|
Tasarruf sırları ve Altın Ahududu tehlikesi

Yatırım bilgisi, finansal okuryazarlık ve uzun vadeli planlama ve beklenti şekillendirme konularında derin bir boşluğumuzun olduğunu söyleyebiliriz. Hayatımızın her alanında aldığımız kararların neticesini kısa vadede görme isteğimiz tasarruflarımızı değerlendirme yöntemlerimize de enflasyon beklentilerimize de açıkça yansıyor. Ancak bu isteğimizi gerçekleştirirken bazen hayatın gerçeklerini, aldığımız kararları ve şekillendirdiğimiz beklentileri etkileyen dışsal faktörleri görmezden geliyoruz. Giderek alışkanlık haline gelen bu davranış özellikle tasarruf yaptığımız araçlardan elde ettiğimiz kazanç ve uğradığımız kayıpların hacmini önemli ölçüde etkiliyor.


TASARRUF STRATEJİSİ
Geçmişten günümüze tasarruf araçlarını tercih ederken yapılan en büyük hatalardan birisi kulaktan dolma bilgiler ile o tasarruf adımını atmak oluyor. Bugün hepimizin özellikle kripto piyasaları ve borsada işlem gören hisselere ilişkin bir içerden tanıdığımız oluyor. Tanımasak da kulaktan kulağa da olsa oluyor. İçerden öğrenenlerin ticareti, içeridekilerin haberi olmadan bir davranışa dönüşebiliyor. Dolayısıyla
kitlesel bir davranış sergilemektense kişisel hedeflere ve risk toleransına uygun tasarruf stratejileri belirlemek her zaman için önem taşıyor. Bu noktada tek bir tasarruf aracına bağlı kalmaktansa birikimleri çeşitlendirmek, uzun vadeli hedeflere odaklanmak, gerektiğinde stratejilerimizi günün koşullarına göre güncelleme esnekliğine sahip olmak bireysel finansal başarı için kritik bir eşiği temsil ediyor
. Zahmetsiz rahmet olmadığı gibi çabasız da finansal güvenlik ve başarı olmuyor. Bunun için yatırım/tasarruf bilgisi boşluğumuzu görmezden gelmemeli, finans ve yatırım konularında temel bilgiler sunan kaynakları göz ardı etmemeliyiz.

ZENGİNLİK VE ZAMAN DENGESİ
Finansal refahımızı artırmak için harcadığımız her an geleceğimize yapılan yatırımı temsil ediyor. Para kazanmak için harcadığımız zamana atfettiğimiz değeri paranın yönetimi için harcamıyor, nakit zenginliğine ulaşmanın nominal huzuruyla yolumuza devam etmek istiyoruz.
Gönül zenginliğimizi nakite, nakit zenginliğimizi de finansal refaha çevirmek için gerekli olan zamanı tahsis edemiyoruz. Para mı var ki tasarruf edelim dediğinizi duyar gibiyim, ancak düşük olan finansal okuryazarlığımızı artırarak kuşaklararası aktarımın yolunu açmak için küçük adımlarla belirli bir zaman dilimini yatırım öğrenmeye ayırmak potansiyelimizi güce dönüştürmek için değer taşıyor. Bugün sahip olduğumuz teknolojik alt yapı ve donanımlar özellikle dijital medya kanalları, uygulamalı öğrenme metotları üzerinden hedef belirleyerek yatırım/tasarruf motivasyonunu kolaylaştırıyor.

MART’IN YILDIZ KÜLÇE ALTIN
TÜİK tarafından açıklanan “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları” bültenine göre mart ayının kazandıranı külçe altın oldu. Bugün birikim yapmak isterseniz hangi yatırım aracını tercih edersiniz diye sorsak altın ilk üç sırada yer alır.
Jeopolitik gelişmelerden büyük ölçüde etkilenme kapasitesine sahip altın son birkaç günde aşağı yönlü eğilim gösterse de yatırımcısının yüzünü güldürmeyi sürdürüyor.
Sadece aylık bazda değil, üç aylık, altı aylık, yıllık bazlarda da altın güvenli liman kimliğini koruyor. Altını pozitif getiri olarak döviz takip ediyor.
Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisi kapsamında mevduat faizleri üzerinden teşvik etmeye çalıştığı mevduat faiz getirilerinin ve devlet iç borçlanma senetlerinin enflasyon karşısında pozitifi getiriye dönmediği görülüyor.

ALTIN AHUDUDU

Enflasyonun hayatımızın bir parçası olduğundan bu yana harcama ve tasarruf kararlarımız yoğun bir baskı altında seyrediyor. Özellikle beklentilerin ağır spekülasyon ve manipülasyona açık olduğu böylesine bir ortamda yanlış harcama ve tasarruf kararları vermemiz kaçınılmaz oluyor.

Aldığımız harcama ve tasarruf kararlarının
kısa vadeli sonuçlarının olumsuz olması öfkemize yenik düşmemize, akrobatik hareketlerle yerde yuvarlanmamıza, ayağı kalkıp tekrar düşmemize, Golden
Raspberry Awards’da
yılın en kötü performansına layık görülmemize giden yolu açabilir. Golden Raspberry Awards Hollywood’un en kötü performanslarını kutlamak için verilen bir ödül törenidir aslında. Her yıl Oscar ödüllerinden bir gün önce gerçekleşir ve “en kötü” olarak nitelendirilen filmler, oyuncular ve diğer katkıda bulunanlar ödüllendirilir. Bu sahnede yer almamak için yeni şeyler öğrenmeye ve becerilerimizi geliştirmeye açık olmalıyız.
Bizde tasarruf, her ayın sonunda cüzdanın derinliklerinde kaybolan gizemli bir sanat eseridir.
#Ekonomi
#tasarruf
#yatırım
#altın
#finansal okuryazarlık
٪d يوم قبل
Tasarruf sırları ve Altın Ahududu tehlikesi
Küba’yı korumalıyız!
Şiddetperestlik yayılıyor mu?
Korku zamanı
Boykotta kafalar neden karışık
Kimin enflasyonu