|

Kahramanlık kolay zor olan erdem

Dört ödül alarak bu yılki Oscar’a damga vuran Inarritu mzalı Birdman, kariyerini kurtarmaya çalışan Riggan Thomson’un mücadelesini fantastik ve etkileyici bir tarzda anlatıyor. Modern çağın yapaylığına dikkat çeken film, birey-aile-toplum ilişkileri üzerine esaslı tespitler yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2015 Friday
Güncelleme: 20:57 - 26/02/2015 Thursday
Yeni Şafak
Bu yıl 87.’si düzenlenen Oscar Ödülleri, kaybedenlerin çoğunlukta olduğu bir tabloyla sonuçlandı. Adı öne çıkan filmlerin çoğu hayal kırıklığı yaşarken, aday yönetmen ve oyuncuların büyük bir bölümü de salondan eli boş döndü. Gecenin belki de tek kazananı sinemaseverlerin merakla beklediği, Inarritu’nun son filmi Birdman (veya Cahilliğin Umulmayan Erdemi) oldu. Her ne kadar 9 dalda aday olsa da En İyi Yönetmen, En İyi Film, En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Görüntü Yönetmeni olmak üzere, akademinin dört önemli ödülünün sahibi oldu. Aldığı ödüllerle bir kez daha sinema gündemine oturan Birdman, bugün vizyonda seyirci karşısına çıkıyor. Babil, 21 Gram, Paramparça Aşklar Köpekler,  Biutiful ve Babil filmlerinin yönetmeni Inarritu, kamerasını bu kez modern dünyanın hapishanesinden kurtulmaya çalışan bir oyuncunun mücadelesine çeviriyor. 

OYUN BİTER DERT BİTMEZ

Riggan Thomson, unutulmaya yüz tutan kariyerini kurtarmaya çalışan ünlü bir oyuncudur. İddialı bir Broadway oyununu sahnelemeye karar verir ve kariyeri bu oyunun başarısına bağlıdır. Kendisinin sıradan bir Hollywood figürü olmadığını ve insanların gözünde sanatçılığını meşru hale getirmesi için büyük umut içerisindedir. Oyunun açılış gecesinde Riggan’ın baş aktörü provalar sırasında garip bir şekilde yaralanır ve yeri doldurulması gerekir. Hasılat garantili Mike Shiner’ı aktörlüğe getirir. Thomson tüm enerjisini oyununa vermek ister ancak Mike, oyuncu Laura, psikolojik terapisi yeni biten kızı ve aynı zamanda kişisel asistanı olan Sam ve her şeyi düzenlemeye çalışan eski karısı Sylvia, ona bu yolda büyük zorluklar çıkarırlar. 

BİÇİMSEL AÇIDAN ÖZGÜN

Birdman veya Cahilliğin Unutulmayan Erdemi, her ne kadar aşina olduğumuz bir konuyu ele alsa da, film dili bakımından oldukça özgün ve başarılı bir grafik çiziyor. Müzik, görüntü ve sesin başarılı biçimde harmanladığı bu tarz, seyircinin çok da alışık olmadığı bir sinema dili olarak dikkat çekiyor. Özellikle Thomson’un hayal dünyasında yaşattığı kahramanı ve gerçek dünyaya duyduğu öfke, konuyu derin bir muhasebeye taşıyarak seyirciyi apayrı dünyalara götürüyor. Modern çağın insan üzerinde oluşturduğu baskıyı etraflı ve etkileyici bir biçimde yansıtan Birdman, yaptığı vurgularla birey-aile-toplum ilişkileri üzerine esaslı eleştiriler getiriyor. 

Keaton ve Norton'dan oyunculuk gösterisi

Başrollerini Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton ve Andrea Riseborough’un paylaştığı film, oyunculuk başarısıyla da dikkat çekerken, esas kahramanımız Michael Keaton’un performansı övgüye değer. En son 22 yıl önce Batman filmindeki rolüyle seyrettiğimiz başarılı oyuncu, her ne kadar En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Eddie Redmayne’e kaptırsa da, seyirciden tam not alacağı kesin. Oyunculuk performansı dikkat çeken diğer bir isim de yardımcı erkek oyuncu olarak filme katılan Hollywood’un kare aslarından Edward Norton. Başarılı görüntüleriyle öne çıkan filmin görüntü yönetmenliği koltuğunda geçen yıl Alfonso Cuarón’un “Yerçekimi”ndeki performansıyla Görüntü Oscarı’nı kazanan, bu yıl da aynı ödülü ‘Birdman’la alan Emmanuel Lubezki oturuyor.

#Birdman
#Oscar Ödülleri
#Riggan Thomson
9 years ago