesini kullanıyor. Partide kadınların hiçbir zaman ötelenmediğini ifade eden Durmaz, siyasette erkeklerin baskın olduğuna da katılmıyor. Perihan Durmaz, kadınların kendilerini siyasetten uzak tuttuklarını söylüyor:“Bence kadınlar kendilerini siyasetten çekiyor. Biz mümkün olduğunca kadınlara, kadın üyelerimize bu şekilde davranmanın doğru olmadığını söylüyoruz. Erkeklerin baskın olmasından çok kadınların uzak durması söz konusu.”



Her yerde temsil edilmeli


-Partisinde kadın adaylara ayrılan kontenjanların diğer yıllara oranla artış gösterdiğini ifade eden ve daha da artmasını arzulayan CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Öner, önümüzdeki süreçte bununla ilgili çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekliyor: “Bizim arzuladığımız yüzde 33 lük kontenjanlar değil, toplumda yüzde 50'lik nüfusu oluşturan kadınlarımızın her yerde temsil edilmesi gerekmektedir.”



Kadın aday sayısı düşük


-KA-DER Başkanı Gönül Karahanoğlu ise, dernek olarak 18 yıldır bu tür çalışmalar yürüttüklerini belirterek “Özellikle genel ve yerel seçim öncesinde kamuoyunun dikkatini çekecek bu tür kampanyalar gerçekleştiriyoruz. Biz kadınların eşit temsili için uğraşıyoruz. Bu konuda siyasi parti liderlerine talepte bulunuyoruz. Genellikle akıllarda yer edebilmesi için hiciv içeren kampanyalar gerçekleştirdik.” diyor.



İlk aday kadın aday


-“İlk aday kadın aday” çalışması gerçekleştiren KADEM, siyasi partilere kadınları ilk sıralara yerleştirilmesi için çağrıda bulunmuştu. Türkiye'de her kesime hitap eden gazetelere ilan verdiklerini ifade eden Kadem Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz “Kadın adayları birinci, ikinci ve üçüncü sıralarda göremezdik. Genellikle altı, yedi ya da daha aşağı sıralarda olurdu. Şimdi bu kadın adayları Meclis'te temsiliyeti olan partilerin ilk sıralara taşıyor. Bu çok değerli bir karşılık. Bizim bu kampanyamız ve kadın akademisyenler ile kadın siyasetçilerin yapmış olduğu çalışmaların sonucunda kazanılmış bir başarı elde ettik.” diyor.


Bugüne kadar gördüğümüz en yüksek oran


-Sare Aydın Yılmaz, HDP'nin listesinde neredeyse eşitliği yakalayacak düzeyde kadın aday yerleştirmesinin önemine vurgu yapıyor. CHP 103, Ak Parti 99 ve MHP'nin 40 kadın adaya yer vermesinin de büyük bir gelişme olduğunu kaydeden Yılmaz “Bunlar Türkiye'nin siyasal hayatında görülebilecek en yüksek kadın sayısıdır. Bunların ne kadarının seçilip TBMM'ye gireceğini bilemiyoruz. Ama listelerde bu kadar yer almaları önemli bir durum. TBMM'de partilerin oranları da değişse, yine her durumda umut verici bir gelişme. Kadın parlamenterler yüzde 4.6 yı ilk defa 2011 seçimlerinde aşmıştı. Şimdi bu ikiye katlanacak gibi gözüküyor” diyor.


Bizde hak verilmez alınır


-“Partimizin felsefesinde 'Hak verilmez, alınır' anlayışı vardır. Bu konuda kadınlar kendi yerlerini iyi bilmeli ve kendilerine hedef koymalıdır. ” ifadelerini kullanıyor Perihan Durmaz. Kadın kolları olarak kadınların aday olması için herhangi bir çalışma yürütülmemiş. Adayların bu süreçte kendi teveccühleriye hareket ettiğini, 40 kadın milletvekili adayları olduğunu belirten Durmaz, “Adaylık noktasında bireylerin eğitim durumu, bilgi ve becerileri..vs dikkate alındı. Bu anlamda kimsenin herhangi bir kırgınlığı yok” sözleriyle parti içi durumu belirtiyor.



Ön sıralarda yer verdik


-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 'nin kadının birey olarak yaşaması üzerine mücadele eden bir parti olduğunu belirten İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner “Partimiz bu düşünce çerçevesinde hareket eden bir partidir. Cumhuriyet Halk Partisi her şeyden önce kadınların yaşam koşullarının daha adaletli ve özgür olması çaba harcıyor. Kadınların öldürülmeden, can güvenliğini sağlayarak, onlara eşit şartların sunulması üzerine politikalar üretiyor” diyor. Aday olan tüm kadınlara eşit mesafede, aynı imkanı sunarak, yanlarında olduklarını belirten Öner, “Partimizde bir ön seçim yapıldı. Genel başkanımız da kadın adaylarımıza ön sıralarda yer verdi” sözleriyle partisinin duruşunu anlatıyor.




Yezidi de var başörtülü de

-Haziran'da yapılacak genel seçimlerin kadın adayların temsili açısından 'farklılık' ve 'çeşitlilik' sağlayacağını söyleyen KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, "Seçimlerde kadın adaylar için önemli olan çok ba-şka bir şey var. Örneğin, HDP'nin Yezidi bir kadın adayı var. Ak Parti'de bir sürü başörtülü aday var. Ve bu adaylar seçilebilecek sıralardalar. Biz kadınlar arasındaki ayrımcılığın da ortadan kalkacağını ve Türkiye'nin sosyal görünümünün Meclis'e yansıyacağını düşünüyoruz” diyor.


#kadın vekiller
#kadın milletvekilleri
#meclis
#kadın adaylar
9 yıl önce