|

Sınav ile Hicaz Demiryolu'nda yolculuk

Yönetmen Sınav, Sultan 2. Abdülhamid'in perspektifine ihtiyacımız olduğunu ifade ederek, 2. Abdülhamid ve Hicaz Demiryolları üzerine film yapmak istediğini söyledi. - Sınav: - "Abdülhamid Han Berlin-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlayabilseydi, tarih acaba bugün nasıl olurdu? Herhalde tarih, bugün biraz farklı olurdu" - "Biz Abdülhamid Han döneminden sonra Şerif Hüseyin'in İngilizlerle işbirliği içinde yaptıklarını, ne Araplara ne de Türk Milleti'ne anlatamadık. Eğer onlara İslam dünyasında neler olduğunu anlatamadıysak, Barzani'ye de bir şey anlatamayız"

Yeni Şafak
14:42 - 26/12/2014 Cuma
Güncelleme: 12:45 - 26/12/2014 Cuma
AA
Yunus Emre Enstitüsü'nün Ürdün'de düzenlediği "Türkiye Günleri" etkinlikleri çerçevesinde başkent Amman'a gelen Sınav açıklamalarda bulundu.


Etkinlik çerçevesinde Osmanlı treni ile gerçekleştirilen tarihi Hicaz Demiryolu seyahati hakkındaki duygularını paylaşan Sınav, Hicaz Demiryolu'nu "müthiş proje" olarak tanımladı.


Sınav, "Trenle nostaljik gezi süresince hep şunu düşündüm; Abdülhamid Han Berlin-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlayabilseydi, tarih acaba bugün nasıl olurdu? Herhalde tarih, bugün biraz farklı olurdu" dedi.


"Abdülhamid Han'ın perspektifine ihtiyacımız var"


Sultan 2. Abdülhamid'in Berlin- Bağdat- Hicaz demiryolu projesinin "tarihin akışını değiştirecek bir proje" olduğunu ifade eden Sınav, şunları söyledi:


"Maalesef demiryolu sabotajlarla tamamlanamadığı için tarihin akışı değiştirilememiş. Bugün belki demiryoluna ihtiyacımız yok ama Abdülhamid Han’ın o perspektifine ihtiyacımız var. O perspektiften bakarak bugün Ortadoğu meselesine yeni yorum getirmek gerekli diye düşünüyorum." 


"Şerif Hüseyin'in İngilizlerle işbirliği içinde yaptıklarını, ne Araplara ne de Türk Milleti'ne anlatamadık"


Sınav, Ortadoğu hakkındaki görüşlerini şöyle açıkladı:


"Biz Abdülhamid Han döneminden sonra Şerif Hüseyin'in İngilizlerle işbirliği içinde yaptıklarını, ne Araplara ne de Türk Milleti'ne anlatamadık. Eğer onlara İslam dünyasında neler olduğunu anlatamadıysak, Barzani'ye de bir şey anlatamayız. Öncelikle 100 yıl önce neler olduğunu kendi milletimize anlatmalıyız. Ancak şimdi o yüzyılı ikinci bir kez yaşıyoruz" diye konuştu.


Yakın tarihin "sadece bazı meraklı tarihçilerde" ve arşivlerde kaldığını dile getiren Sınav, "Biz Abdülhamid Han'ı ve sonrasını yazıp-çizmedik" diyerek 2. Abdülhamid’i anlamanın önemine vurgu yaptı.


Sınav, 2. Abdülhamid dönemi ve sonrası üzerine 4 yıldır çalışma yaptığını ve 2. Abdülhamid ve Hicaz Demiryolu hakkında film yapmak istediğini dile getirerek, "İnşallah en kısa zamanda yapacağım,  bu konularda çalışmalarım var. Ben tarihin bu yanını göstermek için sinemacı oldum"  diye konuştu.
#Yönetmen Osman Sınav
#2. Abdülhamid
#Hicaz Demiryolu
#Amman
9 yıl önce