|

Kabineden Alevi açılımı

Hükümetin Alevi açılımıyla ilgili atmayı planladığı adımlar arasında yer alan alevi derneklerinin durumu ile ilgili önemli bir karar alındı. Bakanlar Kurulu, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği'ni kamu yararına çalışan dernek statüsüne aldı.

Ayfer Mallı
00:00 - 10/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:11 - 9/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
Kabineden Alevi açılımı
Kabineden Alevi açılımı

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, 'kamu yararına çalışan dernekler' statüsüne alındı. Konuyla ilgili kararın, geçtiğimiz hafta pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında alındığı öğrenildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, önceki gün gerçekleştirdiği Hacı Bektaş ziyareti öncesinde alınan karar, önemli adımlardan biri oldu. Kamu yararına dernekler, faaliyetlerinde, Emlak Vergisi'nden Damga Vergisi'ne, yaptıkları işlerde KDV'ye kadar çeşitli vergilerden muaf tutuluyor. Yardım Toplama Kanunu'na göre, izin almadan yardım toplayabilme imkanına kavuşuyor. Taşıt Kanunu'na göre de, resmi plaka taşınması sağlanıyor. Hükümetin, cemevlerine inanç merkezi statüsü vereceği belirtilmişti.

402 DERNEK AYNI STATÜDE

Cemevlerine bu kapsamda elektrik ve su giderlerinin karşılanması, arsa tahsis edilmesi, cemevinde görev yapan yardımcı personele maaş ödenmesi gibi adımların bu dernek üzerinden yapılması da değerlendiriliyor. Başbakan Davutoğlu'nun, Hacı Bektaş'ta katıldığı törenin organizasyonunu da bu dernek gerçekleştirdi. Türkiye'de, 100 bini aşkın dernek içinde 402 dernek 'kamu yararına dernek' statüsünde bulunuyordu. Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği de bu statüye alınmış oldu.


9 yıl önce