|

Ve huzurlarınızda iOS 9

Apple, mobil işletim sistemi iOS'un yeni sürümünün resmi tanıtımını gerçekleştirdi.​ İşte irili ufaklı tüm yenilikler, geliştirmeler ve tabii çıkış tarihi, cihaz uyumluluk listesi vb. gibi diğer detaylar...

Yeni Şafak
00:13 - 9/06/2015 Salı
Güncelleme: 00:23 - 9/06/2015 Salı
Diğer

Apple, San Francisco'da bugün başlayan geliştiriciler etkinliğinde mobil işletim sistemi iOS'un yeni nesli olan 9. sürümünün resmi tanıtımını gerçekleştirdi.



İlk olarak ne zaman çıkacağını ve hangi cihazlara geleceğini söyleyelim ki en çok merak edilen kısım aradan çıkmış olsun:





Geliştiricilere bugünden itibaren açılıyor. Son kullanıcılara yönelik beta sürümü önümüzdeki ay içerisinde yayımlanacak. Final sürüm ise sonbaharda gelecek. Yeni iPhone'ların doğrudan iOS 9 ile geleceğini söylememize gerek yok sanırız. Bu arada güncellemenin gerektirdiği boş alan 1.3 GB ile sınırlı olacak.





>>

iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6+


>>

iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2


>>

iPod touch 5. nesil




Ve işte iOS 9 ile birlikte gelecek tüm yenilik ve iyileştirmeler:



Siri:

Apple'ın yeni sürümde en çok özen gösterdiği uygulaması asistanı Siri olmuş. Eskisinden çok daha akıllı, çok daha hızlı (%40) ve verdiği cevaplarda çok daha tutarlı (yine %40 arttığı belirtiliyor) olacağı belirtilen yardımcımız artık konumdan, oyunlara, takvimden, uygulamalarımıza, e-postalarımıza ve hatta son dinlediğimiz şarkılara kadar hemen her alanda izimizi sürüp hayatımızı kolaylaştıracak ve tabii ki çeşitli önerilerde bulunacak. Örneğin rehberimizde numarası olmayan ama e-posta kayıtlı birisi mi arası bizi sorun değil. iOS e-postadan tahmin edip bizi bilgilendirecek. Yahut arabaya bindiğimiz de bize ona göre uyarılarda bulunacak. Keza kulaklığı taktığımızda da otomatik olarak müzik uygulamasını açacak. Bu arada Siri ile yaptığınız işlemlerin Apple hesabımızla ilişkilendirilmeyeceğinin de altını çizelim.










Notlar:

Yenilenen not uygulaması da artık hem daha işlevsel hem de daha yetenekli. Örneğin artık doğrudan uygulama içerisinden çizim yapabiliyor yahut dilersek kısayoldan fotoğraf ekleyebiliyoruz. Keza görselliği de zevkimize göre çeşitlendirme şansımız var.










Çoklu Pencere:

Split View özelliği ile birlikte artık iPad'lerde (daha doğrusu iPad Air 2'lerde) ekran ikiye bölünebiliyor. Bu sayede


çoklu uygulamaları daha rahat kullanılabilecek geçiş yapabileceğiz. Ekran ikiye bölünerek kullanılabilecek. iPad Air, Air 2, mini 2 ve mini 3 modellerinde ise Slide Over (aktif uygulamayı kapatmadan ikinci bir uygulama açmak) ile yetinmek zorundayız. Keza benzer şekilde videoları da dilersek ekranın bir köşesine küçültülebilecek ve ekranın kalan kısmında diğer işlerimizi halledebileceğiz. Gerçi başta Samsung'un Note serisi gibi üst seviye modelleri olmak üzere pek çok Android kullanıcısı için zaten alışıldık özelliklerdi bunlar ama iOS sahipleri için ilk olma anlamını taşıyor.










