|

Davutoğlu'ndan Dersim hassasiyeti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Alevilerin sorunlarını dile getirerek "Hacı Bektaş-ı Veli'yi ziyaret eden ilk Başbakan olmak bana gurur vermiştir" diyen Davutoğlu, Dersim konusunda da CHP ve MHP'yi sert dille eleştirdi.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 11/11/2014 Salı
Güncelleme: 11:58 - 11/11/2014 Salı
Yeni Şafak
Davutoğlu'ndan Dersim hassasiyeti
Davutoğlu'ndan Dersim hassasiyeti

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları: Bu hafta içinde Bursa'da başarılı iş adamlarımızı ödüllendirdik. Açıkladığımız programı iş adamları ile de paylaşma fırsatı bulduk. Bir ülkenin makro stratejik planlaması ile şirketlerin kendi özel planları arasında bir bütünlük olduğunda hayal ettiklerimiz gerçekleşir. Avrupa Birliğiyle ekonomik ilişkilerimize çok boyutlu bir yön kazandıracağız. Türkiye'de son derece kritik 2 süreci yaşadı, önümüzde de 2015 seçimleri var. Türkiye'de siyasi istikrarı bozamayacaklar. Türkiye demokratik istikrarı sağlamış bir ülkedir. Türkiye'de demokrasi kökleşmiştir. AK Parti'nin olmadığı siyasetin istikrara kavuşması mümkün değil.

"MAYINLARI TEMİZLİYORUZ"

AK Parti hiçbir zaman seçim kazancı üzerine ekonomik politika yönetmemiştir. Bütün programlarımızda 2023'ü görerek değerlendirmeler yapıyoruz. Biz 3. alan olarak seçtiğimiz Afrika açılımında kesinlikle kalıcı olacağız. Biz hükümet olarak iş dünyamızın önünü açmaya çalışıyoruz. Mayınları temizleyerek iş dünyamızın küresel alana girmesi için çabalıyoruz.

İSTANBUL'A BÜYÜK YATIRIM

İstanbul'da yeni metro hattının açılışını yaptık. Aksaray-Yenikapı bağlantısıyla 3 kanat birbirine bağlandı. Çok planlı ve başarılı bir takiple İstanbul'u birbirine bağladık. İstanbul yer altında da Asya ile Avrupa'yı birbirine bağladı. İstanbul'un bütünü ulaşım hattına kavuşacak. İstanbul bize en büyük mirastır. İstanbul'un dünya merkezi olması için ulaşım hatlarına ihtiyaç var. Bu çalışmalar bundan sonrada kararlı şekilde devam edecek.

"YARIN AÇIKLAYACAĞIZ"

Yarın önemli bir açıklamada daha bulunacağız. Hem iş güvenliği paketi hem de son madenlerle ilgili alınan kararları açıklayacağız. Asansör faciasından sonra verdiğimiz bir talimattı. Yarın G20 zirvesi için yola çıkacağız. Türkiye G20'nin dönem başkanlığını üstlenecek önümüzdeki yıl. Biz sadece Türkiye'de değil tüm dünyada adaletin sesiyiz. En az gelişmiş ülkelerle G20 ülkelerini bir araya getireceğiz.

HACI BEKTAŞ'I ZİYARET EDEN İLK BAŞBAKANIM

Bu topraklardaki tüm erenlere sahip çıkmak bizim görevimizdir. Bizim için Hacı Bektaşi ile Hz. Mevlana arasında bir fark yoktur. Hacı Bektaş'ı ziyaret eden ilk Başbakan olarak bana gurur vermiştir. Bir devlet iki şeyle kaim olur: Tarihdaşlık ve ortak vatandaşlık bilincidir. Alevi vatandaşlarımızın sorunları hiçbir zaman açık yüreklilikle tartışılmadı. Bu ilk kez AK Parti döneminde yapıldı.

DİN DERSİNİN NE ZARARI VAR?

Yeni yetişen Sünni ve Alevi gençlerin yanlış anlayışlara karşı nasıl bir kültür sahibi olacaklar. Din dersi olmadığı zaman son derece yanlış kanaatler çıkacağını görmüyor musunuz? Ne zararı var din kültürü ile ilgili bilgilerinin olmasında. Sünniler ile Alevilerin ayrı ders almalarında nasıl zıt bir anlayış olacak. İki inancı farklı takdim etmeye çalışan varsa cahildir. Ben Hacı Bektaş'ı Veli'nin huzuruna vardığımda bir farklılık hissetmedim.

KILIÇDAROĞLU SESİNİ YÜKSELTEMEZ

CHP'nin Alevi meselesi konusunda diğer garip tavrı Dersim'deki tutumudur. Dersim'i eleştirirsem parti bölünür diye korkuyor ama AK Parti korkmaz. Cumhurbaşkanımız Alevi dedeleri davet ederek yemek veriyor. Kılıçdaroğlu onları haram yemekle suçluyor. Sen kimseyi böyle itham edemez. Oraya gelen dedeler eline, diline sahip çıkan insanlardır. Onlar edep ve erkan bilirler. Bu Cumhurbaşkanın ne kadar kucaklayıcı olduğunu gösterir. Kılıçdaroğlu sesini yükseltemez çünkü korkusu var. Şöyle düşünün birileri ayağına toplu almış oyunu oynuyor, biri de kendini antrenör sanıyor. Küstahça çıkıp Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamı boş diyor. Sen kendi küçük sandalyenin derdine düş. Bırak büyük makamları. Biz o makamları hakkıyla doldururuz. Dersim'de yapılanları o günlere şahitlik yapanlardan dinlesin Kılıçdaroğlu ve açık yüreklilikle zulmü söylesin.

"BAHÇELİ POLEMİK YAPMASIN"

Dersim'de yapılanların yanlış olduğunu söylemem yüzünden özür dileyecekmişim. Bahçeli benim söylemediğim şeyleri söyleyerek, ithamlarda bulunuyor. Bahçeli! Yine söylüyorum Dersim'de yapılanlar yanlıştır. Devlete en büyük tahribatı bunlar veriyor. Sayın Bahçeli polemik yapmasın. Çıkıp savunacaksa tek partiyi savunsun ama polemik yapmasın. Dersim'e dönük eleştirel tutumumuz sürecek. Tek parti döneminde yapılan her bir zulme karşı çıkacağız.

"TÜRKİYE SUSMAYACAKTIR"

Kudüs'te Mescid-i Aksa'da son bir haftada yaşanan zulme karşı en yüksek ses Türkiye Cumhuriyeti'nden çıktı. Yine İsrail'in zalim yöneticilerine sesleniyorum. Sakın İslam dünyasında karışıklık yaşanıyor diye Kudüs'e yönelttiğin saldırıları devam ettirme. Herkes sussa Türkiye Cumhuriyeti susmayacaktır.


9 yıl önce