|

Silahların gölgesinde cuma namazı

Yeni Şafak
04:00 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:04 - 3/07/2015 Cuma
AA

Batı Şeria'da binlerce Filistinli, Ramazan ayında cuma günleri iki kısmı da Müslümanlar için ibadete açılan El Halil'deki İbrahim Camisi'ne akın ediyor. Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentinde bulunan İbrahim Camisi, Ramazan ayında İsrail askerlerinin aldığı yoğun güvenlik tedbirleri nedeniyle adeta askeri kışlayı andırıyor. Cuma namazını kılmak için camiye akın eden Filistinliler, İsrail askerlerinin silahlarının gölgesinde namazlarını kılıyor.



HER YER DOLUYOR


İsrail yönetiminin 1994 yılından bu yana yarısını Yahudilere, yarısını ise Müslümanlara tahsis ettiği caminin her iki kısmı da ramazan ayında cuma günleri Müslümanlar için açılıyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen Filistililer, Batı Şeria'nın çeşitli şehirlerinden İbrahim Camii'ne akın ediyor. Filistinli Müslümanlar, İbrahim Camisi'ne ulaşana kadar gün boyu pek çok askeri kontrol noktasından, elektronik kapılardan, kimlik ve belge kontrolünden geçmek zorunda kalıyor. Camiye ulaşan binlerce Filistinli, İsrail askerlerinin yoğun güvenlik önlemleri altında caminin tüm koridorlarını, avlularını ve merdivenlerini dolduruyor.



ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ


Filistinliler, İbrahim Camisi'nin kendileri için anlamını, İsrail'in camiyi ikiye bölmesinden duydukları rahatsızlığı ve burada namaz kılmak için gösterdikleri çabayı anlattı. Muhenned Ebu Nime (37) isimli Filistinli, çocukları ile İbrahim Camisi'nde cuma namazı kılmak istediğini belirterek “İbrahim Camisi bizim için çok önemli. Çocuklarıma da bu caminin önemini, kutsiyetini ve buranın bize ait olduğunu anlatıyorum” dedi. İbrahim Camisi'ne gelerek buradan vazgeçmeyeceklerini bir kez daha herkese anlatmak istediklerini ifade eden Ebu Nime, Yahudi yerleşimcilerin kendilerine ayrılan kısımla yetinmeyip caminin tümüne hakim olmaya çalıştığını söyledi. El Halil kentindeki İbrahim Camisi, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'dan sonra dünyadaki en eski dördüncü cami olarak biliniyor.


#Batı Şeria
#İbrahim Camisi
#Filistinliler
9 yıl önce