|

Tekden, Ankara’da sinemayı anlattı

Mehmet Akif İnan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Sinema, Diriliş Ertuğrul ve Gençlik” başlıklı söyleşiyi Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda genç ilgiyle takip etti.

13:12 - 11/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:16 - 11/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

TEKDEN Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜZDEV Genel Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden, Ankara’da Genç Memur-Sen genel merkezinde gençlere hitap etti. 


Konuşmasında Batı dünyasını “tek dişi kalmış canavar” olarak nitelendiren Tekden, “Batı Afrika’yı sömürürken, biz Osmanlı Devleti’nde olduğu gibi karşılık beklemeden şefkat elimizi uzatıyoruz. İşte millet olarak farkımız burada. Sizler bu verme medeniyetine sahip çıkacak nesillersiniz. Dirilin ve geleceğinizi kurun” dedi.


 Söylem ve eylem birliği

Konuşmasında gençlerin hiçbir şeyden şikâyet etmeden kendilerine farklı alanlar oluşturarak yollarına devam etmeleri gerektiğini, sadece duygusallıkla başarılı olunamayacağını, savundukları davayı yaşamalarının elzem olduğunu belirten Tekden, “Sadece sözde değil, fiiliyatta da yeni bir şeyler icra etmeliyiz. Önümüzü aydınlatan yeni mumlar yakmalıyız. Zira Allah şikayet etmeden yakılan mumu çok büyük bir aydınlığa dönüştürür. Hayaller söylemde kalmamalı, mutlaka eyleme aktarılmalıdır” şeklinde konuştu.


Tarihini kaybedenlerin alzheimer hastaları gibi önce hafızalarını sonra da şahsiyetlerini kaybedeceklerini hatırlatan Tekden şunları söyledi:


 Unutturulan Kut zaferimiz

“Tarihimiz bakir bir derya olarak karşımızda duruyor. Buradan birçok roman, film, dizi film, tiyatro eseri çıkar. Doğu Türkistan dağlarında kementle uçak düşüren Osman Batur İslambay’ın filmi yapılsa Rambolara taş çıkartır. Mesela Malazgirt zaferimiz, mesela Kut’ül Amare zaferimiz. Kut’ül Amare İngilizlerin dünyada uğradıkları üç büyük hezimetten biri. Bizde 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanmış. İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri, 30.000 civarında ölü ve yaralı vermiş, 13.500 İngiliz askeri esir alınmış. Maalesef NATO’ya girdiğimizde İngilizlerin ricasıyla tarih kitaplarından çıkartmış ve bayram olarak kutlamaktan vazgeçmişiz. Bizim bu kadar güçlü ve zengin bir tarihimiz varken yeterince değerlendiremiyoruz. Ama bakın ABD 200 yıllık suni tarihinden bile Hollywood aracılığıyla şişirme kahramanlar üretip tüm dünyaya kültürünü sevdiriyor.”


Kemal Tekden, gençlerin kültür-sanat sahasına önem vermeleri ve bu konuda kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini belirterek “Seyyid Ahmet Arvasi’nin öğrencisiyim. Rahmetlinin fikirlerinden çok istifade ettim. Üniversite yıllarımda tiyatro yönetmenliği yaptım. Üstad Necip Fazıl’ın “Ahşap Konak” oyununu yönettim. 5 gün kapalı gişe oynadı. Rahmetli Cemil Meriç ‘muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir istikbale bağlayacak köprü olmak istiyorum’ demişti. İşte bu özlemi ancak donanımlı, birikimli, idealist gençler gerçekleştirebilir.” dedi.


Tekden söyleşinin sonunda gençlerden gelen Diriliş ‘Ertuğrul’ dizisiyle ilgili soruları cevaplandırdı. Kemal Tekden, “Zamanında Ertuğrul Gazi nasıl bir milletin uyanışına vesile olduysa, Diriliş Ertuğrul da milletimizin yeniden uyanmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

#Kemal Tekden
#Diriliş Ertuğrul
#Cemil Meriç
#Sinema
9 yıl önce