Haberler:

iOS 9 ile birlikte artık gazetelik yerini News'e bıraktı. Bundan böyle aralarında GQ, Wired, New York Times, Fortune, Financial Times, Vogue, Vanity Fair, Bloomberg ve Businessweek gibi farklı kategorilerde internet dünyasının en popüler kaynak sağlayıcılarının yer aldığı pek çok site bizi ilgi alanlarımıza göre devamlı biçimde besleyecek. İnteraktif içeriğe sahip olacak uygulamanın dahili galeri, video ve animasyon desteğine de sahip olacağını hatırlatalım. Bu arada haberler uygulaması şimdilik ABD, İngiltere ve Avustralya ile sınırlı. Yani ülkemizde geçerli değil henüz.









Haritalar:

Haritalarda da görünüm ve işlevselliğe yönelik geliştirmeler mevcut. Örneğin artık transit görünüme geçilmiş. Keza otobüs, tren, metro gibi toplu taşıma araçlarına yönelik bildirim ve talimatlar var. Yalnız şimdilik bu sadece Amerika, Çin ve Almanya'da geçerli. Yine yakınımızdaki mağazalar, lokanta gibi yerleri veya düzenlenen etkinlikleri harita üzerinden bulabileceğiz.






Klavye:

Önemli geliştirmelerin yapıldığı bir diğer nokta da klavye. Quick Type ile birlikte artık pek çok kısayolun eklendiği bir klavyeye kavuşan iPad yazı deneyimini hem daha hızlı hem de daha kolay bir hale getirecek. Şöyle ki kes, kopyala, yapıştır, fotoğraf ekle vb. gibi fiziksel klavye ile yapılan hemen her şeyi iPad'de de yapabileceğiz.









Aramalar:

Artık fotoğraf ve videoları bulmak için yapmamız gereken tek şey ana sayfayı sola kaydırıp aramaya başlamak. Keza yemek tarifleri olsun veya yol araması olsun aradığımız pek çok şeye buradan erişip ara bağlantı olmadan doğrudan geçebileceğiz. Etkinliğin yer aldığı e-postalarımızı artık e-postaya girmeden doğrudan bildirim merkezinden takvimimize ekleyebilecek olmamız da bir diğer yenilik.








DİĞER YENİLİKLER...


Tasarruf Modu:

Yine Android'den tanıdık olduğumuz bu özellik de iOS 9 ile birlikte iPhone'lara gelmiş bulunuyor. İsminden de belli olduğu üzere performanstan feragat karşılığında düşük enerji moduna geçerek bize en düşük seviyede iken 3 saat kadar daha çok kullanım süresi vaat ediyor Apple.



Grafik Kalitesi:

iOS 9 ile birlikte Metal API'sine geçeceğini açıklayan Apple, bunun yanısıra SpriteKit, SceneKit, GameplayKit, Model IO ve ReplayKit özellikleri ile grafik kalitesinin çok daha geliştirileceğinin altını çiziyor. Keza açık kaynaklı Swift 2 sayesinde de oyunlar artık daha az yer kaplayacak imiş.



Şifre:

Artık 4 haneli şifre yerine 6 haneli şifre belirleyebileceğiz.



Apple Pay:

Yine henüz bizi ilgilendirmeyen bir özellik de Apple'ın ödeme sistemi olan Apple Pay. Temmuz ayı itibarı ile ilk olarak İngiltere'de uygulamaya girecek bu özelliğin en önemli yeniliği 3. parti uygulamalarla eşgüdümlü çalışacak oluşu. Yani örneğin Pinterest üzerinden seçtiğimiz bir şeyi doğrudan Apple Pay ile satın alabileceğiz. Yahut toplu taşıma araçlarında Apple Pay üzerinden ödeme yapabileceğiz. Bu arada Passbook uygulamasının da adı da artık Wallet. Wallet ile tüm kart ve biletlerimizi tek bir uygulama üzerinde toplayabiliyoruz.




#apple
#ios
#ios 9
#iphone
#ipad
9 yıl önce