|

Burada herkes çözümden yana

Çalışmayan belediyeden HDP’lilerin bile bıktığı Diyarbakır’da halk, ne olursa olsun çözüm sürecinin devamını istiyor. “Vaatler geçici, huzur kalıcı” diyen vatandaşlar, terör örgütünün sandık baskısından dertli. HÜDAPAR ise çözüm sürecine kendilerinin de müdahil olması gerektiğini belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2015 Pazar
Güncelleme: 22:40 - 30/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

İl il dolaşarak seçmeni dinleyen Yeni Şafak ekibi, Mekke ve Medine'den sonra en çok peygamber ve sahabe türbesinin bulunduğu Diyarbakır'da nabız tuttu. Sıcaklıkların artması ile birlikte turist akınına uğrayan şehirde HDP'lisi de HÜDAPAR'lısı da AK Parti'lisi de 'barış' istiyor. HDP'yi destekleyen seçmenin büyük çoğunluğu belediyenin çalışmalarından memnun değil. Diyarbakırlı, en az bir ilçeyi özellikle de olayların merkezi haline gelen Bağlar'ı AK Parti'nin almasını istiyor. HDP'li işçi Hamide Cender, “Bir ilçeyi AK Parti alsın, millet yatırımı görsün de bakın ondan sonra Diyarbakır toptan değişir” diyor. Belediyenin kente bakmadığından da yakınan ve “Bıktık” diyerek tepkisini ifade eden Cender, “AK Parti Bağlar'ı alıp yeniden inşa etse vatandaşın kanaati değişir. Sonra Ankara'nın Diyarbakır'a taşındığını gören herkes AK Parti'ye oy verir” değerlendirmesi yapıyor.



VAAT GEÇİCİ, HUZUR KALICI


“Diyarbakır'ın istediği üç şey var: İş, aş, huzur. Lafa gerek yok. Vaatler geçici, huzur kalıcı” diyen Zeki Bakışkan ise çözüm süreciyle birlikte kentin batıdan gelenlere de açıldığına dikkat çekiyor: “Organize sanayide fabrikaların sayısı arttı. Maraş'tan bir işletmeci gelip buraya fabrika yaptı. Şimdi orada 350 işçi çalışıyor.” Numberg'den Diyarbakır'a geldiğini belirten Şemsi Ülker de kenti çok güzel bulduğunu belirtiyor. Kahveci Tarık Arda, “Barış istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz” derken, Vahdettin Kuran ise “Halkta tedirginlik var, baskı var. Bunun son bulmasını istiyoruz” diye konuşuyor.



AYNI EKMEĞİ PAYLAŞIYORUZ


“Sonuç ne olursa olsun, gidişat iyi olsun” diyen Savaş Fidancı, “Birlik beraberlik olsun, iyi sonuçlar alalım. Hepimiz aynı havayı soluyor, aynı ekmeği paylaşıyoruz” ifadesini kullanıyor. Bubo Eroğlu, “Barış olsun. Barış olduğunda her şey daha güzel oluyor” derken, Celal Özer de “Çözüm mutlulukla sonlandığı zaman Diyarbakır Türkiye'nin başkenti olur” yorumunda bulunuyor. İbrahim Halil Bakay da kandan ve savaştan bıktıklarını kaydediyor. Oyunu HDP'ye verecek Diyarbakırlılar ise sürecin ilerlemesinin HDP'nin barajı geçmesine bağlı olduğunu ileri sürüyor. HDP'li bir esnaf, Abdullah Çavuş, şunları söylüyor: “Çözüm sürecinin mutlulukla sonuçlanması, AK Parti'nin iktidar olması, HDP'nin yüzde 10 barajını aşması lazım. 'Kürtler ülkeyi bölmek istiyor' yorumları kesinlikle doğru değil. Çanakkale'ye gidelim, dedelerimizin mezarlarına bakalım. Bizim bayrağımız tekdir, vatanımız tekdir. Bir elmanın iki yarısı gibiyiz.”



Yürümek maharet istiyor!


Diyarbakır'ın kaldırımlarında düşmeden yürüyebilmek gerçekten maharet istiyor. Büyükşehir Belediyesi, şehrin merkezinde boydan boya sökülmüş haldeki kaldırımları öylece bırakmış. Ara sokakların hali ise içler acısı. Öğle saatlerinde çöpler birçok yerde yığınlar oluşturuyor. Vatandaşlar, sadece ana yol üzerindeki çöplerin toplandığını, ara sokakların ise kaderine terk edildiğini belirtiyor. Belediye, parklardaki aydınlatmaları bile es geçmiş durumda. Özellikle, Hz. Süleyman ve 27 şehit sahabenin mezarının bulunduğu İç Kale yolu da karanlıklar içinde. Vatandaş akşam camiye giderken karanlık yoldan geçmek zorunda kalıyor.







İşsiz gençler yitip gitmesin


Önceliği 'barış' olan Diyarbakır'ın en önemli ikinci meselesi 'işsizlik'. Diyarbakırlılar, gençlerin sokaklarda boş boş gezmesinden mutsuz. Yaşlı bir teyze, Sultan Hani, yıllardır şehrin işsizlikle mücadele ettiğini söyleyerek, “Yavrum bu çocuklar hep işsizlik yüzünden kayboldu, yitti gitti. Buralarda geçim kolay. Yağmasa da gürler, asgari ücreti olan biri kirasını da öder, geçimini de sağlar. Gençlerimize iş gerek. Onların şehirleri yakıp-yıkmalarının önüne onları iş sahibi etmekle geçilir” diyor. “Kan dursun, savaş olmasın, huzur, refah gelsin” diyerek söze başlayan Süleyman Alaca ise işsizliğin şehrin ekonomisini kötü etkilediğini dile getiriyor.



11-0

Diyarbakır'da AK Parti, HÜDAPAR ve HDP'nin seçim bürolarını da ziyaret ettik. Üç partinin seçim büroları ikişer dükkan ara ile açılmış. İlk ziyaretimiz HÜDAPAR'a oluyor. Seçimlere bağımsız adaylarla giren parti, HDP'nin taleplerinin Kürtlere uymadığına dikkat çekerek, çözüm sürecine kendilerinin de dahil olmasını istiyor. HDP'liler ise "Hepimiz Türkiye vatandaşıyız. Vatanımızı seviyoruz, bölünmeye karşıyız" mesajı veriyor. Son durağımız AK Parti seçim bürosundaki partililer ise HDP'nin barajı geçemeyeceğini söylüyor. Terör örgütünün vatandaşa baskı yaptığını dile getiren AK Parti'liler, HDP'nin baraja takılmasıyla kentte 11-0 galip geleceklerini ifade ediyor.


#seçim otobüsü
#diyarbakır
#seçimler
#Bubo Eroğlu
#Yeni Şafak ekibi
9 yıl önce