|

Bürokratlar dönüyor

Listelerin YSK’ya teslim edilmesinin ardından gözler aday olamayan bürokratlara çevrildi. Listeye alınmayan AK Parti’den 350, CHP’den 150, MHP’den 10 ve HDP’den 3 bürokrat dönüş hazırlığında. Dilekçe vermek şartıyla bürokratlar bir ay içinde görevlerine dönebilecek. Hakim, savcı, asker ve rektörlerin ise dönüş yolu kapalı

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:57 - 9/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Siyasi partilerin aday listelerini YSK'ya teslim etmelerinin ardından gözler bürokrasiye çevrildi. 7 Haziran seçimleri dolayıyla 500'den fazla bürokrat görevinden ayrılarak çeşitli partilerden aday adaylığı başvurusunda bulundu. Listeye giremeyen bürokratlar geri dönüş hazırlığına yöneldi. 7 Haziran seçimlerinde siyasi partilerden milletvekili adayı olmak için 500'den fazla bürokrat kamudaki görevlerinden istifa etti. Bürokratların en yoğun ilgisi AK Parti'ye oldu. Yaklaşık 350 bürokrat AK Parti'den, 150 bürokrat CHP'den 10'a yakın bürokrat da MHP'den aday olabilmek için istifa ettiler. HDP'den ise 3 bürokrat siyasete atılmak için görevini bıraktı.



DİLEKÇE YAZACAKLAR


Ancak geri dönmek isteyen bürokratlar YSK'nın kesin sonuçları açıklanmasını bekleyecekler. Açıklamanın ardından bir ay içinde görevlerine tekrar dönebilmek için dilekçe verecekler. Mevzuata göre bürokratlar dönüş için kurumlarına “7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan milletvekili seçimlerinde aday gösterilmediğim için 298 sayılı Kanunun ek 7'nci maddesi hükmü gereğince görevime dönmek istiyorum” dilekçesi verecekler.



BOŞ KADROLARA ATAMA


Bürokratlar, istifa ettikleri günden, döndükleri güne kadar olan süreçteki memuriyete ilişkin özlük haklarından yararlanamayacak. Bu süreler emeklilik bakımından değerlendirilmiyor. Aday olamayanlara, aradan geçen süreyle ilgili de hiçbir ödeme yapılmayacak. Bu isimlerin halen boş olan kadrolarına atanabileceği gibi, kıdemiyle eş değer farklı görevlerin verilmesi ihtimali de bulunuyor. Yüksek mahkeme üyeleri; hâkimler ve savcılar; subay ve astsubayların görevlerine geri dönüş hakkı ise bulunmuyor.



7 REKTÖRDEN 6'SI LİSTEDE YOK


Başvuruda bulunan 7 rektör adayından sadece Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, AK Parti İstanbul 2. Bölge 6. sıradan aday oldu. Listeye giremeyen rektörler, üniversiteye öğretim üyesi olarak geri dönebiliyorlar. Aday olmak için istifa eden rektörlerin yerine atama yapıldı. Atama yapılmayan tek üniversite ise Türk Hava Kurumu Üniversitesi.



İşte o isimler


Milletvekilliği için istifa etmesine karşın listelerde yer bulamayan bürokratlardan bazıları şunlar: Kamu Güvenliği eski Müsteşarı ve Merkez valisi Ulvi Saran, SPK Başkanvekili Prof. Dr. Nurullah Genç, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, YURTKUR Genel Müdürü Recep Kaymakca, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Ali Akay, Polis Akademisi Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Vahit Bıçak, ÖİB Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı, SGK Başkanı Yadigar Gökalp, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı.



LİSTEYE GİREMEYEN BAKAN YARDIMCILARI


Bakan yardımcılığını bırakarak aday adaylık başvurusunda bulunanlardan, Nurettin Akman (Orman ve Su İşleri), Abdullah Erdem Cantimur (Maliye), Orhan Erdem (MEB), Alaattin Büyükaya (AB), Fatih Metin (Gümrük ve Ticaret) ve Çiğdem Atabek (Aile ve Sosyal Politikalar) listeye giremedi.



Vekillik için ter dökecekler


AK Parti listesindeki bürokrat adaylar şöyle: Adana: Talip Küçükcan; Adıyaman: Adnan Boynukara; Ağrı: Abdullah Atay; Ankara: Ahmet Gündoğdu, Ali İhsan Arslan, Ertan Aydın, Mehmet Emin Zararsız, Hasan Albayrak, Vedat Bilgin, Aydın Ünal; Bayburt: Naci Ağbal; Diyarbakır: Fazıl Hüsnü Erdem; Düzce: Faruk Özlü; Erzurum: Adnan Yılmaz; Hakkari: Rüstem Zeydan; İstanbul: Durmuş Ali Sarıkaya, Ethem Tolga; İzmir: Mustafa İbrahim Turhan; Konya: Ziya Altunyaldız, Leyla Şahin; Malatya: Taha Özhan; Sakarya: Mustafa İsen; Samsun: Kamuran Özden; Şanlıurfa: Mazhar Bağlı; Tokat: Coşkun Çakır, Celil Göçer. Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta MHP'de Samsun'dan listede yer bulurken, Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş HDP tarafından Diyarbakır'dan aday gösterilidi.



Toplumun tüm renkleri


Siyasi partilerin YSK'ya teslim ettiği listelerde sanatçıdan futbolcuya, akademisyenden mühendise ve Yezidi'den Romanlara kadar toplumun tüm kesimlerinden adaylar yer alıyor. AK Parti İstanbul'da gazeteci Markar Eseyan'ı, CHP avukat Selina Doğan'ı HDP ise Garo Paylan'ı aday gösterdi. HDP'den aday olan isimler arasında eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Yezidi Feleknas Uca da var. Milletvekilliği için Romanların temsilcileri de yarışacak. AK Parti'den Cemal Bekle, CHP'den ise Özcan Purçu İzmir'den aday gösterildi.



Dombra şarkısını 2014 yerel seçimlerinde Tayyip Erdoğan için uyarlayan Uğur Işılak AK Parti'den aday gösterildi. Eski futbolculardan Saffet Sancaklı MHP'den aday olurken, Hakan Şükür bağımsız olarak şansını deneyecek. Grup Yorum'un eski solistlerinden Hilmi Yarayıcı CHP, Pınar Aydınlar ise HDP listesinde yer verildi. AK Parti'den Abdürrahim Karakoç'un oğlu Türk İslam Karakoç, AP Milletvekilliği yapan Ozan Ceyhun, CHP eski PM üyesi Savcı Sayan, merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun damadı Mustafa Afşin Yazıcıoğlu, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan ve Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı Kan da var.






#seçim listeleri
#aday listeleri
#ak parti adayları
#seçimler
9 yıl önce