|

Gümrüklerde çözüme yaklaşıldı

Cihan
00:00 - 17/02/2009 Salı
Güncelleme: 13:13 - 17/02/2009 Salı
Yeni Şafak
Gümrüklerde çözüme yaklaşıldı
Gümrüklerde çözüme yaklaşıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya ziyaretinde, daha önce birçok girişimde bulunulmasına rağmen sonuç alınamayan gümrük sorununun çözümüne yönelik de görüşmeler yapıldı. Gül tarafından Medyedev ve Putin'e iletilen konunun görüşülmesi amacıyla, Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrei Belaninov başkanlığındaki 10 kişilik bir heyet bugün İstanbul'a gelecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ziyarette Ruble ve TL'nin iki ülke arasında yapılacak ticarette karşılıklı olarak kullanılması konusunda da ilerleme kaydedildiğini belirterek, bu konuda Rusya'da ismini açıklamadığı bir banka ile para değişimi konusunda görüştüklerini aktardı.


Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yaptıkları Rusya ziyareti sırasında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek amacıyla düzenlediği basın toplantısında, Rusya gümrüklerinde yaşanan sorunun ziyaretin en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi.


Cumhurbaşka'nı Gül'ün görüşmelerde Rusya Devlet Başkanı Medyedev ve Başbakan Putin'e konuyu aktardığını ve sorunun biran evvel çözülmesini istediğini aktaran Büyükekşi, Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrei Belaninov başkanlığındaki 10 kişilik bir heyetin, temaslarda bulunmak üzere bugün akşam saatlerinde Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Büyükekşi, heyetin yarın İstanbul'da temaslarda bulunacağını belirterek, " Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı 6,5 milyar dolar. Kalan 126 milyar dolarlık ihracatı 200'den fazla ülkeye yapıyor. 200 ülkeyle hiçbir sorunumuz yok. Sadece Rusya ile sorun yaşıyoruz. O zaman diyoruz ki sorun bizde değil. Biz o yüzden yaptığımız ihracatta bize farklı bir muamele yapılmamasını talep ediyoruz." diye konuştu.


Gümrük sorununun yaşanmaya başladığı günden bu yana olan kaybı takip etmenin zor olduğunu ifade eden Büyükekşi, buradaki kaybın bir kısmının parasal kaybın ötesinde oradaki mağazaların sezon mallarının zamanında yetiştirilmemesi rafların orada boş kalması ve ciro kayıpları olduğunu ifade etti. Büyükekşi, sadece ticari mallarda değil, Rusya'da Türk girişimcilerin işlettiği fabrikaların ihtiyacı olan yatırım mallarının dahi girişlerinde sorun yaşanması nedeniyle önemli kayıpların yaşandığını söyledi.



RUBLE VE TL DEĞİŞİMİ İÇİN RUSYA'DA ÖZEL BİR BANKA İLE GÖRÜŞÜLDÜ


Görüşmelerin bir diğer önemli konusunun da Ruble ve TL ile iki ülke arasında yapılacak ticarette karşılıklı olarak kullanılması konusu olduğunu ifade eden TİM Başkanı Büyükekşi, uygulamanın yürürlüğe koyulmasının kriz ortamında ihracatçılara önemli bir avantaj kazandıracağını kaydetti. Büyükekşi, Rusya'dan gelen turist sayısında da artış yaşanacağını öngördüklerini dile getirdi.


Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı 6,5 milyar dolar ihracatın, bu ülkenin toplam ithalatının sadece yüzde 3'üne denk geldiğini hatırlatan Büyükekşi, "Eğer bu sağlanırsa Rusya'nın AB ülkelerine yaptığı ithalattan pay alabiliriz diye düşünüyorum." dedi.


Büyükekşi, ruble ile ticaretin başlaması halinde ihracatta ne kadarlık bir artış yaşanacağına dair bir soru üzerine, burada öncelikli hedefin artış değil, düşüşü durdurmak olduğu, bir sonraki adımın da artış olacağını söyledi.


İki ülkenin kendi para birimleriyle karşılıklı ticaretin sürdürülmesine karar verilmesi halinde para değişiminin yapılacağı banka ile de görüştüklerini anlatan TİM Başkanı, ismini açıklamadığı bankanın Rusya'da 160 şubesi ile özel sektörde faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Büyükekşi, bankanın Türk-Rus ortaklığı iştiraki olduğunu sözlerine ekledi.



RUSYA'YA TAVUK ETİ İHRACATININ YENİDEN BAŞLMASI İÇİN BİR HEYET GELİYOR


TİM Başkanı Büyükekşi'nin verdiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Gül, liderliğindeki ziyarette Türkiye'den Rusya'ya tavuk eti ihracatının tekrar başlatılması konusu da gündeme geldi. Kuş gribi tehlikesi nedeniyle durdurulan ihracatın durdurulduğunu hatırlatan Büyükekşi, bu konuda incelemelerde bulunmak üzere Rusya'dan bir heyetin Türkiye'ye gelmesinin beklendiğini dile getirdi.


Büyükeşi, Rusya'ya yaş meyve-sebze ihracatında geçtiğimiz dönemde yaşanan sorunların aşılması amacıyla alınan ve alınmakta olan tedbirlerin ziyarette görüşüldüğünü, kısıtlamaların tekrarlanmaması için iki ülke arasındaki diyalog sürecinin tesis edilmesine karar verildiğini söyledi.



15 yıl önce