|

Erdoğan'dan 'çift başlılık' açıklaması

Başbakan Erdoğan, 'AK Parti iktidarını zora düşürme gayreti içinde olanlar Cumhurbaşkanı ve Başbakanı birbirine düşüremezler." dedi.

Cihan
00:00 - 1/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 18:42 - 1/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Erdoğan'dan 'çift başlılık' açıklaması
Erdoğan'dan 'çift başlılık' açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "AK Parti iktidarını zora düşürme gayreti içinde olanlar, Cumhurbaşkanı ile Başbakanı birbirine düşürümezler. Bunun için gayret etmeyin." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Moldova Başbakanı Vladimir Filat, heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesi, Türkiye ile Moldova arasında haritacılık alanında işbirliği protokolü, eğitim alanında işbirliği protokolü, geri kabul protokolü, müteahhitlik, çevre, diplomasi, vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması alanında anlaşma imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandığını belirterek, Filat'a, Büyük Stefan'a ait Topkapı Sarayı'ndaki kılıcının replikasını (taklidi) takdim edeceğini ifade etti. Vizelerin kaldırılmasının da iki ülke arasındaki trafiği olumlu etki edeceğine dikkat çeken Erdoğan; ekonomik, turistik, kültürel ve siyasi alanda birçok etkisinin olacağını kaydetti.

İLKBAHARDA MOLDOVA ZİYARETİ

Serbest Ticaret Anlaşması'nın, yıl sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini anlatan Erdoğan, Moldova'ya bağlı özerk bölge Gökoğuz'un önemine değinerek, ilkbaharda yapılacak Moldova ziyaretinde oraya gidileceğini söyledi. Atılacak bu adımlarla birlikte Türkiye-Moldova arasındaki ilişkilerin geliştirileceğini belirten Erdoğan, bölgeler arası gelişmelerde Suriye konusunun da değerlendirildiğini ifade etti.

Moldova Başbakanı Vladimir Filat ise ziyaretin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. Ziyaretin, diplomatik ilişkilerde 20. yılı işaret ettiğini dile getiren Filat, aradaki ilişkilerin çok iyi bir düzeyde olunduğunu gördüklerini söyledi. 20 yıl içinde çok önemli işbirliğinde ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Filat, "Şu ana kadar inşa ettiğimiz hukuki zemin çok güçlüdür. Bugün imzaladığımız anlaşmalar sayesinde, hukuki zemin daha da güçlenmiştir. 7 anlaşma şu andaki ilişkilerimizi gösteriyor, ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda irademizi ortaya koyuyor. Bugün ve geleceğimiz için anlaşmalar çok önemli." dedi.

Vizelerin kaldırılmasının, Türk turist sayısını artıracağını dile getiren Filat, serbest dolaşımın insan ilişkilerini geliştirmede çok önemli olduğunun altını çizdi. Gelecek için umutlarının çok daha artacağını belirten Filat, çalışmaya devam edeceklerini, müzakereler sonucunda serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını istediklerini vurguladı. Ekonomik alandaki hedeflerin gerçekleştirilebileceğini ifade eden Filat, hüsnü kabul ve samimi havadan dolayı Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti. Filat, Türkiye'nin bölgede lider ülke olarak görüldüğüne dikkat çekti.

"BAŞKANLIK, YARI BAŞKANLIK, PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI TEZİMİZDİR"

İki ülke başbakanı, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Çift başlılık tartışmalarına ilişkin bir soruya Erdoğan, "Kırpıp kırpıp yıldız yapıyorsunuz da cümleleri kırpmadan değerlendirirseniz, aynı şeyleri söylediğimiz ortaya çıkar. AK Parti iktidarını zora düşürme gayreti içinde olanlar Cumhurbaşkanı ile Başbakanı birbirine düşürümezler. Bunun için gayret etmeyin. Türk medyası, maalesef bir kısmı tabi bu işi çok tevessül ediyorlar. Boşuna yoruluyorlar, boşuna yorulmayın. Meclis Başkanı'nın açıklamalarına gelince, bilindiği üzere bizim bir tezimiz var. Başkanlık, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı tezimizdir. Bunlardan herhangi birinin tercih edilmesi, halkımız tarafından bu ülkede bazı sıkıntıları kendiliğinden ortadan kaldırır. Daha doğrusu medyaya bu tür malzemeler kalmaz. Herhalde noktayı koydu dersiniz." karşılığını verdi.

