|

Mega İslam Bankası özel sektörle kurulacak

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Yeni Şafak''ın geçen hafta gündeme getirdiği Mega İslam Bankası''nın özel sektörün ortaklığıyla kurulacağını açıkladı. Hazine öncülüğünde kurulacak banka, köprü, otoyol, enerji üretim ve nakil hatları gibi büyük yatırımlara faizsiz finans sağlayacak.

.
00:00 - 1/10/2013 Salı
Güncelleme: 23:24 - 30/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Mega İslam Bankası özel sektörle kurulacak
Mega İslam Bankası özel sektörle kurulacak

Yeni Şafak''ın geçen hafta gündeme getirdiği Mega İslam Bankası ile ilgili ayrıntılar netleşiyor. Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı''nın açılışında konuşan Borsa İstanbul (BİST) Başkanı M. İbrahim Turhan, Mega İslam Bankası girişiminden iki yıldır haberdar olduğunu belirterek bankanın özel sektörün katılımıyla kurulacağını söyledi. Turhan, ''Bu yönde Körfez''de ve Malezya''da girişim vardı. İkisi birbirine rakip gibi çıktı. Türkiye''ye de ortaklığı teklif ettiler, fakat biz piyasa şartları içinde özel sektörün girişimleriyle bu işlerin yürütülmesini doğru buluyoruz. Özel sektör girişimcilerimiz bunu değerlendirir ve gerçekten yatırıma değer bulurlarsa içinde yer alırlar'' dedi. Bankanın başta Türkiye olmak üzere İslam ülkelerinde yapılacak otoyol, köprü, enerji üretim ve nakil hatları gibi büyük çaplı yatırımları finanse etmesi bekleniyor.

İSTANBUL İDDİALI

İslami bankacılık konusunda Malezya ve Dubai merkezli çalışmaların olduğunu ifade eden Turhan, ''Biz İstanbul olarak çok iddialıyız. Bu ürünler ne kadar İslami olarak anılsa da Avrupa ve ABD''de çok iyi bir pazarı olabileceğini düşünüyoruz. Bu finansman yöntemi temel olarak varlığa dayalı finansmanı gündeme getirdiği için, son krizde öğrendiğimiz bir tecrübe varsa reel varlıklarla finansal ürünlerin ilişkisinin sağlıklı bir şekilde kurulmasının önemli olduğudur. Bu konuda Almanya ve İngiltere''de talep olduğunu biliyorum. Türkiye olarak avantajımız, uluslararası standartlarda bir düzenleme çerçevesi ve iyi kurumsal yönetişim sağlayarak, bu pazarlara da hitap etmektir'' değerlendirmesinde bulundu.

İslami Finans Türkiye''de farklı model

İngiltere''deki Durham Üniversitesi İslami Finans Merkezi Direktörü Dr. Mehmet Asutay, İslami finans alanında Malezya ve Körfez ülkelerinin genel trendi izlerken, Türkiye''nin farklı bir dinamik ürettiğini belirterek, ''Bence Türkiye, İslami finans için farklı bir model'' dedi. İslami finans ve İslami bankacılık kavramları arasındaki nüansa işaret eden Asutay, Türkiye''de daha çok katılım bankacılığı adı altında İslami bankacılığın bulunduğunu söyledi. Asutay, bu anlamda Anadolu insanının genel trendi izlemek yerine kendi çözümlerini ürettiğini ifade ederek, ''Mesela İslami finans alanında Malezya, Körfez ülkeleri genel trendi izliyor. Türkiye ise farklı bir dinamik üretti. Bence Türkiye, İslami finans için farklı bir model'' dedi.


11 yıl önce