|

Er meydanında isyan

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde yapılan Altın Kemer Yağlı Güreşleri'nde yolluk ücretlerini az bulan büyük orta ve başaltı kategorisi sporcuları çayıra çıkmadı. Başpehlivanlık ve alt boylarda güreşler yapılırken bu iki boyda müsabaka olmaması Türk güreş tarihine geçti.

EFKAN BUCAK - YENİSAFAK.COM.TR / ÖZEL
00:00 - 13/09/2014 Cumartesi
Güncelleme: 16:51 - 13/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Er meydanında isyan
Er meydanında isyan

Levent Erdoğan Güreş Sahası'ndaki turnuvanın organizasyon komitesi, yolluk (Derecesine bakılmaksızın güreşen her pehlivana verilen garanti ücret) bedelini büyük orta için 200, başaltı için 300 TL olarak belirleyince anlaşmazlık çıktı. Başka turnuvalarda daha yüksek bedel ödendiğini belirten pehlivanlar, cuma güreşi olduğundan alternatifleri olmadığı için organizasyonun fırsatçılık yaptığını öne sürerek tepki gösterdiler ve sahaya çıkmadılar. Böylece başaltı ve büyük orta güreşleri yapılmadı.

'Güreşen güreşsin, güreşmeyen güreşmesin...'

Görüşlerini aldığımız bir büyük orta pehlivanı, "Her sene büyük ortacılara 100 TL ortalama para veriliyor. Bu sene de 'konuşalım, böyle olmaz' dedik. Organizatöre durumu anlattık o da '200 TL veririm güreşen güreşsin güreşmeyen güreşmesin' dedi. Biz de 'Hiç birimiz güreşmeyecek' dedik. 'Tamam daha iyi' dedi. Zaten bu 200 TL'yi verme garantisi de yok. Sonra biraz ortalık karışınca organizatör herkesin içinde 'Ben size 250 demedim mi çıkın işte' dedi. Yarım saat kala yine haber yolladı '200 TL son rakam, çıksınlar' dedi. Yani düzgün bir yanıt da alamadık. Zaten 200 TL'yi vereceğinin de garantisi yok. Biz de büyük orta ve başaltı olarak çıkmadık" dedi.

Yağlı güreş organizasyonunun büyüklüğüne göre büyük orta pehlivanları 250-500, başaltı pehlivanları ise 400-700 TL arasında yolluk alıyorlar. Karamürsel Yağlı Güreşleri ise güreş takviminde A sınıfı organizasyonlardan sayılıyor.

1975'te yarım kalmıştı

Bu olayın bir benzeri 1975 yılı Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde yaşanmıştı. O yıl da alt boy pehlivanları yollukların az olduğu gerekçesiyle tepki göstermiş; o dönem başpehlivanlar da meslektaşlarının boykotuna destek vermişti. Bu nedenle 1975'teki güreşler yarım kalmıştı.

10 yıl önce