Filat, devreye girerek, "Türkiye Cumhurbaşkanı ile Meclis Başkanı ile görüştüm. Ondan sonra Sayın Başbakan ile görüştüm ve şeref gördüm. Uzun uzun görüştük, yeteri kadar görüştük. Bu görüşmelerden anladığımz kadar sizin ülkede herşey yolunda. Türkiye Cumhuriyeti sayın vatandaş temsilcileri sizi kutlamak isterim. Çünkü bazen iç istikrarsızlık dış istikrarsızlıktan çok daha vahimdir. Bu istikrarı muhafaza etmek hepimizin görevidir. İstikrarla gelişebiliriz, inşa ettiğimiz şeyleri yıkmayız." diye konuştu.

"NE DEMOKRASİDEN NE DE ÖZGÜRLÜKTEN NASİPLERİ VAR"

BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin bir soruya da Başbakan Erdoğan, "Adeta bölücü terör örgütünün uzantısı bir insan diliyle konuşuyorlar. Eylemlerinin radikalleşeceğini söyleyen kişi şu an zaten çocuklarımızın, gençlerimizin okuduğu okulları tehdit edecek kadar ileri gitmişlerdir. Bunların ne demokrasiden ne de özgürlükten nasipleri var. Aynı şekilde üniversiteyi Hakkari'de yakmaya teşebbüs edecek kadar, bunlar insanlıktan nasibini almamış tiplerdir. Radikalleşecek de ne yapacaksın? Atacağın her türlü adımın karşılığını aynı şekilde bulacaksın. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ya gelir siyaset yaparsın ya da daha önce söyledim Kandil'e çıkarsın. Fezleke önümüze geldiğinde bakarız, gereğini de yaparız. Çünkü biz demokratik parlamenter sistemde kurallar neyse ona göre çalışırız. İnsani olmayan her tavır neyse aynı şekilde cevap veririz. Açlık grevi konusunda her türlü tedbirimiz alınmıştır. Ölüm orucu diye şu an birşey yok. Açlık grevi teşvik edenlerin de kuzu kebep partilerinde günlerini tüketmeye devam ediyorlar. Herhalde radikal partileri de bunlar olacaktır."

BÜYÜK STEFAN'A AİT KILICIN REPLİKASI TAKDİM EDİLDİ

Büyük Stefan'a ait Topkapı Sarayı'ndaki kılıcının replikasının takdim edilmesinin ardından Filat, "Bu jestten dolayı candan teşekkürlerimi sunarım. Geleceğimizi inşa etmek, halklar geçmişini de bilmelidir, tanımalıdır. Kahramanlarını tanımalıdır. Çünkü onların neler yaptıklarını bilerek geleceğini inşa ederler. Kılıcı en uygun yerde sergilemeyi düşünüyoruz." dedi.

Başbakan Erdoğan da Moldova ziyaretinde kılıcın nerde sergilendiğini göreceklerini ifade etti. Filat, "Kılıcın orjinalini, Moldova ziyaretinde Sayın Başbakan'ın getirmesini de istiyoruz, tabiki göstermek istiyoruz. Kısa bir süre için. Daha önce Bükreş'te de yaptınız. Kılıcın güvenliğini ve Başbakan'ın güvenliğini ben sağlayacağım." diye konuştu. Bu diyalog gülüşmelere sebep oldu.

11 yıl önce