|

Uzlaşmaz CHP

Geçtiğimiz dönem Anayasa için kurulan uzlaşma komisyonuna üye bildirmeyen CHP, aynı tutumunu sürdürüyor. TBMM Başkanı Toptan'ın, 4 ayrı uzlaşma komisyonu kurulması önerisine CHP dışındaki partiler destek verdi.

Bilal Çetin
00:00 - 20/09/2008 Cumartesi
Güncelleme: 22:40 - 19/09/2008 Cuma
Yeni Şafak
Uzlaşmaz CHP
Uzlaşmaz CHP

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Anayasa başta olmak üzerer 4 ayrı uzlaşma komisyonu kurulması önerisine CHP dışındaki partilerden destek geldi. AK Parti ve MHP komisyonlarda yer alacak 8 ismi Toptan'a bildirdi. DTP'de önümüzdeki hafta 8 ismi Toptan'a bildirecek. CHP ise uzlaşma komisyonlarına üye vermeyecek. Komisyonların CHP olmaksızın 3 partinin üyeleriyle çalışmalara başlaması bekleniyor.

İLK BİLDİREN MHP

Toptan'ın çağrısı üzerine AK Parti uzlaşma komisyonlarında yer alacak isimleri bildirdi. Anayasa değişikliğiyle ilgili uzlaşma komisyonunda Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İçtüzük'le ilgili komisyonda Salih Kapusuz ile Hacı Hasan Sönmez, AB uyum komisyonda Nihat Ergün ve Lütfi Elvan,Siyasi Partiler ve Siyasi Etik komisyonunda Bekir Bozdağ ile Ahmet İyimaya görev yapacak.

Toptan'ın çağrısına ilk cevap veren parti ise MHP oldu. MHP, Anayasa uzlaşma komisyonuna Faruk Bal ve Behiç Çelik, Meclis İçtüzüğüyle ilgili komisyona Rıdvan Yalçın ve Nevzat Korkmaz, AB Uyum komisyonuna Osman Çakır ve Mithat Melen, Siyasi Partiler Kanunu, Siyasi Etik Kanunu komisyonuna Metin Çobanoğlu ve Faruk Bal'ın ismini bildirdi.

DTP HAFTAYA BİLDİRECEK

Toptan'ın çağrısına DTP'nin de destek verdiği komisyonlarda yer alacak isimleri önümüzdeki hafta Toptan'a bildireceği öğrenildi. CHP ile Anayasa başta olmak üzere yasalarda yapılacak değişikliklerle ilgili uzlaşma arayışlarına kapılarını kapattı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal uzlaşma komisyonlarına isim bildirmeyeceklerini açıkladı. CHP'nin isim bildirmemesi nedeniyle 3 partinin temsilcilerinden oluşan komisyonların CHP'siz olarak çalışmalarına 1 Ekim'den sonra başlayacağı bildirildi.



Boykot çağrısına kızdı

CHP lideri Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarla “basın organlarına ambargo uygulatmak istediğini” öne sürerek, “Bir Başbakan'ın çıkıp, ülkede yayınlanan yasalara göre meşru faaliyet gösteren yayın organlarını (almayın) diye kampanya yapması, Başbakan sıfatı üzerindeyken kabul edilecek şey değildir. Çünkü Başbakan'ın görevi o yayın organlarının da hukukuna sahip çıkmaktır” dedi. CNN Türk'te katıldığı bir proagramda soruları yanıtlayan Baykal, “Başbakan Erdoğan'ın başbakanlık görevinde bulunduğunu unutarak, kızgınlıkla, hırsla davrandığını, başbakanlık yetkileriyle ortalığa nizam vermeye çalıştığını” savundu.

16 yıl önce