|

Günah keçisi Android

Güvenlik şirketleri, Android''in açıklarına dikkat çekiyor ve hedef gösteriyor. Oysa açık veren tek mobil işletim sistemi Android değil. iOS, Windows Mobile ve BlackBerry de zaaflarıyla sürekli gündemde

Melih Bayram Dede
00:00 - 19/08/2014 Salı
Güncelleme: 22:48 - 18/08/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Günah keçisi Android
Günah keçisi Android

Geçtiğimiz üç aydaki riskleri raporlayan güvenlik şirketi Kaspersky Lab''e göre, sadece bir hafta içinde 190 kurbandan 500 bin avro çalınmasıyla sonuçlanan bir bankacılık dolandırıcılığı ortaya çıkarıldı. Bunun yanı sıra son ayların en dikkat çeken siber dolandırıcılığı, karaborsada 5 bin ABD Dolarına satılan ve halihazırda bir aydan kısa bir süre içinde 13 ülkede 2 binden fazla cihaza virüs bulaştıran ilk mobil şifreleyiciydi. Bu zararlı yazılım, verilerinizi şifreliyor ve verilerinize erişmek için siber hırsızlara para ödemeniz gerekiyor.

ŞİRKETLER HEDEF ALINDI

Aynı dönemde Apple iOS ve diğer mobil tabanlı zararlı yazılım modülleri için bir casus aracı ilk kez 2013 yılının ilk aylarında görülmüştü. Ayrıca, kamu, enerji, savunma ve telekom sektörleri ve hatta yasadışı steroid ve hormon kaçakçılarını hedeflemek amacıyla MiniDuke APT (Advanced Persistent Threat-Gelişmiş Siber Silahlar) kampanyası da başlatıldığı anlaşıldı.

APPLE ID''YE SALDIRI

Diğer yandan Kaspersky Lab''in mobil zararlı koleksiyonu 300 bin örneğe ulaştı. Android, mobil zararlı yazılım geliştiricilerinin tek hedefi değil. Siber suçlular iOS işlevlerini kötüye kullanmayı başardı ve Apple ID''ye saldırı düzenleyerek cihazı bloke etti. Bunu, cihazın kilidinin açılması için ödeme talebi izledi. Uzaktan Kontrol Sistemi (RCS) adı verilen yazılımı satan İtalyan şirket Hacking Team''in etkinlikleri ortaya çıktı. Özetle, tek hedef Android değil.

Siber korsanlar, mobil cihazları işletim sistemi farkı gözetmeksizin hedef alıyor. Uyarılması gereken sadece Android kullanıcılar değil.

Mikrofon habersiz açılabilir

Android, iOS, Windows Mobile ve BlackBerry gibi işletim sistemlerinin hepsinde riskler var. Örneğin bir iOS modülü siber suçlunun cihazdaki verilere erişim sağlamasına, mikrofonu gizlice etkinleştirmesine ve kameradan çekim yapmasına olanak tanıyor.


10 yıl önce