|

Cepte mikrodalga iddiasına tepki yağıyor

Yeni Şafak
00:00 - 27/12/2010 Pazartesi
Güncelleme: 18:34 - 27/12/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Cepte mikrodalga iddiasına tepki yağıyor
Cepte mikrodalga iddiasına tepki yağıyor

Cep telefonları ve onun ayrılmaz bir parçası olan baz istasyonları hakkında medyada yer alan bazı yanlış bilgiler vatandaşların baz istasyonlarına karşı tepkisine yol açıyor. Mobil iletişim hizmeti bir kamu hizmeti niteliğinde olmakla birlikte, hizmetin fiilen verilebilmesi amacıyla kurulması zorunlu olan baz istasyonları da kamu hizmetinin parçası durumunda. Buna göre mobil telefon hizmeti verebilmek amacıyla kurulan baz istasyonları ve diğer şebeke unsurları yasaların teminatı altında.


Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çerezci'nin bugün yaptığı açıklama sektörden büyük tepki aldı. Çerezci, "3G'li telefonla konuşmak, mikro dalga fırın kulağa tutuluyormuş gibi beyne elektro manyetik dalgalarla zarar veriyor" demişti.


Yeni Şafak İnternet'e açıklamalarda bulunan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan, "Mikrodalga fırınların 2450 MHz frekansı çok özel ve tam su molekülünün rotasyonu üzerine etkili. Ayrıca birinde en azından 500-600 Watt güç basılırken, cep telefonu mili Watt seviyesinde. Aralarında neredeyse milyon kat fark var." diyor. Kalkan, "3G'li cep telefonları 2100 MHz frekansla, mikro dalga fırınlar ise 2450 MHz frekansla çalışmaktadır. Ancak çok önemli bir detay burada gözden kaçmaktadır. Mikrodalga fırınların 2450 MHz frekansı çok özel ve tam su molekülünün rotasyonu üzerine etkili. Mikrodalga fırında en az 500-600 Watt güç basılırken, cep telefonu mili Watt seviyesindedir. Aralarında neredeyse milyon kat fark vardır." şeklinde konuşuyor.


Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren de konuyla ilgili Yeni Şafak İnternet'e şu açıklamayı yaptı:


"Baz istasyonu ve cep telefonu tepkileri içerisinde rant sağlamak isteyen kuruluş ve şahıslar bu konuyu tetiklemekte ve kamuoyunun hassasiyetini yanlış yönlendirmektedir. Baz istasyonları ve cep telefonları iletişiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Baz istasyonları ne kadar sık olursa yaydığı elektromanyetik ışınımın o kadar düşecektir. Cep telefonlarının daha az enerji harcayacaktır. Mobil iletişim bugün kablosuz pos makinaları, araç takip sistemleri, sağlık, ulaşım, adalet gibi alanlarda etkin bir şekilde kullanılıyor. Baz istasyonları ve cep telefonlarının radyasyon yaydığı, kanser yaptığı gibi gerekçeler doğru değildir. Uluslararası bilimsel araştırmalar, baz istasyonları ve cep telefonlarının sağlığa olumsuz etkisini ispatlamış değil."

13 yıl önce