|

Gül hukuka bakacak

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasal düzenleme tarihi MGK toplantısının ardından yapılan mini zirvede de gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Gül'ün yasada özellikle Genelkurmay Başkanı'nın yargılanması konusu üzerinde durduğu öğrenildi.

Ankara
00:00 - 2/07/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:09 - 2/07/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Gül hukuka bakacak
Gül hukuka bakacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören yasa değişikliğinde özellikle Genelkurmay Başkanı'nın yargılanması hususunun belirsizliği üzerinde durduğu öğrenildi. İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve söz konusu yasa nedeniyle tüm gözlerin çevrildiği önceki günkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası mini bir zirve yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'nin katıldığı 1 saat 10 dakika süren zirvede Ergin, yasal düzenleme hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

BELİRSİZLİK ENDİŞESİ

Toplantıda Cumhurbaşkanı Gül'ün Genelkurmay Başkanı'nın yargılanması konusundaki belirsizliğin üzerinde durduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı'nın askerlerin ağır cezayı gerektiren organize suç örgütlerine ilişkin suçlardan dolayı sivil mahkemelerde yargılanması hususuna ise soğuk bakmadığı öğrenildi.

47 SAYFALIK BİLGİ NOTU

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması konusundaki tartışmaları yakından izleyen Gül'ün, Adalet Bakanlığı'nca hazırlanarak muhalefete sunulan bilgi notunu da istediği öğrenildi. 47 sayfadan oluşan bilgi notunda maddenin gerekçesi, Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin kararları ile AB İlerleme Raporu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları yer alıyor. Bilgi notunda AB üyesi ülkelerde askeri yargının statüsü de ayrıntılı olarak anlatılıyor.

YASA İNCELENİYOR

Geçen haftasonu TBMM'de kabul edildikten sonra pazartesi günü Çankaya Köşkü'ne sevk edilen yasa değişikliği Gül tarafından 15 gün içerisinde sonuçlandırılacak. Yasa değişikliği Cumhurbaşkanlığı Kanunlar, Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanlığı tarafından incelenirken, Gül'ün Adalet Bakanlığı ve Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin hazırlayacağı raporları da dikkate alacağı belirtiliyor.




15 yıl önce