|

Gişede taşlar oturuyor

Yılın ilk dört ayına ait rakamlar gişe dengelerinde olumlu bir gidişatın işaretlerini verdi. Vizyona giren film sayısı arttı, filmlere olan ilgi önceki yıllara nazaran dengeli bir dağılım gösterdi. İlk dört ayın galibi ise Mahsun Kırmızıgül’ün Mucize’si oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/05/2015 Cuma
Güncelleme: 22:13 - 30/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

BoxOffice Türkiye'nin yayınladığı 2015 yılının ilk 4 ayına ait gişe verileri, son yıllarda gişede yaşanan dengesiz gidişatın düzeleceğine dair ümit verdi. Kurumun sitesinde yayımlanan 2 Ocak-26 Nisan tarihlerini kapsayan 4 aylık rakamlara göre vizyona giren filmlerde artış gözlenirken, gişe verilerinde önceki yıllara nazaran daha dengeli bir dağılımın yaşandığı gözlendi. Seyirci belli bazı filmlere yoğunlaşmak yerine dram, dönem ve animasyon türlerine ait filmlere de ilgi gösterdi. Rakamların sınırlı sayıdaki yapımlara hapsolmaması yerli yapımlara gişede şans verirken sinema endüstrisine gelecek için umut veriyor. Yılın ilk dört ayına ait en çok seyirci toplayan yapımlar listesinde dikkat çeken ayrıntılar var.



GİŞENİN GALİBİ 'MUCİZE'


Listenin en üst sırasında Mahsun Kırmızıgül'ün son filmi Mucize var. Mucize, 3,5 milyonu aşan seyirci rakamıyla 4 ayın en çok seyredilen yapımı oldu. İlk 3 günde 487.818 seyirci toplayan film, 13 hafta kaldığı vizyonda 3 milyon 733.597 seyirci rakamına ulaşarak en yakın rakibine bir milyon fark attı.



KOMEDİ YİNE REVAÇTA


Önceki yıllardan devam eden gelenek bozulmadı.2015 yılının ilk dört ayına ait gişe listesinin çoğunluğunu yine komedi filmleri oluşturdu. Listenin ilk 10'unda 4 komedi filmi yer alırken, ilk 20 listesinde ise 9 komedi yapımı dikkat çekiyor. Bununla birlikte komedi yapımlarına ait bir noktaya da dikkat çekmekte yarar var; her ne kadar listenin üst sıralarında yer alsalar da bu filmler önceki yıllara ait komedi yapımlarına nazaran daha az seyredildi. Zira ilk 20'deki filmlerin yalnızca üç tanesi bir milyon bandını aşabildi. Örneğin 2014'te vizyona giren Mandıra Filozofu 950 bini aşmışken, devam filmi olan Mandıra Filozofu: İstanbul, 500 binde kaldı.



ÖZGÜN YAPIMLAR LİSTEDE


Listenin dikkat çeken ayrıntılarından biri de aralarında büyük bütçeli filmlerin de yer aldığı bazı özgün yapımların alt sıralarda kalması oldu. Oscar'ın galibi Birdman 79.000 seyirci ile 50. sırada yer bulurken, iddialı bir yapım olan Yıldızlararası 31 bin seyirciyle listeye 68. sıradan girdi. Olumlu eleştirilerle adını duyuran Foxcatcher Takımı 13 bin seyirci topladı. Listenin en başarılı özgün yapımı ise Whiplash oldu. Oscar yolundaki motivasyon ve yoğun tavsiyelerle seyircide merak uyandıran film 122 binlik rakamla 38. sırada yer aldı. Her ne kadar listenin alt sıralarında yer bulsalar da genel planda bu filmlerin seyircide ilgi uyandırdığı da bir gerçek.



Listenin sürprizleri


Gişe listesinin sürprizleri de var. Kuşkusuz en büyük sürprizi seyircinin yoğun ilgisine mazhar olan Hızlı ve Öfkeli 7 yaptı. 3 haftada 2 milyon 600 bini aşarak büyük bir başarıya imza atan film vizyonda gösterime devam ediyor. 8 Saniye listenin diğer biri sürpriz yapımı oldu. 27 Şubat'ta vizyona giren ve 7 hafta gösterimde kalan film, 421 bin seyirci toplayarak dikkatleri üzerine çekti. Dikkat çeken yapımlardan biri de Son Mektup oldu. 807 bin seyirciyle 10. sıraya yerleşen film başarılı bir grafik çizdi. Öte yandan animasyon yapımlar da kayda değer bir ilgi gördü. 13. sıradaki Big Hero-6, 610 bin kişi tarafından seyredildi. 18. sıradaki Köstebekgiller; Perili Orman, 400 bin bandını aşarken, Cate Blanchett'ın performansıyla dikkat çeken Sindirella, 6 haftada 265 bin seyirci toplayarak 25. sıradan listeye girdi. Seyircinin ödüllendirdiği bir başka animasyon yapımı ise 192 bin rakamını yakalayan Evim adlı film oldu.



#Mucize filmi
#yeni filmler
#vizyon
#BoxOffice
9 yıl önce