|

İstanbul sinemaya doyacak

Her yıl binlerce sinemaseveri bir araya getiren 34. İstanbul Film Festivali'nde bu yıl 62 ülkeden 222 yönetmenin 204 filmi gösterilecek. Festival programında ayrıca çok sayıda söyleşi, atölye ve özel etkin de yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2015 Cuma
Güncelleme: 21:59 - 2/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Yine bir Nisan ayı geldi çattı. İstanbullu sinemaseverlerin dört gözle beklediği Film Festivali yarın başlıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yüzlerce film, onlarca sinemacı ve çok sayıda sinema etkinliği baharın bu ilk ayında sinemaseverleri aynı heyecan etrafında toplayacak. Gişelerde uzun kuyruklar, elden ele dolaşan özel davetiyeler, festival kitapçıkları ve iki yakanın festival salonlarına doluşan sinemaseverler, 15 gün boyunca İstanbul Film Festivali'nin tanıdık kareleri olacak. Usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmalarını, sinema dersleri ile özel etkinlikleri izleyicilerle buluşturacak. Bu hafta 15 günlük sinema maratonun önemli satırbaşlarını derledik. İki hafta boyunca film kritikleri ve özel özel haberlerle, festivali yorumlamaya devam edeceğiz.



5 USTAYA ONUR ÖDÜLÜ


Her yıl sinemamızın usta isimlerine verilen Sinema Onur Ödülleri, bu yıl yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan'a takdim edilecek. Ustalar, bu akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak Açılış Töreni'nde ödüllerini alacak. Festival kapsamında bu ustaların yönetip rol aldıkları Seyyit Han, Maskeli 5'ler ve Dikkat Kan Aranıyor filmleri de gösterilecek.



BU YIL YENİ BÖLÜMLER VAR


İlk kez yapılan Balkanlar: Ateşin Sineması, bölümünde Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya Cumhuriyeti'nden 7 film gösterilecek. Yine bu yılın ilklerinden olan Aile Bağları başlıklı gösterimde 10 film seyirciyle buluşacak. Kısa'ları unutmayan festival, “Ufak Hakikatler" başlığı altında bir dizi kısa film gösterecek. Alman Canlandırma Sineması, festivalin son yenliği. Bölümde Goethe-Institut işbirliğiyle hazırlanan Alman canlandırma sinemasından filmler gösterilecek.



FESTİVALİN KONUKLARI


İstanbul Film Festivali'nin bu yıl da çeşitli ülkelerden konukları olacak. Yönetmenler Bahman Ghobadi, Lone Scherfig, Duccio Chiarini, Hisham Zaman ve Ivano De Matteo ile oyuncular Simin Fatemah Motamed-Aria, Elmar Back, Luigi Lo Cascio, Chiara D'Anna ve Severija Janušauskaitė söyleşi, work-shop'larda sinemaseverlerle bir araya gelerek sohbet edecekler.



FESTİVAL SALONLARI DEĞİŞİKLİK YOK


34. İstanbul Film Festivali gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas (2 salon), Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi, Ortaköy'de Feriye, Kadıköy'de Rexx (2 salon) ve İstanbul Modern Sinema salonlarında yapılacak. Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarının yanı sıra artık festivalin gelenekselleşen geceyarısı gösterimleri Cuma geceleri Beyoğlu, Cumartesi geceleri ise Atlas sinemasında 24.00 seanslarında gerçekleştirilecek. Bilet fiyatları hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) 5 TL; hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 17 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için de 12 TL olarak belirlendi.



Metin Erksan ve Onat Kutlar'a selam


Türk Klasikleri Yeniden kapsamında bu yıl Türkiye sinemasının başyapıtları arasında sayılan Metin Erksan'ın 1962 yapımı filmi Yılanların Öcü restore edilerek beyazperdeye taşınacak. Film, yenilenen kopyasıyla 9 Nisan akşamı yapılacak gala gösteriminin ardından 12 Nisan'da izleyicilerle buluşacak. Festivalde Türk Sinematek Derneği'nin 50. yılı nedeniyle Onat Kutlar'ı anacak. Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Sinematek yıllarının, misyonunun ve mirasının tartışılacağı söyleşi 10 Nisan Cuma günü İstanbul Modern'de yapılacak





204 film gösterilecek


4-19 Nisan tarihlerini kapsayan İstanbul Film Festivali'nde bu yıl yerli-yabancı yapımlardan oluşan 204 film gösterilecek. Çeşitli uluslararası festivallerde ödül ve övgülerle dönen Every Thing Will Be Fine, Ned Rifle, Short Skin, H., Phoenix ve Violencia, festivalin özel bölümlerinde gösterilecek. Yine aralarında Limonata, Nefesim Kesilene Kadar, Kümes, Misafir, Yeni Dünya, Saklı, Karmaşık ve Gece'nin de bulunduğu çok sayıda yerli film seyirci karşısına çıkacak.


Altın Lale heyecanı


34. İstanbul Film Festivali'nin Altın Lale Uluslararası Yarışma'sında, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat eserlerinden uyarlanan 12 film yarışacak. Uluslararası Altın Lale Ödülü, 25.000 avroluk para ödülüyle desteklenecek. Altın Lale'nin Ulusal Yarışma bölümünde ise 11 film yarışacak. Jürinin seçeceği En İyi Film'e 150.000 TL, En İyi Yönetmen'e ise 50.000 TL ödül verilecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10.000'er TL alacak. Jüri Özel Ödülü'nü kazanacak filmin yapımcısını bu yıl da 60.000 TL ile ödüllendirecek. Festivali kapsamında bu yıl ilk kez belgesel kategorisinde ödül verilecek.


#sinema haberleri
#İstanbul Film Festivali
#Every Thing Will Be Fine
#Ned Rifle
#Short Skin
9 yıl önce