|

Bakur'a sansür yok yalan beyan var

Bu yıl 34’üncüsü düzenlenen İstanbul Film Festivali'nde Bakur adlı Kürt belgeselinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen bir yazıyla sansürlendiği iddia edildi. Bakanlık,“Bakanlığımızı sansür uygulayan bir kurum olarak göstermeye çalışmak en hafif ifadeyle yalan beyandır” sözleriyle iddialara sert çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/04/2015 Salı
Güncelleme: 12:11 - 14/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Bu yıl 34.'sü düzenlenen İstanbul Film Festivali'nde Bakur adlı Kürt belgeseline Bakanlık tarafından sansür uygulandığı gerekçesiyle 22 film festivalden çekilme kararı aldı. Turizm ve Kültür Bakanlığı ise sansür iddialarını yalanladı. Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada “Bakanlığımızı sansür uygulayan bir kurum olarak göstermeye çalışmak en hafif ifadeyle yalan beyandır. Bu itibarla aksine iddialar gerçekle bağdaşmamaktadır" diyerek sansür iddialarına tepki gösterdi.



BELGE YENİ DEĞİL


İKSV, PKK'lıların yaşamını anlatan gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve Yönetmen Çayan Demirel'in hazırladığı Bakur adlı belgeseli son anda festivalden çekti. Yaptığı açıklamada ise belgeselin Kültür Bakanlığı tarafından 'kayıt tecil belgesi' olmadığı gerekçesiyle sansüre uğradığını ileri sürdü. Dün de ayrıca bir basın toplantısı düzenledi. Festival Direktörü Azize Tan, Bakanlığın 11 Nisan'da gönderdiği bir hatırlatma mailinde Bakur filminin Kültür Bakanlığı'ndan tescil edilmediğini bildirdiğini bunun üzerinine filmi festivalde gösteremediklerini söyledi. Bakanlık ise aynı saatlerde yaptığı yazılı açıklamada 2014 tarihinde gönderilmiş bir yazının festival ekibi tarafından yeni gibi gösterilmesini eleştirerek, "Söz konusu yazı festival yönetimine yeni gönderilmemiş olup, ilgili mevzuatın hükümlerinin hatırlatıldığı 9 Ocak 2014'te gönderilen genel bir bilgilendirme yazısıdır" ifadesini kullandı.



Festival ekibini suçladı


Kültür Bakanlığı festival yönetimini "mevcut noksanlıkları ve yanlış uygulamalarını saklayarak, sanki Bakanlık sansür uyguluyormuş gibi bir anlayışa sevk edecek açıklamalarda bulunulmasının bu sorumsuzluğu daha da pekiştirdiğini" söyleyerek eleştirdi. Bakanlık filmle ilgili yapılan bazı haberlerde kullanılan 'PKK belgeseli' nitelemesinden hareketle, ortada 'terör örgütü propagandasının' söz konusu olduğunu, bunun hiçbir şekilde temel demokratik değerlerle ve düşünce özgürlüğünün evrensel kriterleriyle bağdaşmayan bir durum olduğunu da dile getirdi.






#İstanbul Film Festivali
#Kürt belgeseli
#Çayan Demirel
9 yıl önce