|

Erzincanspor tarihe mi karışıyor?

Uzun yıllar profesyonel liglerde mücadele eden, Türkiye Kupası'nda en fazla ilerleyen 3. Lig takımı olan ve bir dönem Süper Lig'in kapısından dönen Erzincanspor şimdilerde köşeye atılmış, yaşam mücadelesi vermekte. Kırmızı-Siyahlılar'ın Erzincan 1. Amatör Lig'e katılıp katılmayacağı belli değil.

Efkan Bucak
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 17:45 - 28/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Erzincanspor tarihe mi karışıyor?
Erzincanspor tarihe mi karışıyor?

Doğu Anadolu'nun şirin kenti Erzincan'da şu sıralar futbol camiası hareketli günler yaşıyor. Kentin 3. Lig'deki ekibi Refahiyespor daha sezon başlamadan üçüncü teknik direktörünü göreve getirdi, BAL'daki ekibi 13 Şubat Gençlikspor yeni sezona hazırlanıyor. Kentin esas takımı Erzincanspor'daysa yaprak kıpırdamıyor. Depremlerin, trafik kazalarının yıkamadığı Kırmızı-Siyahlı ekip ilgisizliğe, boş vermişliğe, ekonomik sıkıntılara, yanlış yönetimsel kararlara boyun eğmek üzere. Peki ne oldu da Erzincanspor bu hale geldi?

Baraj maçına çıkmadılar

2008-2009 sezonunda averajla 3. Lig'den amatöre düşen Erzincanspor geçen sezon Bölgesel Amatör Lig'de mücadele ederken oldukça kötü bir sezon geçirdi ve doğrudan küme düşmekten zor kurtuldu. Statüye göre takımın, Erzincan 1. Amatör Lig şampiyonu 13 Şubat Gençlikspor'la baraj maçı oynaması gerekiyordu ancak Kırmızı-Siyahlılar bu maça çıkmadı, hükmen 3-0 yenik sayıldı ve küme düştü.

'Şike yaptılar' iddiası

İddialara göre geçen sezon devam ederken Erzincanspor'la 13 Şubat Gençlik'i birleştirme kararı alındı. Buna göre Erzincanspor amatöre düşecek, başkanlığını Erzincanspor'un eski kaptanı Fatih Ciminli'nin yaptığı 13 Şubat Gençlik'in de ismi Yeni Erzincanspor yahut Erzincanspor 1968 yapılarak, bu borçsuz takımla kent yola devam edecekti. Nitekim Erzincanspor'un maça çıkmamasının ardından kulübün eski yöneticilerinden Zeki Polat, bu olayın araştırılması için Türkiye Futbol Federasyonu'na suç duyurusunda bulundu. Polat'a göre Erzincansporlu futbolculara maça çıkmamaları için telkinde bulunuldu. Lakin bu başvurudan sonuç çıkmadı.

Refahiyespor'la birleşme ihtimali

Erzincanspor'la 13 Şubat Gençlik'in birleşmesi beklenirken ilginç bir gelişme daha yaşandı. İlin 3. Lig'deki başarılı temsilcisi Refahiyespor'la birleşme yaşanıp bu takımın isminin değiştirilmesi gündeme geldi. Fikir eski başkanlardan Abdulkadir Can'dan gelirken Erzincanspor'un üç sezondur başında olan mevcut başkanı Kenan Bektaş'ın mayıs ayındaki kongrede Refahiyespor'a as başkan olması da bu söylemleri arttırdı. Buna göre Refahiyespor'un ismi değişecek, kulüp Erzincanspor'a ait olan Vedat Çimen Tesisleri'ne yerleşecekti. Zira Erzincan'a yaklaşık 70 kilometre uzakta olan 3 bin nüfuslu Refahiye ilçesinin 3. Lig'deki temsilcisi maçlarını ve antrenmanlarını Erzincan Merkez'de yaptığı gibi tüm takımı yine buradaki PTT Misafirhanesi'nde ağırlıyordu.

1. Amatör ihtimali zor

3. Lig'deki kulüple birleşme ihtimali belirdiğinden BAL'daki 13 Şubat'la birleşmekten vazgeçildi. Lakin Refahiyespor'la da birleşme gerçekleşmedi. Refahiyespor sezon başlamadan önce yeşil-beyaz olan renklerini kırmızı-siyah yapsa da –en azından şimdilik- aynı isimle devam etme kararı aldı. 13 Şubat Gençlik birleşmesi de olmayınca Erzincanspor tek başına, borçlarıyla, sahipsiz ortada kaldı. Kulüp muhtemelen 1. Amatör'e girmeyecek ve böyle giderse tarihin tozlu sayfalarına karışacak.

Tesisleri almak için mi yaptılar?

Erzincanspor taraftarları özellikle Refahiyespor'a oldukça tepkili. Kent futbolunun nabzını tutan erzincanfutbol.com sitesinin haberleri ve buradaki okuyucu yorumları gösteriyor ki kırmızı-siyahlı taraftarlar, Refahiyespor'un Vedat Çimen Tesisleri'ne yerleşmek için birleşme fikrini ortaya attığı düşünüyor. Nitekim şu anda tadilat halindeki tesisler Rafahiyespor'un kullanımına verilecek. Refahiyespor yönetimine bir diğer tepki de birleşme konusunu muallakta bırakmaları zira Erzincanspor cephesine göre, eğer hiç birleşme sözü edilmese yahut erkenden 'Olmayacak' dense ona göre adım atılabilirdi. Oysa sezonun başlamasına kısa bir süre kala beklenen birleşmenin gerçekleşmemesi Erzincanspor'u zor durumda bıraktı.

Refahiyespor'a öfke

Erzincanspor'un 'Zelzele' taraftar grubu, maçlarını 13 Şubat Stadı'nda oynayan Refahiyespor'u bu sezon kesinlikle desteklememe kararı aldı. Bölgesel Amatör Lig'deki 13 Şubat Gençlikspor'dan da fazla beklenti yok zira Sarı-Kırmızılılar'ın hem tesis sıkıntısı var hem de ekonomik durumu çok güçlü değil. Yine de 13 Şubat'ın başarılı sonuçlar alması halinde kentin desteğini almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye Kupası'nda tarih yazdılar

1968 yılında kurulan Erzincanspor özellikle dönem dönem Türkiye Kupası'nda elde ettiği başarılarla dikkat çekti. Kulüp tarihinin zirvesi şüphesiz 1979-80 sezonuydu. O dönem mütevazı bir 3. Lig ekibi olan Kırmızı-Siyahlılar Türkiye Kupası'nda sırasıyla Giresun Gençlerbirliği, Sebat Gençlik, Şekerspor, Ankaragücü ve Sakaryaspor'u elerken çeyrek finalde o dönem 1. Lig'de yer alan Adana Demirspor'a 0-0 ve 0-1'lik skorlarla elendi. Erzincanspor halen Türkiye Kupası'nda en fazla ilerleyen 3. Lig takımı unvanını elinde bulunduruyor.

Erzincanspor 1997-1998 sezonunda 2. Lig'de yer alırken, o dönem Türk futbolunun en üst kümesi olan 1. Lig'e yükselmeye çok yaklaşmış, yarı finalde Sakaryaspor'a normal süresi 0-0 biten maçta uzatmalarda 4-1 mağlup olmuştu.


10 yıl önce