|
Her şey aile için!
Her şey aile için üst/alt başlığı yerli yabancı pek çok dizide, filmde, edebiyatta sıklıkla kullanılan bir önerme, ama yorum farkıyla. Bir takım gerçeklerin açığa çıktığı 'zaman dışı' isimli bölümde The Flash, aileni koruyamıyorsan intikamını almalısın önermesiyle katkıda bulundu. Kara Para Aşk'ın kontrolsüz katili Hüseyin, her şey aile için değil mi Tayyar kaçmama yardım et diye yalvardı.

Ne yapmıştı Hüseyin ailesi için diye soranlara özetle, başlangıç noktasını motivasyonunu bilmemekle beraber, daha çok kazanmak için kirli polis olmayı göze almış elini kana bulamaktan çekinmemiş, kardeşinin nişanlısını, müstakbel aşkının babasını ve daha bilumum kendisine engel olarak gördüğü kişileri öldürmekten çekinmemişti. En büyük endişesi babalarının ölümünden sonra bir nevi babalık ettiği kardeşi Ömer tarafından deşifre edilmekti. Üç evlat sahibi bir baba Hüseyin, ama sadece Ömer'den utanıyor, onun yüzüne nasıl bakacağından endişe ediyor. Para kazanmak daha çok kazanmak uğruna öylesine kontrolden çıktı ki, hastanede ziyaret ettiği annesini az daha elleriyle öldürüyordu.

Kara Ekmek'in sevgi dolu, sınıf farkı gözetmeksizin herkesi kucaklayan Semra anneannesi sert ve ani bir manevrayla hasta kontenjanından azmettirici görevine geçtiğinde; sen endişelenme Ahmet ben bütün ailemizi düşünüyorum dedi kocasına. Nasıl düşündüğü, ailesini düşünmek adına neler yaptığına gelince… Torunu Çetin'in kız arkadaşını uçurumdan ittiği videoyu izleyip Selen diye bildiği Asiye'nin Çetin'e şantaj yaptığını öğrendiğinde, torununu ve tabii ailesini korumak adına kahyanın oğluyla ölüm anlaşması yaptı. Önce açgözlülüğünün kurbanı olmak için çabalayan Seda'yı öldürttü, arkasından Asiye'yi öldürmesini istedi. Bu arada da kendini ben seri katil değilim diyerek savundu. Katil, azmettiricisinin ismini veremeden ruhunu teslim ettiğinden Semra Asiye'ye nasıl tuzaklar hazırlayacak Asiye o tuzaklardan nasıl kurtulacak merakı ve gizemine teslim oldu seyirci.

Şizofren olduğu ima edilen, ilaçlarını almadığı için kontrolden çıkan Semra, torununun katil olmasından ve hapse girmesinden duyduğu endişe ile elini kana bulamaktan çekinmeyecek kadar ailesine düşkün, her şey ailesi için!

Her şey aile için önermesi hasarlı kusurlu bir şekilde yorumlanıyor yerli dizilerde. Evet her şey aile için ama bu şekilde mi?

12 Maymun; 1995 yapımı aynı isimli filmin dizi uyarlaması. 2015 yılında yayılan bir virüs sebebiyle dünya nüfusunun büyük çoğunluğu etkilenmiş, milyarlar ölmüş, virüse bağışıklık kazanan az sayıda insan ise 2043 yılına ulaşmayı başarmıştır. İki bilim insanının virüsle baş etme insanlığa hayat verme mücadelesinin kökeninde de ailem için önermesi yatıyor. Katerina yaptığı zaman makinesi ile virüsün başlangıç noktasına gitmek, virüs yaygınlaşmadan yok etme düşüncesinde. Çünkü virüs hayattaki en değerli varlığı kızının da ölümüne sebep olmuştur. Kızını hayatta tutmak için virüsü yok etmeyi kitlesel ölümleri ortadan kaldırmayı hedefler. Kızına hayat vermesi tüm insanlığa hayat vermekle eşdeğerdir. Zamanda yolculuğu tasvip etmeyen geçmişi düzeltmenin mümkün olmadığına inanan bir diğer bilim adamı ise virüs için tedavi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapar. Geçmişe değil geleceğe odaklanır. Çünkü evladı yanında ve yakınındadır. Geçmişin düzeltilmesi evladının yok olması belki hiç dünyaya gelmemesi demektir. Her iki karakterin motivasyonu evlat sevgisine endeksli. Başkalarını öldürerek değil; inançları çerçevesinde hayat vererek evlatlarını hayatta tutmaya çalışıyorlar.

Yerli dizilerde ise aileyi merkeze alan hikayelerde diğer insanlara yan karakterlere figüranlara yok hükmünde davranılıyor, olmasa da olur yaklaşımında. Hüseyin Ömer'e yakalanmamak için cinayetlerden kendini kurtaramadı; Semra torunu katil damgası yemesin diye. Kara Para Aşk'ta kara para aklayan baba, kurye Sibel, menfaati için her şeyi yapan en yakın arkadaşına ihanet eden Bahar; Kara Ekmek'te Seda ve kahyanın oğlu ölmeyi hak eden karakterler olarak kompoze edildiğinden ölüm etkileri neredeyse sıfır. Kusurlu, hatalı, defolu, kirli, su testisi su yolunda kırılacak karakterler.

Fedakarlık, özveri, emek söz konusu olduğunda her şey aile için. Ama suçunu ört bas etmek, elindeki kanı temizlemek, gözü kapalı bir şekilde başkalarının ölüm fermanını imzalamak, daha iyi bir hayat vaadiyle hırsızlık, yolsuzluk yapmak, cinayete bulaşmak değil!
#yerli diziler
#reyting
#dizi
#Kara Para Aşk
9 yıl önce
Her şey aile için!
Yemen"deki isyanı nasıl bitirmiştik?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü