|
Serçe sarayında can çekişiyor!
Geçen yıldan bu yana reyting alamıyor gerekçesiyle üç dizinin senaryosunda köklü değişiklik yapıldı. İlki Saklı Kalan'dı; hatalı öyküleme ve kulak tırmalayan diyaloglarıyla ismiyle müsemma bir şekilde ilk bölüm seyircinin görüş alanına giremeyince ikinci bölümü yayınlanmadı. Aylar sonra senaryonun revize edildiği haberi geldi. Romantik komedi sahneleri eklenerek depresif havasından kurtulmaya çabalayan dizi, üç bölümde yayından kalktı.

Amerika'da 15 sezon yayınlanan, ödüllü ER dizisinin uyarlaması, yeni nesil Doktorlar olarak sunulan Acil Servis de benzer bir kader yaşadı. Acil Servis, ilk bölümde devlet hastanesinin acil servisinde yaşanan yoğun bir günü bire bir aktardı. Depresif öyküleme uzun süre ikilisi reytinglerin düşük gelmesine neden oldu. Yapımcının bu doktor dizisi öyle ya da böyle yapılacak ısrarı neticesi, ikinci bölümde senarist değişti, oyuncu kadrosu değişti, dizinin türü dramdan romantik komediye evrildi ve Acil Aşk Aranıyor adıyla geldi ekrana. Adından da anlaşılacağı üzere heba olması istenmeyen hastane platosu çekim mekanı olarak kullanılmaya devam edecek. Sakar asistanın uzman doktorla aşkı komik yönleri ortaya çıkartılan vakalarla renklendirilecek. Nitekim ilk bölümden bir tık daha yüksek reyting almayı başardı, sezon sonuna kadar ekranda kalmayı garantiledi Acil Aşk Aranıyor.

Saklı Kalan ve Acil Servis dramdan komediye evrilmeyi tercih ederken; Serçe Sarayı dramın trajedinin dozunu artıran bir senaryo değişikliğini tercih etti. Yayınlanmadan Ortadoğu'ya satışı gerçekleştirilen Serçe Sarayı'nı en azından on üç bölüm ekranda tutabilmek adına büyük efor sarf ediliyor. Bir hafta aradan sonra ekrana gelen altıncı bölümde; yapılan tüm değişikliklere, çocuklarından koparılan anne teması reyting alır ezberine rağmen değişen bir şey olmadı. Bir mahallede yaşayan Serçe'nin yükselme hikayesi çıkış noktası ama başlangıcında da ayakları yere sağlam basmayan bir hikayeydi.

İki çocuğu ve kız kardeşiyle ayakta kalmaya hayata tutunmaya çalışan Serçe iki yıldır kocasının yasını tutan dul bir kadındı. Maziden çıkıp gelen eski yavuklu Kadir ve gizemli Ali Rıza öğretmen arasında kalacaktı hikayenin ilk şekline göre. Ramazan'ın ikinci bir eşi ve çocuğu olduğunu öğrendiğinde eşyalarını sokak ortasında yakarak geçmişiyle bağını koparmış yeni bir hayata yelken açmıştı.

Serçe ayaklarının üstünde duracak ama senarist inanmıyor seyirci nasıl inansın bu hikayeye? Mahallelinin riyakar tavırları, Kadir'in emlakçı babasının kayınvalidesi ile yaptığı işbirliği neticesi Serçe'nin gecekondusunu satışa çıkarması, Ali Rıza'nın yardım maksatlı satın alması, hayatında erkek olmadan kadın hayata devam edemez önermesini destekler nitelikte. Haksızlık etmeyelim ekrandaki tüm kadın karakterler benzer bir çıkmazın içinde. Hikayelerdeki kadın karakterlerin hareket alanının değişebilmesi için senaristlerin zihin devrimi yaşaması şart! The Good Wife benzeri hikayeler yazılması gerekiyor ekonomik açıdan bağımsız kadın hikayeleri anlatabilmek için. Hiç icra etmemiş olsa da bir mesleği olmalı ki günün birinde hayatını baştan aşağı değiştirme şansı olsun.


Serçe Sarayı'nda evdeki hesap çarşıya uymayıp Serçe'nin akmayan hikayesi seyirci locasında ilgi görmeyince, ilk müdahale öldü denilen Ramazan'ın hayata döndürülmesiyle yaşandı. Serçe'nin yasını tuttuğu Ramazan kötü bir adam değildi, iki kadını da idare eden bir adamdı. Mezardan kalkıp gelen Ramazan ise kötülükte sınır tanımayan bir adam. O da yetmedi verilen bir haftalık revize arasında bir aylık bir zaman atlaması yaşandı. Bir aylık zaman öldü bilinen Ramazan'ın yaşadığını hukuken ispat etmesi için bile yeterli değilken; Ramazan dava açmış, çocukları Serçe'den almış, Serçe çocuklarını tekrar alabilmek için Ali Rıza öğretmen ile evlilik hazırlığındaydı. Hesapta mahkemeyi iyi bir evlilik yaptığına ikna edecek ama cümle aleme prosedür evliliği yaptığını ilan etmedikleri kaldı! Hayatını zora sokan (ölü)koca, düze çıkarmak için yapılan anlaşmalı evlilik, kalbi kırık aşık Kadir.

Bir dizinin hazırlık dönemi, fikrin olgunlaşması, öyküleme, senaryonun yazılım sürecinin ne kadar önemli olduğunun altını çizdi Serçe Sarayı. İlk haliyle de revize edilmiş haliyle de yükselme, hayata tutunma hikayesi değil Serçe Sarayı. Çocukları ile aşkı arasında kalan bir kadının dramı da değil! İyi planlanmamış üzerinde düşünülmemiş bir hikaye. Çocuk meselesi duygu sömürüsü yapmak adına seyirciye kurulan bir tuzak gibi algılanıyor hikayenin ayakları yere sağlam basmadığı için. Aynı hikayeyi farklı bir kurgu derinleştirilmiş karakterlerle ilgi çekici hale getirmek mümkündü halbuki!
#Serçe Sarayı
#diziler
#reyting
٪d سنوات قبل
Serçe sarayında can çekişiyor!
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle