|

Aklı başına geldi

4 yıl önce AB projesiyle Türkiye’ye getirilen iCub isimli robotu büyüttük. Geçen süre içinde konuşma öğretilen iCub’a, küçük bir çocuk kadar zeka ve hareket yeteneği de kazandırıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 23/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:16 - 22/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Bir AB projesi kapsamında 4 yıl önce Türkiye'ye getirilen ve bir bebek gibi gelişimsel süreçten geçip insanlarla iletişim kurmayı öğrenen “iCub” isimli robot, küçük bir çocuğun hareket ve zeka özelliklerine kavuştu. Bir çocuğun fiziksel özelliklerine sahip iCub, isim, sıfat, eylem ve edatlar arasında bağlantı kurup konuşmayı öğrendi. ODTÜ KOVAN laboratuvarlarında geliştirilen robot, çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı da kutladı.



3,5 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK SEVİYESİNDE


İlk başta sadece elektronik devreleri bulunan ve herhangi bir etkileşime giremeyen robot bugün 3,5 yaşındaki bir çocuğun kısıtlı zeka seviyesine sahip. İsim, sıfat, eylem ve edat kavramlarını öğrenen ve bunları birbirleriyle bağlantılı kullanabilen robotun ağırlığı 22 kg. boyu ise 140 cm. El eklemlerindeki yüzlerce sensör sayesinde nesneleri tutan robotun gözlerinde hareket edebilen kameraları ve kafasında bir bellek içinde işletim sistemi var. Türkçe ve İngilizce konuşabilien iCub, bir sonraki aşamada yürüyerek başka robotlarla iletişime geçecek.



#23 Nisan
#ab projesi
#Çocuk Bayramı
#iCub
9 yıl önce