|

PC pazarında liderlik ABD'den Çin'e geçti

Çin şirketi Lenovo, Hewlett-Packard'ı geçerek dünyanın en büyük kişisel bilgisayar üreticisi oldu. Araştırma şirketi Gartner'in yayımladığı verilere göre, Lenovo bu yılın Temmuz-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyreğinde 13,8 milyon adet bilgisayar sattı.

Melih Bayram Dede
00:00 - 15/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 23:12 - 14/10/2012 Pazar
Yeni Şafak
PC pazarında liderlik ABD'den Çin'e geçti
PC pazarında liderlik ABD'den Çin'e geçti

Kişisel bilgisayar pazarında lider konumda olan ABD'li Hewlett-Packard (HP), Çinli rakibi Lenovo tarafından geçilerek pazarda birinciliği kaptırdı. Araştırma şirketi Gartner'ın verilerine göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde Lenovo 13,8 milyon adet bilgisayar satarken, HP'nin satışları ise 13,55 milyon adette kaldı. Analistler, bu sonuçta Lenovo'nun aşırı fiyat indirimleri yapmasının etkili olduğu görüşünde. Lenovo'nun, dünyanın en büyük beş kişişel bilgisayar üreticisi arasında Amerika'da satışlarını artıran tek şirket olduğunu belirten Gartner'ın verilerine göre, Lenovo ve HP'yi yüzde 10,5 pazar payıyla Dell, yüzde 9,9'la Acer ve yüzde 7,3 ile Asus takip ediyor.

YÜKSELİŞ IDC'YE YANSIMADI

Öte yandan IDC araştırma şirketi ise aynı dönemde ABD'li HP şirketinin liderliğini koruduğu sonucuna varmış durumda. IDC'ye göre HP 13,9 milyon bilgisayar satarken pazar payı 15,9 olarak gerçekleşti. Lenovo ise 13,8 milyon adet satışla yüzde 15,7'lik bir pazar payına sahip. Uzmanlar, Lenovo'nun son dönemde çok iyi bir performans sergilediğini ve pazar payını daha da artırmasının beklendiğini belirtiyor.

Bilgisayar düşüşte tablet çıkışta

Dünya çapında kişisel bilgisayar sevkiyat oranlarına bakıldığında bu yılın üçüncü çeyreğinde kişisel bilgisayarlarda yüzde 8 düşüş gözleniyor. Windows 8'in çıkışıyla birlikte bu tablonun yükselişe geçmesi beklentisi olmakla birlikte, halihazırda, kişisel bilgisayarların düşüş, tablet bilgisayarların ise bir çıkış trendi izlediğini söyleyebiliriz. Kişisel bilgisayardaki düşüşü analistler, siparişlerin Windows 8'in çıkışına ertelenmesine bağlıyor. Microsoft'un hem tablet hem de kişisel bilgisayarlarda kullanılacak işletim sistemi Windows 8, 26 Ekim'de piyasaya çıkacak ve tabloyu daha net görmek mümkün olabilecek. Grafikte, Apple'ın Mac bilgisayarlarının yatay bir seyir izlediği, iPad ve Amazon'un Kindle tabletlerine olan ilginin giderek arttığını görüyoruz.


12 yıl önce