|

Tansiyon ve şeker hastalarına uyarı

Kurban bayramında, etlerin hemen tüketilmemesi, en az bir gün bekletildikten sonra pişirilmesinin, en doğrusu olduğunu belirtildi.

İha
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:43 - 2/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Tansiyon ve şeker hastalarına uyarı
Tansiyon ve şeker hastalarına uyarı

Dr. Cömert, "Kalp damar, yüksek tansiyon ve şeker gibi rahatsızlığı bulunan hastalara et kesinlikle yasak diye bir şey yok ama kararında ve dozunda tüketilmeliler" diye konuştu. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, Kurban Bayramı'nda et tüketiminin oldukça fazla olduğuna dikkat çekti. Dr. Cömert et tüketiminde pişirme yönteminin önemini vurgulayarak, "Kurban Bayramı'nda et tüketimi oldukça fazla oluyor. Özellikle bilinen kalp damar, tansiyon, şeker ve stent takılan hastalarımızı et tüketimi konusunda uyarıyoruz. Kesinlikle yasak diye bir şey yok ama kararında dozunda ve yağsız tüketmelerini bunları da haşlama ya da buharda pişirmelerini öneriyoruz. Kavurma ya da kızartma yöntemi ile tüketilen etler hastalarda çarpıntı ve diğer rahatsızlıkların temelini oluşturabilir" diye konuştu.

Bayram ziyaretlerindeki ikramlara dikkat

Kurban etlerinin hemen tüketilmemesi, en az bir gün bekletildikten sonra pişirilmesinin en doğrusu olduğunu belirten Dr. Cömert, hemen tüketilen kurban etlerinin mide ve bağırsak sistemine aşırı yük getirdiğini vurguladı.

Bayram ziyaretlerinde ikramların önemine de değinen uzman doktor, özellikle kalp damar ve tansiyon rahatsızlığı bulunan hastaları uyarıp, "Bayram ziyaretlerinde de ikram edilen tatlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmasını tadımlık tüketilmesini öneriyoruz. Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketimi nedeniyle göğüs ağrısı, tansiyon, çarpıntı gibi şikayetlerle hastalarımız özellikle ilk gün acillere başvuruyor. Bu nedenle bayramın ilk günü acilde geçirmek istemeyenlere dikkatli olmalarını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

10 yıl önce