|

Zafer direnenlerindir

Bu yılki Oscar’a ‘En İyi Film’ dalında aday gösterilen Özgürlük Yürüyüşü; Selma, siyahi lider Martin Luther King’in mücadelesini konu alan başarılı bir yapım. Selma kasabasında yapılan tarihi özgürlük yürüyüşünü anlatan film, şiddet yerine direnmenin zafere giden en doğru yol olduğu mesajını veriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2015 Cuma
Güncelleme: 21:07 - 5/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Bu yıl ki Oscar Ödülleri’nin en ilginç adaylarından biri de yönetmenliğini Ava DuVernay’ın yaptığı ‘Özgürlük Yürüyüşü; Selma’ isimli film oldu. Diğer dalların hiçbirinde aday gösterilmeyen film, En İyi Film dalında aday olarak dikkatleri üzerine çekti. Ünlü siyahi lider Martin Luther King’in özgürlük yolunda verdiği mücadeleyi eksen alan film, bugün vizyona giriyor. 

YÜRÜYEREK ÖZGÜRLEŞENLERİN HİKÂYESİ

Başrollerini David Oyelowo, Tim Roth, Tom Winfrey, Martin Sheen, Carmen Ejogo, Oprah Winfrey, Giovanni Ribisi ve Cuba Gooding Jr. gibi ünlü isimlerin paylaştığı film, 1965 yılında Alabama’nın Selma kentinde yaşanan tarihi siyahi yürüyüşü konu ediyor. Eyalet başkentine giden 87 kilometrelik yolda, tarihe geçen üç protesto yürüyüşü yapıldı. Martin Luther King öncülüğündeki bu yürüyüşler kamuoyunu ateşledi ve A.B.D. Başkanı Johnson’un Oy Hakkı Kanunu’nu çıkarmasını sağladı. Film, bu tarihi olaylar zincirinin 50. yılında direnişin filizlenip dev bir insan hakları savaşına dönüştüğü, tehlikelerle ve baskılarla dolu üç aylık sürece odaklanıyor.

MESELE DİLDEN DAHA DERİN 

Selma, genel olarak başarılı bir film olmakla birlikte kurgu ve oyunculuklarıyla oldukça iddiasız bir yapım. Luther King’i canlandıran başrol oyuncusu David Oyelowo vasat bir performans sergilerken Oprah Winfrey, Tom Winfrey ve Cuba Gooding Jr. gibi tanınmış oyuncular rollerinin hakkını vermeye çalışıyor. Karakter derinlikleri bakımından yetersiz kalan filmde Amerikan Başkanı Johnson’nın arada kalmışlığı ise başarılı biçimde yansıtılmış. 

Çözüm yasa değil toplumsal mutabakat

Filmin dikkat çeken mesajlarından biri de ‘yasa’larla ilgili. Toplumsal sorunların yasalarla değil toplumsal mutabakatla çözüleceğine dikkat çeken Özgürlük Yürüyüşü, beyaz halkların omuz verdiği yürüyüşün büyük bir toplumsal dalgaya dönüşmesini de bu gerçeğe bağlıyor. 


Şiddet özgürleştirmez

Hikâyesi kadar anlatımıyla da bilindik bir dil kullanan Özgürlük Yürüyüşü, yalın tarzıyla seyirciyi rahatlıkla içine çeken bir film. Siyahilerin özgürlük yolunda yaşadığı acıları sade bir dille beyazperdeye taşıyan film, söylemini şiddet karşıtı bir tavır üzerine inşa ediyor. Film, sorunun şiddetle çözülemeyeceğini gerçekçi bir dille anlatırken, şiddetin panzehrinin şiddet olmadığı tezini de makul nedenlere dayandırıyor. Şiddet karşıtı tavrıyla bilinen Luther King’in öz yaşamına göndermelerde bulunan film, talepler ne olursa olsun şiddet, kargaşa ve toplumsal kamplaşmanın çözüm sağlamayacağı mesajını veriyor. 

#Oscar Ödülleri
#Ava DuVernay
#Özgürlük Yürüyüşü; Selma
9 yıl önce