|

Sığınmacılara çözüm planı

Kamplar dışında değişik illerde barınan 1 milyonu aşkın Suriyelinin durumu Ankara'da masaya yatırıldı. Başbakan Yardımcısı Atalay, sığınmacılara karşı muhtemel olumsuzlukların önlenmesi için yeni düzenleme sinyali verdi

Haber Merkezi
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:55 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Sığınmacılara çözüm planı
Sığınmacılara çözüm planı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan yaklaşık 1,5 milyon Suriyelinin durumu Başkent'te düzenlenen üst düzey toplatıda masaya yatırıldı. Toplantı öncesi bir açıklama yapan Atalay, Suriye'de 2011 baharında başlayan iç savaşın, yaklaşık 10,5 milyon insanı yerinden ettiğini vurgulayarak, 'Birleşmiş Milletler verilerine göre 3,5 milyon kişi Suriye'den ülke dışına çıkmıştır. Bu topluluğunun yüzde 90'ı Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e yerleşmiştir' dedi. Türkiye'de yaklaşık 220 bin Suriyelinin 22 ayrı kampta barındığını belirten Atalay, 'Tespitlerimize göre, 1 milyon 140 bin civarındaki Suriyeli ise kamplar dışında, çeşitli illerimizde hayatını sürdürmektedir' açıklaması yaptı. 2014 Küresel İnsani Yardım Raporu'na göre Türkiye'nin dünyada en büyük üçüncü insani yardım bağışçısı konumunda olduğunu söyleyen Atalay, ilk sırada ABD'nin, ikinci sırada İngiltere'nin olduğunu, Türkiye'nin ise 2013'te 1.6 milyar dolar insani yardım yaptığını kaydetti. Atalay Suriyelilere toplamda harcanan paranın 3,5 milyar dolara yükseldiği bilgisini de verdi.

MİLLETİMİZ İYİ EV SAHİBİ

Suriyelilerin yoğunlukta bulunduğu güneydoğu illerinde ve bazı metropollerde şehirlerin ekonomik, kültürel ve sosyal dokularında bazı değişiklikler yaşandığını dile getiren Atalay, 'Bu ortamda göç alan bölgelerde yaşanan bazı adli olaylar ayrımcı bir bakış açısıyla bazen büyütülebilmektedir. Zaman zaman şiddet olayları da yaşanmaktadır. Milletimiz iyi bir ev sahipliği yapmıştır. Basına, kamuoyuna yansıyan olaylar şu anda mevzi olaylardır. Suriyeli sığınmacı kardeşlerimiz de hem sabırlı hem de çok uyumludur' değerlendirmesinde bulundu. Toplantıda yeni gelişmelerin ele alınacağını kaydeden Atalay, 'Tespit ettiğimiz sorunlara çözüm önerilerini tartışacağız' dedi.

KAMPLARLA ÖVÜNÜYORUZ

5 milyon 400 bin Suriyelinin Türkiye'de tedavi gördüğünü dile getiren Atalay, ülkenin neresinde olursa olsun Suriyeli sığınmacının bir devlet hastanesine başvurduğunda ücretsiz tedavisinin yapıldığını, ücretin ise AFAD tarafından hastaneye yatırıldığını hatırlattı. Bütün bu çalışmaların büyük bir koordinasyonla yürütüldüğünü vurgulayan Atalay, sığınmacılar için yeni uygulamalara gidileceği mesajını şu cümlelerle verdi: 'Kamplarımız, 4 yıla yakın bir sürede uluslararası standartların üzerinde bir hizmet sunmaktadır. Bunlarla övünüyoruz. Suriyeliler bizim kardeşlerimizdir, onlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz ama 4 yıla yaklaşan bu sürede şehirlerimizdeki yapılar ve yeni gelişmeler sebebiyle daha ileri değerlendirmelere ihtiyaç vardır. Biz AFAD olarak da bunu hissettik. Onun için bugünkü toplantıyı daha ileri değerlendirmeler için yapmış oluyoruz.' Atalay'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığındaki toplantıya, bakanlar Efkan Ala, Ayşenur İslam, Faruk Çelik, Nabi Avcı, Çağatay Kılıç'ın yanısıra Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Abdullah Atay, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Suriyelilerin yoğun olduğu illerin vali ve belediye başkanları katıldı. Zirvede, AFAD'ün yürüttüğü çalışmalar da masaya yatırıldı.


10 yıl önce