|

Acarer: Kişisel verilere anayasa güvencesi şart

BTK Başkanı Tayfun Acarer, yeni anayasada bilişim sektörüne özel önem verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, 'Kişisel verilerin güvenliği son derece önemli. Anayasada güvence altına alınmalı' dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 16/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 23:55 - 15/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
Acarer: Kişisel verilere anayasa güvencesi şart
Acarer: Kişisel verilere anayasa güvencesi şart

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, yeni anayasada bilişim sektörünün yerinin, diğer sektörlerden çok daha farklı ve çok daha büyük öneme sahip olacağını belirterek şunları söyledi:

'Bilişim, artık bir sektör değil, yaşam biçimi haline geldi. Ben dahil bir çok kişinin tahmin edemediği bir öneme sahip hale geldi. Dünya Ekonomik Forumu'nun verilerine göre, Türkiye mobil iletişim kapsama alanında birinci. İnternet kullanıcı sayısı yüzde 14 binden fazla artıyor. Bilişim gelirleri artış gösterdi. Enflasyonun düşmesinde de bilişim sektörünün büyük rolü oldu. Bilgi ve iletişim sektöründeki ses gelirleri sadece sabitte değil, mobilde de düşüyor. Ses gelirleri yüzde 75'ten 65'e düştü. Son bir yılda sabit ve mobil şebekemizdeki veri trafiği 15 kat yani, yüzde 1495 arttı. Hızla şebeke altyapısını artan ihtiyaçlara göre geliştirmemiz gerekiyor. Bu sadece yerel otoritelerin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önem arzediyor. E-Ticaret hacmi 23 milyar TL oldu.

OLAYLAR FAİLİ MEÇHUL KALIR

Yeni anayasanın bu konuda da destek temin edeceğini düşünüyoruz. Kişisel verilerin güvenliği son derece önemli. Anayasada güvence altına alınmalı. Ancak suç işleyenlerin yasal çerçevede izlenmesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılmamalı. Aksi takdirde faili meçhul gibi olayların faillerinin bulunması mümkün olamayacaktır. 2050'de dünyadaki üretimin tamamı ya makinalar ya da Çinliler tarafından yapılacak. Önümüzdeki dönemde makinaların hayatımızdaki öneminin artacağı kaçınılmazdır. Makinalar arası iletişimin de buna göre düzenlenmesi gerekiyor. Bu arada artış savaşlar sadece topla tüfekle yapılmıyor. Siber savaş konusunda da düzenleme yapılmalıdır. İnternetin içeriğinin güvenliği her geçen gün önem kazanıyor. Yeni anayasada bu konu da düzenlenmeli ve desteklenmelidir.'



12 yıl önce
default-profile-img