|
Uzman öğretmenin özel hizmet tazminatını alabilir miyim?

Uzman öğretmen iken, kadrolu şube müdürü olarak atandım. 657 sayılı DMK’nın 69. maddesi gereği uzman öğretmen tazminatımı alabilir miyim? Özel hizmet tazminatı öğretmenlerde 140, şube müdürlerinde 135 olduğundan sadece aradaki farkı mı alabilirim ya da uzman öğretmenlik bir kariyer olduğundan 20 puan ayrıca alabilir miyim? Y. Ateş

657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesinin nasıl uygulanacağına ilişkin olarak 91 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde detay açıklamalara yer verilmiştir. Buna göre; bazı hizmet sınıflarına dahil kariyer görevlerde olup 1 ve 2'nci derecelere yükselen memurlardan, daha alt derecelerdeki idari görevlerde yararlanabilmek amacıyla 657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesinde değişiklik yapılmıştır. Bu madde hükmünün uygulanabilmesi için şu şartların bulunması gerekmektedir.

1- Eğitim ve Öğretim, Sağlık ve Yardımcı Sağlık ile Teknik Hizmetler Sınıflarına dahil memurlar hakkında 657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesi hükmü uygulanabilecektir. 2- Ancak 2, 3 ve 4'üncü derecelerde bulunan idari görevlere bu suretle atama yapılabilecektir. 3- Memurun kazanılmış hak aylığı ile atanacağı kadro derecesi arasında iki dereceden fazla fark olmayacaktır.

Bu şartlara uygun olarak atanan memurların aylıkları, kazanılmış hak aylık dereceleri üzerinden ödenecek, kariyerleri ile ilgili hizmet sınıflarında alabilecekleri ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları kadronun ek gösterge, zam ve tazminatlarından hangisi daha yüksek ise kendilerine bunun üzerinden ödeme yapılacaktır.

Bu kıyaslamada ek gösterge ile zam ve tazminatların her bir unsuru ayrı ayrı dikkate alınacak ve mesela gerekirse ilgililere ek gösterge ile iş güçlüğü zammı kariyerleri ile ilgili hizmet sınıflarında alabilecekleri miktarlar üzerinden, temininde güçlük zammı ile özel hizmet tazminatı ise atandıkları idari kadro için öngörülen miktarlar üzerinden ödenebilecektir. Ancak ilgililerin kariyerleri ile ilgili görevleri yürütürken alabilecekleri mali haklar, bu görevi, atandıkları idari görevin bulunduğu yerde ve büroda yürütmeleri halinde yararlanabilecekleri mali haklar esas alınarak belirlenecektir. Örneğin, madende çalışmakta olan bir mühendisin şube müdürlüğüne atanması halinde, kendisine ödenecek zam ve tazminat tespit edilirken, büroda çalışan Teknik Hizmetler Sınıfı'na dahil bir mühendisin alabileceği zam ve tazminatlar ile Şube Müdürü'nün zam ve tazminatları karşılaştırılacak ve yüksek olanı ödenecektir. Böyle yapılmadığı takdirde, madende ve büroda çalışan iki mühendisin de benzer idari görevlere atanmaları halinde mali haklarında farklılık yaratılmış olacaktır.

Ayrıca, Yan Ödeme Kararnamesi'nde; “657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesi uyarınca zam ve tazminat ödenebilmesi için, atamanın bu maddeye göre yapıldığının ve anılan madde uyarınca aranan hizmet gerekçesinin atama onayında belirtilmiş olması zorunludur. Kazanılmış hak aylık derecesinin üstü, eşiti veya ikiden fazla alt dereceli kadrolara atananlara anılan maddeye göre zam ve tazminat ödenmez.” hükmüne yer verilmiştir.

Yine Devlet Personel Başkanlığı'nın vermiş olduğu görüşte (18 sayılı bülten 20. sayfa); “Bu itibarla, 4'üncü derece Sağlık Teknisyeni kadrosunda çalışan ve Biyolog unvanını ihraz ettiği belirtilen ilgilinin kazanılmış hak aylık derece olarak 3'üncü dereceyi iktisap etmiş olması halinde hakkında anılan 69'uncu maddenin uygulanabileceği mütalaa edilmekle birlikte, söz konusu personelin, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri ile Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4'üncü derecelerdeki kadrolarına derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılmasına imkan veren ve hizmet süresine bağlı olarak bu derecelere atanabilmeyi öngören bir düzenleme olan 657 sayılı Kanun'un 68'inci maddesinin (B) fıkrası gereğince, 3'üncü derece Hastane Müdür Yardımcılığı'na atanması durumunda ise 69'uncu maddenin 2'nci fıkrasının uygulanması mümkün bulunmamaktadır” ifadelerine yer verilmiştir.

Sonuç olarak, 1.derece Uzman Öğretmen kadrosundan 1. dereceli şube müdürü kadrosuna atandığınız için 657 sayılı Kanun'un 69'uncu maddesinden faydalanamazsınız. Çünkü, atamanın 2-4 dereceli idari kadroları kapsaması gerekmektedir.

Kurumlar arası geçici süreli görevlendirme nasıl yapılır?

Geçici görevlendirmeyle geçici süreli görevlendirme aynı şey midir?

Memurların sıklıkla karıştırdığı konulardan birisi de geçici süreli görevlendirme ile geçici görevlendirmenin bir birine karıştırılmasıdır.

Devlet memurlarının geçici süreli görevlendirmesi geçici görevlendirmeden oldukça farklıdır. Geçici süreli görevlendirmede hem şartlar açısından hem de süre açısından geçici görevlendirmeden farklılık arzetmektedir. Geçici görevlendirme 6245 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır.

657 sayılı Kanun'un Ek 8'inci maddesinde düzenlenen geçici süreli görevlendirmeyi izah etmek gerekirse şu ifadeleri kullanabiliriz.

Geçici süreli görevlendirmenin şartları

1- Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici süreli olarak görevlendirilebilir.

2- Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin 4'üncü ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır. Buna göre memur unvanlı kadroda bulunanlar geçici süreli görevlendirilemezler. Çünkü, 4'üncü ve daha yukarı kadrolarda boş memur kadrosu yoktur.

3- Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.

4- Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.

5- Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

6- Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.

7- Geçici süreli görevlendirmede memurun muvafakati aranır.

8- Yukarıda belirtilenler dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir.

Geçici süreli görevlendirmenin süresi 6 ayı geçebilir mi?

Devlet Personel Başkanlığı'nın vermiş olduğu 04/06/2012 tarihli ve 10574 sayılı görüşte şu ifadelere yer verilmiştir: Mezkur hükmün yürürlüğe konulma amacı, kamu hizmetlerinin etkin, hızlı ve verimli bir şekilde yürütülmesi yanında personelin hak ve menfaatlerinin korunması ve görevlendirmelerden dolayı ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin önlenmesi olup, anılan maddenin ikinci fıkrasında yer alan altı aylık süre de bu amaçla getirilmiştir. Ancak, kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması için, ilgili personelin de rızasının bulunduğu hallerde söz konusu hükmün ikinci fıkrası kapsamında yapılacak görevlendirmelerde 6 aylık süreye tabi olunmaksızın personelin kurumlar arasında geçici süreli olarak görevlendirilebileceği değerlendirilmektedir.

Geçici süreli görevlendirilenler mal beyanını hangi kuruma verecekler?

Geçici süreli olarak görevlendirilen personelin özlük dosyaları kendi kurumlarında oldukları için bunlar ek mal beyannamelerini veya sonu 0-5 ila biten yılların Şubat ayı sonuna kadar vermesi gereken genel mal beyannamelerini kadrolarının bulunduğu kurumlara vermeleri gerekmektedir.

Aday memurların tekrar memuriyete dönüşü

657'ye tabi herhangi bir kurumda aday memur olarak çalışan kişi aday memurken istifa ederse öngörülen bekleme sürelerini bekledikten sonra 657'ye tabi bir kuruma KPSS yerleştirilmesi halinde yeniden memur olarak ataması yapılır mı?

Evet yapılır. Normal şartlar altında istifa eden aday memurlar ancak kendi kurumlarına bekleme süresi sonunda dönebilirler. KPSS yerleştirmeleri ile ise istediği kurumlara yerleşebilirler.

#öğretmen
#DMK
#657 sayılı Kanun
9 yıl önce
Uzman öğretmenin özel hizmet tazminatını alabilir miyim?
Bireysel emeklilik
Batı Cephesi ve Paralel Yapı
İyi yayıncıdan iyi kitap beklenir
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!