|
Bir önerim var genç adam
Genç dostum sana bir önerim var. Kıymetli bir öneri. Sabırla bu yazıyı sonuna kadar oku, öneri yazının sonunda. Kestirmeden gidip önce yazının sonunu okuma, önerinin kıymeti kalmaz o zaman. Merak etme öyle sıkıcı öğütler değil.

Genç arkadaşım,

Bence hayatta en kıymetli şey ve tabii hiçbir insanoğlunun erişemediği nimet, hayatımızda geriye doğru gitmek bazı şeylere yeniden başlayabilmektir. Hayatımızı daha güzel, daha mutlu daha başarılı olması için geçmişte yaptığımız hataları telafi etmek anlamına geliyor bu.

Gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikleyince, ondan sonrakiler hep yanlış olur biliyorsun. Onu düzeltmenin yolu geriye doğru tüm düğmeleri tekrar açmak, yanlış iliklenen ilk düğmeye ulaşmak ve yeniden hepsini doğru iliklemektir. Lakin hayat bize bu fırsatı vermiyor. Geçmişte yaptığın hatanın sebep olduğu yanlışlar, sonraki yıllarda karşına çıkıyor ve geriye dönüp bunu değiştiremiyorsun.

Aslında benim gibi, ömrünün yarıdan fazlası geçmiş ve olgunluk yıllarını yaşayanların fark ettiği şeyler bunlar. Nedense yaş ilerledikçe, insan hayatında daha çok geriye doğru gidip dolaşıyor, geçmişte neler yaptığını hatırlamaya çalışıyor. Sanırım elimizden kayıp gidenlerin ve bir daha ulaşamayacağımız güzellikleri yeniden hatırlayarak mutluluk arayışı bizimkisi. Hep gençlik yıllarımıza, yani senin yaşlarına dönmek istiyoruz.

Bu hayatın akıp giden sularında geri gidişlerde, fark ediyoruz hatalarımızı. “Eğer şunu yapmasaydım, hayatım başka türlü akacaktı ve ben şimdi başka yerde olacaktım”, sanırım içimizden en çok geçen cümle bu bizim. Meslek hayatımızda, iş hayatımızda, aile hayatımızda, aşk hayatımızda... geçmişte aldığımız bir karar yüzünden keskin virajlar ve farklı yönlere giden yollar oluşuyor. Buna “hayatımın dönüm noktası, hayatımın yol ayrımı” deriz değil mi? O yol ayrımında sola değil de, sağa dönseydik başka bir hayat yaşıyor olacaktık deriz. Ancak gittiğin yoluna sonunda, dönülmez noktasına geldikten sonra fark ediyorsun, aslında o yol ayrımında sola değil de sağa dönmek lazımmış. Elden bir şey gelmiyor o noktadan sonra.

Acaba bize geriye doğru gidip bu yol ayrımlarını tekrar tercih etme, dönülecek köşeleri tekrar seçme hakkı verselerdi nasıl olurdu? Eminim hayatımızın daha başarılı, daha mutlu ve daha güzel olması için tercihler yapardık.

Şimdi bu yazdıklarımın seninle nasıl bir alakası var onu merak ediyorsundur genç dostum. Bizim için geçmiş ve asla değiştiremeyeceğimiz bu gerçek, senin için henüz oluşmadı. Senin gelecekte yaşayacaklarından bahsediyorum aslında. Hani zamanda yolculuk makinesi gibi düşünebilirsin olayı, ben gelecekten bahseden kişiyim. Aslında sen de bizim yaşadıklarımızın aşağı yukarı benzerini yaşayacaksın. Babanın ve annenin kaderi seninkine benzer. Demek ki gideceğin yolu önceden geçmiş biri var yakınında.

Önerim şu:

Yaşı 40/50 civarında 5 kişi seç. Başta annen ve baban, yakın aile üyesi ya da tanıdığın olsun. Onlara de ki, 'hayatında geriye doğru gitsen ve benim yaşıma kadar gelsen, hangi kararlarını değiştirmek, gittiğin hangi yolu farklı seçmek ve yaptığın hangi hatayı telafi etmek isterdin?' Hayatında yanlış iliklediğin düğme var mı, diye sormayı da ihmal etme.

Bir kişiden en az 3 tane geçmişe yönelik not al. Sonra bunların hepsini bir araya getir. Bu şu demektir, gelecekte, yani bizim yaşlarımıza geldiğinde yapacağın ve çok pişman olacağın 15 büyük hata ve dönüm noktası şimdi önünde duruyor. Aslında sana, hayatında geriye doğru gitme ve bazı şeyleri değiştirme fırsatını veriyor bu 15 madde. Yani bizim şimdi yana yakıla ulaşmak istediğimiz fırsat bu.

O 15 madde senin de bir gün karşılaşacağın hataları, yol ayrımlarını, dönüm noktalarını gösteriyor aslında. Yani çok önemli bir fırsat bu. Bunu nasıl değerlendireceksin, ne yapacaksın artık sen karar ver.

Önerim buydu genç dostum, sıkılmadın değil mi?
#Bir önerim var genç adam
#aile
#meslek hayatı
٪d سنوات قبل
Bir önerim var genç adam
Kılıçdaroğlu asla şaşırtmaz
Kültür Başkenti olan hangi İstanbul?
Medresetü"z-Zehrâ: Üniversite projesi mi, medeniyet projeksiyonu mu?
Nöbetçi
“Almanlar et başında”