|

Çikolatalı süt de orucu bozar mı?

"Çocuklukta oruç, büyük olmanın bir imtiyazı, çocukluktan, o büyüklerce ciddiye alınmayan, alay konusu olan, her fırsatta cezaya bile değil de görünüşte affedici, ama cezalandırmaktan daha zalimce bir muameleye, gülmeye 'tâbi' tutulan çocukluktan çıkmanın en keskin belgesi gibi gelir insana."

Yeni Şafak ve
09:49 - 23/06/2015 Salı
Güncelleme: 10:13 - 23/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Büyüme hevesiyle dolu çocukluk günlerini anımsayanlar, bu cümleden o günkü duygularına doğru yeniden bir yolculuğa başlayabilirler. Fakat bu kez yanınıza minik bir yol arkadaşı alın.



“Oruç ne demek?", “Herkes neden sofrada yemek yemeden bekliyor?", “Kahvaltıyı niçin gece yapıyorsunuz?", “Bayram nereden geliyor?" gibi sorularla, Ramazanın mana iklimini kavramak için araştırmalar yapan meraklı zihinler, yetişkinlerin de farkındalık hali içinde olmasını sağlıyor.



Çocuklar orucun tam olarak ne olduğunu 5 yaşlarında kavrayabiliyorlar. Geçtiğimiz yıllarda çok da anlayamadıkları dini terimleri, 5 yaşın donanımıyla güncelleyerek yeniden sorguluyorlar. "Allah her yerdeyse şimdi, neden göremiyoruz?' sorusunun cevabını tam olarak bulamamışken, bütün bir gün boyunca Allah'ı memnun etmek için aç/susuz kalmayı anlamaları hiç de kolay olmuyor. Anlatmak ise birikim istiyor. Fıtratında olan yakinlik ile arayış telaşını seyreylemek, bunun bilincinde olan anne-babalar için büyük bir keyif aynı zamanda.



'Bu bakımdan oruç ona bir parça karanlık gelse de, büyüklerin derhal karşılığını alamadıkları böyle bir fedakârlığa girişmeleri, onun ruhunda sonsuz ve çeşitli yankılar yapar. Oruç, onda mistik bir başarıdır.'



İçinde olacağı bu takım oyununda sadece sorgulamalarıyla zihnen katılması bile çocuklar için manevi bir zafer aslında. Oyunu bile henüz yeni yeni idrak edebilen bir çocuk için büyük bir fedakârlık gerektiren bu ibadeti, yarım gün dahi tutmasına teşvik etmek, manevi hazzın yanı sıra eğlenceli bir macera olacaktır.



Ailede en güçlü figür olan babanın bile, yaratıcının buyruğu karşısındaki itaati, Allah'ı tanıma yolculuğundaki teslimiyet basamağının temel taşını oluşturacaktır. Yaşamın günlük rutinlerini farklılaştıran 'Oruç', nasihatle çocuğa aktaramayacak olduklarımızı hal lisanı ile dile getirmekte.



'Çocuğa orucu ve Ramazanı öğretmek için didaktik bir çaba göstermeye gerek yoktur. Çocuk, yeter ki, orucu ve Ramazanı kavrayabileceği bir ortam içinde bulunsun. Böyle bir iklimde, çocuk ve oruç birbirlerini bulacak hızlıca ünsiyet oluşacaktır.'



Oruçluyken çikolatalı sütün de içilmeyeceğini öğrenmesi çocuklarda hayal kırıklığı oluştursa da, yaptıkları fedakârlığın keyfiyeti, içerek alacağı lezzetin önüne mutlaka geçecektir. Durup durup "çikolatalı süt gerçekten yasak mı?" diye sormaları ise orucun önemini ve vazgeçilmezliğini anlamaları için büyük bir fırsat aslında.



Kaynaklar:

Sezai Karakoç / Samanyolunda Ziyafet

Erol Erdoğan / İnsan Mevsimi


#Ramazan
#Çocuk
#oruç
9 yıl önce