|
Biz yanlış yere odaklanırken “Hizmet Üretici Fiyatları” da artmaya devam ediyor
Bir süredir “enflasyon” konuşuyoruz. Ancak tartışma sürekli olarak enflasyonu düşürmenin faizleri artırmaktan geçtiği gibi bir düzleme oturmuş durumda ki maalesef bunun hiç kimseye faydası yok. Çünkü Türkiye’deki enflasyonun salt para politikası ile çözülmesi mümkün olmayan
yapısal
sebepleri var. Böylesi bir durumda bütün sorumluluğu Merkez Bankası’na yükleyip sadece faize odaklanmak ne kadar yanlışsa, Merkez Bankası’nın da hiç itiraz etmeden bütün bu sorumluğu üzerine alıp salt para politikası araçları ile enflasyonun üzerine gitmesi de bir o kadar yanlış.
Esasen bu işin içinden çıkılamaz bir sarmala girmesinin sebebinin bu hatalı bakış açısından kaynaklandığı kanaatini taşıyorum. Bahsettiğim
yapısal konular
orta yerdeyken Merkez Bankası başkanlarının tutamayacakları sözler verip ülkeye zaman kaybettirdiği bir dönemden geçtik. Kanımca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Naci Ağbal’ı görevden alma hamlesinin sebebi de Ağbal’ın salt yüksek faize bağlı sıcak parayı çekme odaklı para politikasına dört elle sarılmasından kaynaklanıyordu. Zira biz bu politikanın uzun dönemli olumsuz sonuçlarını daha önce yaşadık ve ülke için hem ekonomik hem de siyasi olarak çok maliyetli olduğunu tecrübe ettik. Görünen o ki Erdoğan, bu politikanın uzun vadeli olumsuz sonuçlar doğurmasının önüne geçmek için kısa vadeli riskleri göze aldı.
HİZMET ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ NEDİR?

TÜİK, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi’ni (H-ÜFE); belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan hizmetlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlıyor. Verinin sektörel kapsamı ise şu sektörlerden oluşuyor: Ulaştırma ve Depolama Hizmetleri, Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri, Bilgi ve İletişim Hizmetleri, Gayrimenkul Hizmetleri, Mesleki, Bilimsel ve Teknik Hizmetler, İdari ve Destek Hizmetler.

ŞUBAT H-ÜFE’DE SON DURUM NE?

TÜİK’in hesaplamasına göre H-ÜFE, 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,01, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,07, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,16 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,46 artış göstermiş durumda.

H-ÜFE’nin altında takip ettiğimiz “Ulaştırma ve depolama” hizmetlerindeki yıllık artış %26,45 olmuş. Bu kalem aynı zamanda gıda fiyatlarına da önemli oranda etki ediyor. Yazımın başında da ifade ettiğim üzere tüm bu ve benzeri kalemlerde atılması gereken yapısal adımlar varken salt faizden medet ummanın bize ciddi zaman kaybettirdiğini unutmayalım.


#Hizmet Üretici Fiyatları
#Enflasyon
#Merkez Bankası
#Naci Ağbal
#TÜİK
#Hizmet Üretici Fiyat Endeksi
#H-ÜFE
3 yıl önce
Biz yanlış yere odaklanırken “Hizmet Üretici Fiyatları” da artmaya devam ediyor
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle