|

KOBİ’nin küresel merkezi olduk

Küresel iş dünyası, Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı’nda KOBİ’lerin sesini büyütmek için harekete geçti. Bu anlamlı mücadele için İstanbul merkez seçildi. Dünya KOBİ Forumu Vakfı, İstanbul’da açıldı. Başbakan Yardımcısı Babacan, forumun dünyadaki bütün KOBİ’lerin ortak sesi olabilecek bir yapı olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/05/2015 الأحد
Güncelleme: 22:14 - 23/05/2015 السبت
Yeni Şafak

Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nda KOBİ'lerin sesini büyütmek için harekete geçten küresel iş dünyası dünya çapında bir adım attı. KOBİ'lerle büyük şirketleri buluşturacak küresel adım İstanbul'da atıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Dünya Odalar Federasyonu (WCF)'nın katkılarıyla kurulan Dünya KOBİ Forumu Vakfı'nın merkezi İstanbul'da dün açıldı. Uluslararası katılımın olduğu açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya KOBİ Forumu'nun dünyadaki bütün KOBİ'lerin ortak sesi olabilecek bir


yapı olduğunu söyledi.



KÜÇÜK İŞLETMELER SANAYİNİN OMURGASI


Dünya ekonomisinin büyük şirketlerden ibaret olmadığını belirten Babacan, bazı ülkelerde büyük şirketlerin korunaklı bir yapı içerisinde olduğunu, eğer rekabet ortamı yoksa, korunaklı bir yapı varsa verimsizlik ve rehavet olacağını kaydetti. Büyük şirketlerin önemli olduğunu, ancak dünyanın pek çok ülkesinde KOBİ'lerin üretimin, sanayinin ve ticaretin omurgasını oluşturduğunu vurgulayan Babacan, bugün dünyada teknolojide en ilerde olan firmaların bundan 10-20 yıl önce KOBİ'ler olarak işe başladığına dikkat çekti.



GELECEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ


Bundan 5 sene önce adını hiç duymadığımız otomobil markası Tesla'nın bugün Almanya'nın en büyük otomobil firmasından bir tanesinin piyasa değerini yakaladığını anlatan Babacan, “Eğer gelecek diyorsak, eğer değer üretmek diyorsak, KOBİ'lere çok dikkat etmemiz gerekiyor. Dünya KOBİ Forumu artık pek çok platformda sandalye kazanmaya çalışmalı” dedi.



TÜRKİYE'NİN BAŞARI HİKAYESİDİR


ICC Genel Sekreteri John Danilovich ise KOBİ'lerin hükümetle ve uluslararası düzeyde güçlü bir sese ihtiyacı olduğunu belirterek, “KOBİ'ler istihdam yaratma ve ekonomiye katkıda bulunması açısından hayati öneme sahip. Türkiye'nin başarı hikayesinin en önemli parçalarından biri KOBİ'lerdir” dedi.



KOBİ'nin sesini bütün dünyaya duyuracağız


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise bu yeni oluşumla KOBİ'lerin sorunlarının küresel ölçekte daha yakından ve daha sıkı takip edileceğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye bugün, küresel ölçekte sorunu ortaya koyuyor, çözümü öneriyor, konsensüs sağlıyor ve hayata geçiriyor. Dünya KOBİ Forumu'nun ilk yapacağı iş dünya çapında politika belirlenen platformlarda KOBİ'lerin görüşlerini dile getirmek olacak. İkinci faaliyet alanımız teknik yardım, üçüncü ise gelişen bilgi işlem teknolojilerinin KOBİ'ler için kullanımı olacak” dedi.



İstanbul için tarihi dönüm noktası


Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Uyanık ise Dünya KOBİ Forumu sayesinde KOBİ'lerin küresel toplulukta çok efektif bir şekilde temsil edileceğini belirtti. Uzun zamandır Dünya Bankası'nda KOBİ'lerin sorunlarının çözümüne ilişkin çalışmalar yaptığını anlatan Uyanık, İstanbul'da böyle bir merkezin varlığının tarihi bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.






#kobiler
#Dünya Bankası Finans
#Özel Sektör
#Pasifik Bölgesi
#Tunç Uyanık
٪d سنوات قبل