|

Facebook GIF'lendi

Facebook, uzun bir süreden beri beklenen GIF desteğini en sonunda hayata geçirdi.

Yeni Şafak
16:38 - 30/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 17:11 - 30/05/2015 Cumartesi
Diğer

Facebook, uzun bir süreden beri beklenen GIF desteğini en sonunda hayata geçirdi. Tabii ilk olarak bilmeyen okurlarımız için GIF nedir onu bir açıklayalım:



Mazisi oldukça eskilere dayansa da özellikle son dönemde kıymeti yeniden bilinmeye başlayan GIF (graphics interchange format) aynı JPEG, PNG gibi bir resim dosyası formatı. LZW sıkıştırması sayesinde bir dönemin en ufak boyutlu resim uzantısı olma ünvanına sahip olan GIF'i asıl önemli kılan unsur ise animasyonlu veya şeffaf eylemleri belirtmek için kullanılabilmesi. Hani internette hep aynı şeyi yapan hareketli resimler görüyoruz ya işte onlardan bahsediyoruz.






Peki aradan bu kadar geçtikten sonra GIF'in yıldızını yeniden parlatan şey ne? Tabii ki sosyal medya. Son dönemde özellikle gömülü videolara alternatif olarak kullanılmaya başlanan GIF, hele bir de ilgili klipler kısa ve nokta atışa yönelikse daha da tercih edilir hale geldi.



İşte Facebook da muhtemelen bu gidişatı görmüş olacak ki, artık durumumuzu GIF ile ifade etmemize olanak tanımaya başladı. Gerçi bundan önce de Facebook'ta durumumuzu GIF'le ifade edebiliyorduk ama animasyonlar kendiliğinden gerçekleşmediği için (bunun için üçüncü parti servislerden faydalanmanız gerekiyordu) pratikte bir anlam taşımıyordu. İşte bu son değişiklikle birlikte artık animasyonlu görüntüleri biz ekstra bir yazılım kullanmadan Facebook kendisi oynatıyor. Yapmanız gereken tek şey GIF'in yer aldığı bağlantının URL'sini durum satırınıza yapıştırmak. Gerisini Facebook hallediyor. Bununla beraber sorun şu ki seçtiğiniz GIF'in muhakkak bir yerde tutulması gerekiyor haliyle eğer herhangi bir görüntü deposu yoksa bunu bizim oluşturmamız veya diğer sitelerden linklememiz gerekecek. Bu arada GIF'lerin sadece kullanıcılar tarafından yollanabileceğini de not olarak düşelim. Yani örneğin sayfalar veya beğendiğimiz markalar bu tür GIF'lerden yararlanamayacaklar. Bu da takip ettiğimiz sayfaların bizi animasyona boğamayacak olması açısından güzel haber tabii ki.



#facebook
#sosyal ağ
#twitter
#instagram
9 yıl önce