|

Sınıra çözüm cep tampon

IŞİD örgütüne müdahale sırasında yaşanması muhtemel insani dramı BM Genel Kurulu''nda gündeme getirmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, meşruiyetini kaybetmiş Esed rejimiyle uluslararası alanda muhatap olmamak için sınır ötesinde kurulacak ''cep tampon'' çözümünü gündeme getirecek.

İlhan Toprak
00:00 - 20/09/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:37 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Sınıra çözüm cep tampon
Sınıra çözüm cep tampon

IŞİD''e karşı müdahale durumunda bölgeden gelebilecek göç dalgasına yönelik hazırlıklar sürüyor. Bu konuda en kapsamlı çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevlendirilen Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Genelkurmay''ın hazırladığı taslak çalışmada bölgenin coğrafi ve iklim şartları gözönüne alınarak bir plan oluşturuldu. Erdoğan, mülteciler konusunu New York''taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu''nda gündeme getirmeye hazırlanırken, Türkiye''nin uluslararası hukuk açısından Esed rejimiyle muhatap olmaması için de formül bulundu. Plana göre, sınır dışında oluşturulacak güvenli bölgelerin içine ''cep tampon'' olarak tabir edilecek alanlar hazırlanacak. Böylece uluslararası hukuk gereği tampon bölge kurulması için ilgili ülke ve bölge yönetiminin izin vermesi şartı da aşılmış olacak. Yani bu durumda uluslararası meşruiyetini yitiren Esed rejiminin izni gerekmeyecek.

COĞRAFİ YAPIYA UYGUN

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan üst düzey güvenlik zirvesinde ele alınan taslak çalışmalara göre, IŞİD''e karşı bir müdahale sırasında sivillerin güvenliği için çok büyük kamplar yerine, ''cep tampon'' olarak isimlendirilen daha küçük alanlar oluşturulacak. Genelkurmay''ın, ''cep tampon''ların kontrol ve hakimiyet açısından bölge coğrafyasına uygun olduğu yönünde görüş belirttiği öğrenildi. Güvenli bölgelerdeki cep tampon alanlarının içinde sahra hastaneleri, aşevleri ve helikopterlerin inip kalkabileceği üniteler bulunacak. Bu alanlara yerleşen mağdurlara yönelik yardımlar, örgütle yapılacak operasyonların ve mücadelenin süresi de göz önüne alınarak ''güvenli koridorlar''dan sağlanacak. Bu konuda Türkiye yardım üssü olacak.

GÜVENLİĞİ NATO SAĞLAMALI

Türkiye''nin üzerinde durduğu bir diğer husus ise güvenli bölgelerin güvenliği. Bu konuda Türkiye inisiyatifin tamamen NATO''da olmasını istiyor. IŞİD tehdidinin Irak ve Suriye olarak iki aşamalı şekilde masaya yatırılmasını savunan Türkiye, sadece Irak bazlı yapılan değerlendirmelerin eksik kalacağını vurgulayacak. IŞİD tehlikesinin bertaraf edilmesi için mücadelenin iki ülkeyi de kapsayacak şekilde sürdürülmesini isteyen Türkiye, uluslararası kamuoyuna da bu yönde mesajlar verecek.

Tenzile Anne''ye dua

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün cuma namazını Çengelköy''deki Kerem Aydınlar Camii''nde kıldı. Erdoğan, namaz öncesi Karacaahmet Mezarlığı''nda annesi Tenzile ve babası Ahmet Erdoğan''ın mezarlarını da ziyaret etti. Erdoğan yapım çalışmaları tamamlanma aşamasındaki Vahdettin Köşkü''nü de inceledi.

10 yıl önce