|

Eksiksiz tezkere

Hükümete sınır ötesi operasyon için yetki verecek olan Suriye ve Irak tezkereleri bugün Bakanlar Kurulu''nun ardından TBMM''ye gönderiliyor. Önceki çalışmalara göre daha geniş kapsamlı olarak hazırlanan tezkereler başka bir tezkereye ihtiyaç bırakmayacak.

İlhan Toprak
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 00:32 - 30/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Eksiksiz tezkere
Eksiksiz tezkere

Suriye ve Irak için iki ayrı tezkere 2 Ekim''de Meclis''te görüşülecek. Bugün Genelkurmay Başkanı Necdet Özel''in Bakanlar Kurulu üyelerini bilgilendirdikten sonra son şekli verilerek Meclis''e sevk edilecek olan tezkereler tüm ihtiyaçları karşılayacak unsurları taşıyacak şekilde hazırlanacak.

GENELKURMAY''DAN SONRA SON ŞEKLİ VERİLECEK

Hükümete TSK unsurlarının sınırlar dışında görevlendirilmesine 1 yıllığına yetki veren tezkerelere son şekli veriliyor. Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanacak olan Bakanlar Kurulu''nda üyelere Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Irak ve Suriye''ye ilişkin bir brifing verecek. Brifingin ardından hükümet son şeklini vereceği Suriye ve Irak için ayrı ayrı hazırlanan tezkereleri TBMM Başkanlığına sunacak.

OLASI TEHDİTLER KONUŞULACAK

Suriye''de Esed rejimi, Irak''ta ise ayrımcı yönetimin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve Türkiye''nin sınır bölgelerini yangına çeviren IŞİD başta olmak üzere diğer tehditler tezkerede yer bulacak. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel tarafından Bakanlar Kurulu üyelerine verilecek olan brifinde de başka sınır güvenliği olmak üzere her iki ülkeden Türkiye''ye yönelik olası tehditler masaya yatırılacak. Sınırdaki Kürt köylerinin IŞİD tarafından ele geçirilmesiyle birlikte yaşanan hareketliliğin değerlendirileceği Bakanlar Kurulu toplantısında, Türkiye sınırına doğru başlayan göç dalgası ve alınacak önlemler de ele alınacak ve bunun tezkereye nasıl yansıtılacağı görüşülecek.

TÜM İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK

1 Ekim''de 24. Yasama Dönemi 5. Yasama Yılını açacak olan Meclis''in ilk gündemi Suriye ve Irak tezkereleri olacak. Sınır güvenliği, terör sorunları ve ülkelerin toprak bütünlüğü gibi unsurların da yer alacağı tezkereler bu yıl önceki tezkerelerden farklı olarak daha geniş kapsamlı olarak hazırlanacak. Suriye ve Irak için iki ayrı tezkere ile 1 yıl süresinde hükümetin başka bir tezkere çıkarmasına ihtiyaç bırakmayacak.

ERDOĞAN İLE GÜVENLİK ZİRVESİ

Tezkerelerin Meclis''te kabul edilmesi durumunda Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ilgili bakanlar ve güvenlik bürokrasisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kapsamlı bir güvenlik zirvesi gerçekleştirecek. Çankaya Köşkündeki zirvede sınır güvenli, göçler, bölgedeki terör faaliyetleri gibi konular masaya yatırılacak. Yeni Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan güvenli bölge planlaması da masaya yatırılacak.

Sınır güvenliği, terör sorunları ve ülkelerin toprak bütünlüğü gibi unsurların da yer alacağı tezkereler bu yıl önceki tezkerelerden farklı olarak daha geniş kapsamlı olarak hazırlanacak.

17 Ekim''de süre doluyor

4 Ekim''de Suriye''den, 17 Ekim''de de Irak''tan gelebilecek tehditlere karşı TSK unsurlarının bu ülkelerde görevlendirilmesi kararını 1 yıllığına hükümete veren tezkerelerin süreleri dolacak. Hükümet, bölgede yaşanan sıcak gelişmeler karşısında ülke güvenliğini sağlamak için silahlı kuvvetleri vakit kaybetmeden harekete geçirmek için bu tezkerelerin süresini 1 yıl daha uzatmak amacıyla Meclis''e başvuracak.


10 yıl önce