|
Şato!
Kemal Derviş, 7 Haziran Seçimi'nden iki hafta önce Türkiye'ye geldi, Aydın Doğan'ın kanalı CNN Türk'e çıktı ve “Koalisyon çok faydalı olur” dedi! Derviş'in İstanbul ziyaretinde Tayyibe Gülek'in “Tarabya sırtlarındaki evinde misafir edildiği” medyaya yansıdı.

***

Kemal Derviş ile Tayyibe Gülek, Ecevit'in son hükümetinde bakanlık yapmışlardı. Derviş, Ecevit'in partisi DSP'nin bir karpuz misali ortadan ikiye bölünmesi sürecinde önde gelen isimlerden birisiydi. Ekonomiden sorumlu bakan iken tam 12 gün boyunca ortadan kaybolmuş, dönemin başbakanı Bülent Ecevit bir türlü kendisine ulaşamamıştı!

***

Kasım Gülek'in kızı Tayyibe Gülek mi, Ecevit'in kabinesinde Devlet Bakanı idi. 13 Eylül 2002'de İlker Domaç'la evlendi.

Ankara'da Bahçelievler semtinde “aile arasında düzenlenen nikâh merasimine” Başbakan Ecevit katılmadı!

Ecevit'in sabah saatlerinde, '57. Hükümeti çökertmekle itham ettiği' Kemal Derviş, akşam saatlerinde eşi Catherine Derviş ile birlikte Devlet Bakanı Tayyibe Gülek'in nikâh törenine katılmıştı.

O dönemde Merkez Bankası'nda çalışan İlker Domaç'ın nikâh şahitliğini Kemal Derviş yaptı. Derviş, 10 Ağustos 2002'de hükümetten ayrılmış, ardından CHP'ye transfer olmuştu.

***

Şubat 2001 ekonomik krizini müteakip, Küresel Baronlar tarafından Ecevit hükümetine “ithal bakan” olarak “ışınlanan” Kemal Derviş, bakanlık görevi öncesinde Dünya Bankası'nda çalışıyordu. Yirmi iki yıl boyunca orada görev yapmıştı.

***

24 Ocak 1998 tarihli gazeteler, Dünya Bankası'nın Güney Kore'ye “finansal krizler konusunda araştırmalar yapan, makro ekonomi uzmanı” bir Türk'ü tayin ettiğini yazdılar. Şubat 1998'de Güney Kore ekonomisinden sorumlu ekonomist olarak göreve başlayan bu isim İlker Domaç'tan başkası değildi.

***

Kızı Tayyibe'nin 2002'deki ikinci evliliğinden altı yıl önce vefat etmiş olan Kasım Gülek, vaktiyle CIA'in kurduğu “Güney Kore çıkışlı” Moon Tarikatı'nın Türkiye temsilcisiydi.

CHP'li Gülek, 1948'deki Ulaştırma Bakanlığı'nın ardından 1949'da gittiği Kore'de Birleşmiş Milletler Kore Komisyonu'nun başkanlığına seçilmişti. 1950-1959 yılları arasında CHP Genel Sekreterliği yapan 'mason' Gülek, CIA'in Türkiye masasındaki ilk görevine 1959 yılında başlayan Paul Henze'nin Ankara'daki en yakın dostuydu.

***

Kasım Gülek'in (1905 Adana-19 Ocak 1996 Washington) memleketinde, ailesine ait olan Gülek Kalesi'ne İtalya'da Como Gölü kıyısında bulunan Bellagio Şato'sunun tıpkısı bir “dinlenme merkezi” kurmak istediği, ancak bu arzusunu gerçekleştiremediği

'Sıradışı Bir Siyasetçi: Kasım Gülek' adlı kitapta (Meral Balcı, Yeditepe Yayınları, Sayfa: 249) yazılıdır.

Gülek, uzun yıllar önce ABD'de Columbia Üniversitesi'nde öğrenci olduğu dönemde Chase Manhattan Bank'ta çalışmış, Rockefeller bursuyla Cambridge Üniversitesi'nde de okumuştu.

***

Bellagio Şatosu, Johnny Walker viski firmasının sahibinin eşi tarafından Rockefeller Vakfı'na hibe edilmiştir. Geçen hafta 100 yaşına giren David Rockefeller mı, Küresel Baronlar'ın en öndeki ismidir. Chase Manhattan Bank'ın eski başkanıydı. Bu bankanın uzantısı olan JP Morgan Chase'in ortaklarındandır.

Tam da burada, 2002 yılının uzun sıcak yazında “Hüsamettin Özkan'ın başbakanlığında (Ecevit'siz ve MHP'siz) bir koalisyon hükümeti kurulması” amacıyla Bülent Ecevit Hükümeti'nin nasıl da hedef tahtasına konulduğunu…

O süreçte inşa edilen Troyka Hareketi'nde Kemal Derviş'in de yer aldığını hatırlayalım!

O vakit, Ecevit Hükümeti'nde Başbakan Yardımcısı olan Devlet Bahçeli'nin bir televizyon söyleşisinde “JP Morgan'dan nasıl da yakındığını” ise çoktan unuttuk!

***

Como Gölü'nün kıyısındaki Bellagio Şato'sunda 5-8 Ağustos 1999 tarihleri arasında yapılan enteresan toplantının katılımcıları arasında CIA'in eski başkanı Stansfield Turner başı çekiyordu.

Bellagio'daki “Türkiye: 21. Yüzyıl'ın Eşiğindeki Sorunlar ve Fırsatlar” başlıklı toplantının ev sahipliğini FPA'in (Foreign Policy Association) Başkanı Noel V. Lateef yapmıştı. FPA yöneticilerinin hepsi CFR üyesidir. David Rockefeller mı, CFR'ın (Council on Foreign Relations) onursal başkanıdır.

***

Bellagio Şatosu'ndaki o derin toplantıya Türkiye'den kimler katılmıştı?

12 Eylül'ün Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Şükrü Elekdağ ve “Yaşlı Kurt” İshak Alaton öncelikle sayılabilir…

Peki ya, hangi “dört meşhur gazeteci” oradaydı?
#Kasım Gülek
#Como Gölü
#Bellagio Şato
#doğan medyası
#cnn
9 yıl önce
Şato!
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon