|
Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Mayıs’ta Biden ile yapacağı görüşmeyi neden erteledi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Mayıs’ta ABD’nin başkenti Washington’a resmi bir ziyaret gerçekleştirerek Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden’la görüşecekti. Ziyaret ertelendi. Kararın Türkiye’nin talebi üzerine alındığı, gerekçesinin de ilk etapta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programındaki değişiklikler olduğu belirtildi ise de geçtiğimiz aylarda planlanan ziyarete ilişkin arka planda konjonktürel önemli bazı gelişmeler yaşanınca Başkan Erdoğan tarafından ziyaretin ertelenmesi istendi. Yeni ziyaret ve ziyaretin tarihi de muallakta bırakıldı. Davet ABD Başkanı Biden tarafından resmi olarak Erdoğan’a bildirilmişti. Eğer görüşme yapılsaydı, terörle mücadeleden Gazze’ye, savunma projelerinden ekonomik ilişkilere kadar kritik başlıkların görüşülmesi planlanmıştı.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GÖRÜŞMEYİ NEDEN ERTELEDİ?

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı verdiği savaşta, stoklarının erimek üzere olduğu bir dönemde, 6 aylık siyasi çıkmazı sonlandırarak, İsrail ve Tayvan yardımlarıyla 95 milyar doları bulan tasarıyı onayladı. Paketin 61 milyar dolarlık Ukrayna yardımı dışında İsrail’e 26 ve Hint-Pasifik bölgesinin (Tayvan) güvenliğine 8 milyar dolar yardım yapılmasını da içeriyor. İsrail’e ayrılan 26 milyar dolarlık paketin içindeki 9 milyar dolarlık bölümün Gazze dahil çeşitli savaş bölgelerinde kullanılmak üzere insani yardımlara ayrılması öngörülüyor. Erdoğan’ın Biden ile yapacağı görüşmenin iptal edilmesini istemesinin ana nedeni ise İsrail’e verilen 26 milyar dolarlık yardım olduğu belirtiliyor. Zira bu yardımın İsrail’in Refah katliamı için alınacak silah ve mühimmatı kapsadığı bizzat Gazze kasabı Netanyahu tarafından açıklanmıştı.

İLGİNÇ BİR TESADÜF! BİDEN’IN 9 MAYIS’IN HER YIL RUSYA’DA ZAFER BAYRAMI OLARAK KUTLANDIĞINI BİLEREK RANDEVU VERMESİ ETİK OLMAYAN DÜŞMANCA BİR DAVRANIŞ BİÇİMİ Mİ?

Amerika Başkanı Joe Biden'ın tesadüf sayılamayacak bir kasıt ile Başkanlığa atandığı günden günümüze ilk defa Başkan Erdoğan ile 9 Mayıs’ta görüşmek için randevu vermesinin etik olmayan kasıtlı ve düşmanca bir tavır olduğu aşikardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gazze kasabı olarak lanse ettiği Netanyahu’nun arkasındaki azmettirici gücün Biden olduğunu Gazze Katliamları için İsrail’e devamlı milyarlarca dolar yardım ettiğini çeşitli platformlarda açıklamasının Biden’ı Amerika’da 5 Kasım Başkanlık seçimleri öncesinde sıkıntıya soktuğu aşikardır.


RUSYA’DAN 9 MAYIS TEPKİSİ; TANSU ÇİLLER DETAYI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sene başında Türkiye’ye yapması beklenen ziyaret birçok kez ertelenmişti. Son olarak 9 Mayıs için belirlenen tarihin Rusya için önemi ise dikkat çekti. Aynı tarihte “İki ülkedeki seçim süreci nedeniyle (Türkiye’de yerel, Rusya’da ise başkanlık seçimleri) ziyaretin geçici olarak nisan sonu-mayıs başına ertelenmesine karar verildi” dedi. Erdoğan bir yandan Putin’in ziyaretini beklerken diğer yandan da ABD ziyaretine hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı’nın Biden’la 9 Mayıs’ta görüşeceği açıklanmıştı. İlginç bir tesadüf, 9 Mayıs Rusya’da her yıl Zafer Bayramı olarak kutlanıyor. 9 Mayıs 1945 yıl tarihinde Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sını mağlup etmişti. Rusya için büyün önem taşıyan 9 Mayıs kutlamalarına yakın geçmişte Türkiye’den üst düzey yetkili olarak sadece 1995 yılında Başbakan Tansu Çiller katılmıştı. Rusya’nın önde gelen Türkologlarından Vladimir Avatkov, sosyal hesabından,
“1 ay önce Putin’in yakın zamanda Türkiye’ye gitmesi bekleniyordu. Ancak Ankara’nın dikkati artık tamamen ABD’ye çevrildi. Erdoğan ile Biden arasındaki görüşmenin 9 Mayıs’ta yapılması özellikle manidar. Erdoğan, bu tarihin sembolik önemini çok iyi anlıyor”
paylaşımında bulundu. 2015 yılında Moskova’daki Zafer Bayramı törenine Erdoğan da davet edilmişti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “
Sayın Cumhurbaşkanımıza davetiye gönderildi. Bu davet değerlendirilecek. Başkanımız buna olumlu yanıt vermeye çalışacak”
açıklamasını yaptı ancak daha sonra törende Türkiye’yi Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım’ın temsil etmesine karar verildi. 2020 yılında Zafer Bayramı’nın 75. yıl dönümü vesilesiyle askeri geçit töreninin 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’da yapılması planlanıyordu. Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen tören, 24 Haziran’da yapıldı ama davetli olmasına rağmen Erdoğan katılmadı.

ABD DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI 2023 İNSAN HAKLARI RAPORUNDA TÜRKİYE AYRINTISI DİKKAT ÇEKTİ

ABD’nin 2023 insan hakları raporunun Türkiye bölümünde, “Uluslararası kurum ve gözlemcilere göre geçen yıl mayısta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin özgür bir şekilde politik tercihlerini ortaya koyabildiklerine işaret edildi ancak siyasi özgürlükler konusunda sorunlar olduğu” iddia edildi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili bölümlerde “Gülen hareketi” ifadesinin tercih edildiği raporda, Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde PKK ve YPG’ye yönelik operasyonlarına ilişkin eleştirel ifadeler yer aldı. Bu raporda en büyük terörist ve soykırımcı ülke olarak İsrail’in terör destekçisi ülke olarak ABD’nin adının geçmemesi bu raporun katliamcı soykırımcı ülkeler tarafından hazırlandığının açık bir işareti sanırım.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Politika
#Joe Biden
#Bülent Orakoğlu
16 gün önce
Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Mayıs’ta Biden ile yapacağı görüşmeyi neden erteledi?
Yaralı coğrafyalarımızı konuşmaya daha yeni başlıyoruz
Sosyal Çürüme Yazıları 7: Dedelerden himmet umma cumhuriyeti
Paket iyi de ‘kampanya’ nerede?..
KDV artışının KDV indiriminden daha çok alkış aldığı ülke
Arapça tabelalar ve yeni CHP