|

Türkiye çok hızlı koşan ülke olacak

Türkiye’nin her on yılda bir arıza verdiğini söyleyen Erdoğan, “Tekleye tekleye bugünlere geldik ama artık bu sistemle yolumuza devam edemeyiz. Başkanlık sistemine geçtiğimizde çok başlılık, tüm engellemeler ortadan kalkacaktır. Türkiye çok hızla koşan, sıçrayan bir ülke olacaktır" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/03/2015 Thursday
Güncelleme: 22:25 - 25/03/2015 Wednesday
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'da katıldığı 'Pazarcı Esnaf Buluşması'nda, başlattıkları ve başarıyla bugünlere gelen değişim sürecini, yeni bir aşamaya geçirmeleri gerektiğini söyledi, Başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:


Biz buna yeni Türkiye diyoruz. Yeni Türkiye için yeni bir anayasaya ve onunla birlikte başkanlık sistemine geçme ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Başkanlık sistemine geçtiğimizde bilesiniz ki şu parlamentoda yaşanılanların büyük bir kısmı artık yaşanmayacaktır, çok başlılık, tüm engellemeler ortadan kalkacaktır. Çok hızla koşan, sıçrayan ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkan bir Türkiye olacaktır.



BUGÜNLERE TEKLEYE TEKLEYE GELDİK


16 ayda bir hükümetin değiştiği bir ülkede, istikrar bulamasınız. Bizim artık durup, duraksamaya asla tahammülümüz yok, böyle bir lüksümüz de yok. Onun için on yılda bir, yirmi yılda bir arıza veriyor. Artık arızası minimize olmuş bir sisteme ihtiyaç var. Tekleye tekleye bu günlere geldik ama artık bu sistemle yolumuza daha fazla devam edemeyiz. Hızlı karar almaya ve hızlı uygulamaya imkan verecek yeni bir tesis, sistem ortaya koymalıyız. Bu bakımdan günümüzde en yaygın uygulanan başkanlık sistemini Türkiye'ye taşımamız lazım.



400 MİLLETVEKİLİNE İHTİYAÇ VAR


Başkanlık sistemi denilince hemen başlıyorlar 'tek adamlık, diktatörlük' demeye. Ya Amerika'da, Meksika'da, Arjantin'de, Brezilya'da, Fransa'da diktatörlük mü var? Onlar diktatör olmuyor da Türkiye'de ne için diktatörlük olsun? Ben inanıyorum ki millet bu konudaki kararını acil, ideal bir şekilde, bu seçimlerde vereceği milletvekilleriyle ortaya koyacaktır. Bu iş için 400 milletvekiline ihtiyaç var. Ve 400 milletvekiliyle parlamento bu değişikliği yapacak güce ulaşacaktır.



Seçimle gelen başkandan diktatör olmaz


Bu milletin, milli şeflik özlemini çekenlerin kursağında bırakan bir millet olduğunu söyleyen Erdoğan, “Seçimle iş başına gelmiş ve her icraatının hesabını millete verecek bir başkandan tek adam da çıkmaz, diktatör de çıkmaz, bunu böyle biliniz. Biz buradaki asıl derdi biliyoruz, asıl dert milletin karşısına çıkıp, önce ondan destek alabilmek, sonra da dönüp millete hesap vermek. İşte onların işine gelmeyen bu. Güçlü bir başkan ve güçlü bir meclis hedefleri inşallah yakalayacaktır. Bu konuda 7 Haziran'ı çok önemsiyorum” dedi.



Gönlümdeki pazar yeri sokaklar değil


Pazar kültürünün mutlaka yaşatılması gerektiğini belirten Erdoğan, “Benim gönlümdeki pazar yerleri, artık geçmişte olduğu gibi öyle sokak aralarında, araçların, çöp varillerinin arasında, tozun kirin içinde tezgah kurulan mekanlar değildir. Ben, haftanın diğer günlerinde de farklı amaçlar için kullanılabilecek, çatısı, aydınlatması, otoparkıyla, sosyal tesisleriyle hem esnafımıza hem milletimize yakışan pazar yerleri arzu ediyorum” dedi. Pazarcı esnafından Ahiliğin “Elini, kapını, sofranı açık tut. Elini bağlı tut, dilini bağlı tut, belini bağlı tut” ilkelerine uymalarını isteyen Erdoğan, “Sizlerden beklentim, varsa aradaki çürük elmaları ayıklayıp bu yolda devam etmenizdir. Bu şekilde hareket ettiğinizde inanın bu millet sizleri el üstünde tutar, size daha çok sahip çıkar. Bu defa markete, AVM'ye değil, pazaryerine gelir. Her birinizin ölçerken ve tartarken adaleti yerine getirdiğine yürekten inanıyorum. Aranızda bu ilkeye aykırı hareket edenler varsa onları ikaz ettiğinize, doğruyu telkin ettiğinize, hatta dışladığınıza inanıyorum. Çünkü esnafın en büyük sermayesi itibardır” diye konuştu.









#Cumhurbaşkanı
#Erdoğan
#yeni Türkiye
9 years ago