|

Darbe teşebbüsü tescillenmiş oldu

Dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmeme kararını değerlendiren Başbakan Davutoğlu, “17-25 Aralık komplolarının, 19 Ocak’ta MİT TIR’larına yapılan ve 7 Şubat’ta MİT Müsteşarımıza yapılan süreçlerin bütünü, bu kararla birlikte bir darbe teşebbüsü olarak tescil edilmiştir” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 22/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:20 - 21/01/2015 Çarşamba
AA
İngiltere’nin başkenti Londra’da temasları sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dört eski bakan için Meclis’teki oylamadan Yüce Divan kararı çıkmamasını değerlendirdi.

Türkiye’de bu tür konuların yasal süreç içinde, olması gerektiği şekilde seyrettiğini belirten Davutoğlu, “Türkiye’deki anayasal, yasal çerçeve bellidir. 

HÜR İRADEYLE DAVRANDILAR

Bir soruşturma komisyonu oluştuğunda, komisyon herhangi bir ihsas-ı reyde bulunmadan konuyu objektif, hukuki esaslara göre değerlendirir ve Genel Kurul’a gönderir. Genel Kurul’da bu rapora itiraz olduğunda ki muhalefet tarafından itiraz oldu, oylama yapılır ve her bir milletvekili kendi hür iradesiyle oyunu kullanır. Prosedür budur. Gerek etik, gerekse yasal anlamda yapılması gereken de budur” diye konuştu.

NET TABLO ORTAYA ÇIKTI

Davutoğlu, Genel Kurul’da milletvekillerinin kendi iradeleriyle bir sonuca ulaştığını dile getirerek, “Bu sonucun ortaya çıkardığı net tablo şudur. 17-25 Aralık komplolarının, daha sonraki 19 Ocak’ta MİT TIR’larına yapılan ve hatta daha önce 7 Şubat’ta MİT Müsteşarımıza yapılan süreçlerin bütünü, bu kararla birlikte bir darbe teşebbüsü olarak tescil edilmiştir. Bu anlamda hukuki süreç zaten sürüyor. Hukuki anlamda da bu konuda atılacak adımlar bellidir. Var olan iddialar hususunda belli bir hukuki sonuca ulaşılmıştır. Herkesin buna saygı göstermesi gerekir” ifadelerini kullandı.

HİÇBİR BASKI OLMADI

Davutoğlu, “AK Parti içindeki farklı kanaatler, oylama esnasında ortaya çıkan tutum konusunda, aslında bizim bu yasal sürece saygı gösterdiğimizi ortaya koyan bir tutumdur. Hiçbir milletvekilimize herhangi bir şekilde yönlendirme, baskı olmamıştır. Olması gereken de budur. Eğer muhalefet blok olarak oy verdiyse bu şu anlama gelir. Ya bir grup kararı var ki bu yasal değildir ya da bir baskı var ki bu da sürecin ruhuna özüne aykırıdır” diye konuştu.

ALÇAKLIK KOLTUĞA GELİŞ TARZINDA

Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Davutoğlu bizi Hz. Peygamber’e hakaret edenlere sahip çıkmakla suçluyor. Hayatımda böylesine alçakça bir suçlamayla hiçbir zaman karşı karşıya kalmadım” açıklamasına ilişkin şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu’na yakışan bir tutum ama önce genel başkanlığına geliş sürecine tekrar baksın. Başkalarıyla ilgili ahlak dersi vermeye kalkmadan önce kamuoyu önünde nasıl ahlaksızca ve alçakça bir komployla genel başkanlığa geldiğini önce kendisi aynaya bakarak görsün. Alçakça komplolar üzerinden mevkilere gelmek Kılıçdaroğlu’na yakışan bir tutumdur, bu üslup da ona yakışır.”

Yeni bir dünya düzeni gerekir

Türkiye 6 yıl sonra Davos Zirvesi’nde Başbakan düzeyinde temsil edildi. Başbakan Davutoğlu, İsviçre’nin Davos kentinde Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Türkiye’nin G-20 için Vizyonu’ konulu oturumda konuştu: G-20’nin 2015 başkanı olarak da burada bulunuyorum. Türkiye G-20 başkanı olarak öncelikle kapsayıcı olacak. G-20 toplantılarında alınan kararları daha ne kadar kapsayıcı hale getirebiliriz diye çalışacağız. Yeni risklere karşı daha güçlü bir eşgüdüme ihtiyaç var. Yeni bir dünya düzenine, insanlık tarihinde yeni bir ortak kader anlayışına ihtiyacımız var. 

2015’TE BELİRSİZLİK VAR

Küresel ekonomide yavaş bir toplarlanma var. 2015’te bazı belirsizlikler yaşayacağız. Avrupa’daki deflasyonu ve Amerika’daki gelişmeleri yakından izliyoruz. Petroldeki düşüş 2015 için bir takım belirsizlikler doğuruyor. Dışişleri bakanları olarak meslektaşlarımızla bu süreçte buluştuk burada daha önce. Barış yapıcı rolümüzü ortaya koymak istiyoruz.  Siyasi anlamda Türkiye demokratik kurumların gücüyle güçlü ekonomik gelişmesiyle bütün bu krizlere rağmen Avrupa’da en hızlı büyüyen ikinci, OECD’de üçüncü ülke. Bu kendi kendine olumlu katkı aslında bölge açısından. Bir komşu olarak Suriye ve Irak’taki krizlerden ciddi şekilde etkilenmekteyiz. Liderlerle bir araya geldiğimizde bunu paylaşıyoruz. Bizler bir araya gelmek zorundayız. Mülteciler gibi insani konularda bütün krizlerde işlenen suçlar karşısında bir araya gelmeliyiz ve birlikte hareket etmeliyiz.

İKLİM BAKANLARI         GİBİ DAVRANALIM

Enerji ve iklim önemli gündem maddelerimiz arasında olacak. Ben, tüm G-20 liderlerine çağrıda bulunuyorum, hepimiz harekete geçmeliyiz. Onlara, ekonominin, ticaretin bakanları, insanlığın iklim bakanlarıymışız gibi davranma çağrısında bulunuyorum. Eğer böylesine bir sorumululuk anlayışına sahip olabilirsek yeni bir dönem başlatabilir. 

Kadınların iş gücüne kazandırılması işsizliğin ve eşitsizlik ortadan kaldırma çabamıza destek olacak. Adil bir gelir dağılımı için KOBİ’ler son derece önemli.  

Mısır’daki darbecileri tanımayacağız

Başbakan Davutoğlu dün akşam Davos’ta yoğun bir görüşme trafiğine imza attı. Avusturya Başbakan Yardımcısı Reinhold Mitterlehner ile görüşen  Davutoğlu kaldığı otelde de Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile görüştü. Davutoğlu daha sonra Arap kanaat önderleriyle akşam yemeğinde buluştu. Burada konuşan Davutoğlu, Mısır’daki darbeci Sisi yönetimine sert göndermeler yaptı. Davutoğlu, “Mısır halkı ile herhangi bir problemimiz yok. Ancak bizim değerlerimize olan saygımızdan dolayı askeri darbeyi hiçbir zaman tanımayacağız ve bunu ifade etmeye devam edeceğiz. ” dedi. 

#Ahmet Davutoğlu
#Yüce Divan
#Davos
9 yıl önce