|
Seçim sonucunun 3 temel nedeni?
Bugünlerde çok revaçta, ama hayır AK Parti'nin hatalarını sayıp dökecek değilim. Zira AK Parti kadrolarının ellerinden geleni yaptığına kimsenin şüphesinin olmadığına eminim. Üstelik “başarısızlık" denen şey o kadar göreceli ki; en yakın rakibiyle arasında 16 puanlık fark olan, ülkenin yüzde 41'inin hala tek umudu olan AK Parti'ye “başarısız" diyebilmek için O'nu sadece kendisiyle kıyaslamak gerekiyor…

Elbette Janus'un öteki yüzünü çevirdiğinizde gördüğünüz ise, yüzde 41 oy oranına rağmen tek başına iktidar olamama realitesi. AK Parti'de başarısızlık hissiyatına neden olan da, Erdoğanfobiklere bayram havası yaşatan da bu.

Buna neden olan faktörlere gelince:

1-SEÇİM BARAJI:
Her ne kadar sosyal medyada, Kürtlere yönelik hayal kırıklığı cümleleri paylaşılıyor olsa da, AK Partili dindar Kürt seçmeni ihanetle suçlamak haksızlık olduğu kadar objektif bir perspektifi de ketliyor. Dindar Kürtler, bundan sonra AK Parti'yi desteklemeye devam edecek olsa bile, HDP'nin yüzde 10 seçim barajının altında kalmasını etnik temsiliyet gibi varoluşsal nedenler dolayısıyla göze alamadı.

Onlar, bu tercihten dolayı suçlanabilir mi? Bence hayır, zira –kendini yokla- sen de bir Türk olarak aynı dilemmada kaldığında, aynı seçeneği tercih ederdin. Bakmayın, Demirtaş ve avanesinin Kemalist deterjanlarla ağartılmış beyazlığına, Kürtler hala bu ülkenin “kara çocukları" ve kendilerine uygulanan haksızlıklar henüz sona ermeye başlamış bu kitlenin, yüzde 10'luk seçim barajı gibi bir engel karşısında, o eski “ceberrut devlete karşı yeknesak durma" refleksine savrulması anlaşılmaz değildir. Üzücüdür, ama durum rasyoneldir. Yüzde 10 barajı Kürtler için siyasette etnik temsiliyet açısından haksızlık görüntüsü doğurmuştur.

2-MİLLİYETÇİ MUKADDESATÇI KİTLENİN MHP'YE KAYMASI:
Bu ülkede yaşayan dindarların azımsanmayacak bir oranını belirleyen sacayaklarından biri “milliyetçilik"tir. Çözüm sürecine en başından bu yana şüpheyle yaklaşan ama Erdoğan hatrına desteklerini asla geri çekmedikleri için süreci dolaylı olarak desteklemiş olan dindar kitleler Selahattin Demirtaş konuştukça MHP'ye kaydılar...

HDP Eşbaşkanı Diyanet'in ve din dersinin kaldırılmasından bahsettikçe, eşcinsellerin haklarından, soykırımı tanıyacaklarından sözettikçe bu kitleler huzursuzlanmaya başladı. Üstelik Demirtaş sanki bir pop ikonuydu; ittifak güçleri tarafından parlatılıp, çiçek çocuğa dönüştürüldükçe kitlelerin rahatsızlığı arttı. Her ne kadar Ak Parti seçim sürecinde Demirtaş'ın dindarları inciten sözlerine karşı argümanlar geliştirse de, bu kitle “bunları çözüm süreciyle tepemize çıkaran AK Parti'dir" diyerek postasını koydu, MHP'ye aktı.

Sonuç: Seçim barajı nedeniyle Kürt seçmenin birkaç puanı nasıl HDP'ye gittiyse, HDP'nin çözüm sürecinin getirdiği demokratikleşmenin imkanlarından faydalanması nedeniyle milliyetçi muhafazakarlardan gelecek birkaç puan da MHP'ye gitti. Etnik milliyetçiliği bitirmek amacıyla çıkılan yol etnik duyarlılıkları yükseltti. Ama işte bunlar sürecin mimarı Erdoğan'ın öngöremediği şeyler değildi, “siyasi hayatıma mal olsa da bu projeyi sürdüreceğim" cümlesini kurmasının da, seçimlere birkaç ay kala verilen Dolmabahçe görüntüsüne eleştiri getirmesinin sebebi de kanaatimce buydu. Kendi adıma, ekranda şehit cenazesi izlemediğim her gün için o kadrolara teşekkür ederim.

3-ÇATIŞMA GÖRÜNTÜSÜ:
HDP'siyle, CHP'siyle, siyasi parti çatısı altında olmayanlarıyla, tüm muhalefet AK Parti'ye karşı örtük bir şekilde birleşti. Aslında seçim sürecinde tam da Başkanlık sistemlerinde olduğu gibi, ülke AKP ve diğerleri olarak iki ana kutba bölündü.

Oysa AK Parti'deki görüntü farklıydı. Sorumluluğu şu ya da bu kişiye, beriki ya da ötekine yıkmadan söylemek gerekirse, içerde kalması gereken eleştirilerin dışarıda yapılması, karşılıklı atışmalar; konuya şu ya da bu siyasi aktör lehine müdahil olanlar; AK Parti'nin ve Davutoğlu'nun işini kolaylaştırmadı, zorlaştırdı. Seçimlerin bir sonucu da, aynı gemide olunduğunu hatırlatan uyarıcı işlevinin bulunmasıydı. Bu işlev yerine geldi mi, göreceğiz?
#AK Parti
#HDP
#CHP
#Seçim
9 yıl önce
Seçim sonucunun 3 temel nedeni?
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu