|

Seçim değil büyüme yılı

Güler Sabancı, seçimlerin demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayarak, “Ancak seçimler üzerinde fazla duruluyor. Biz 2007'nin zor bir yıl olacağını düşünmüyoruz” dedi

Fahri Sarrafoğlu
00:00 - 24/02/2007 Cumartesi
Güncelleme: 02:10 - 24/02/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Seçim değil büyüme yılı
Seçim değil büyüme yılı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, seçimlerin demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'de seçimler üzerinde çok fazla duruluyor. Biz 2007 yılının zor bir yıl olacağını düşünmüyoruz. Artık Türkiye'nin birikimlerinin bu süreçleri hayatımızın normal bir parçası yapmayı başardığına inanıyoruz” dedi. Sabancı Holding'in 2006 yılı mali sonuçları ve 2007 öngörülerini, Güler Sabancı ve Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, düzenledikleri toplantı ile kamuoyuna duyurdu.

CARİ AÇIK KARŞILANIYOR

Güler Sabancı, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyadaki tüm gelişmekte olan ülkelerin cari fazla verirken, sadece Doğu Avrupa ülkeleri ile Türkiye'nin yüksek cari açığa sahip olduğunu ifade söyledi. Bununla birlikte Türkiye'nin bu durumu çektiği yabancı yatırımlar ile fazlasıyla karşıladığını vurgulayan Sabancı, Türkiye'nin makro istikrarı yakalamış, ne yöne gittiğini bilen bir ülke haline gelmesinin yatırımcıları cezbettiğini söyledi.

Sabancı, “Bu bağlamda Türkiye'nin yeni yatırımlara ve özelleştirmelere davetiye çıkarması hayati önem taşımaktadır” dedi. Reel faiz oranlarının, aşağı çekilmesi gereken seviyelere ulaştığına da dikkat çeken Sabancı, mikro alanda yapılması gereken düzenlemeler bulunduğunu vurguladı.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Sabancı, “Blok satışından vazgeçilen Halkbank ile hala ilgileniyor musunuz?” şeklinde bir soruya, “Akbank sektöründe lider bir bankadır. Sektöründe böyle birhareketlilik varsa tabii ki ilgilenmeye devam edeceğiz” cevabını verdi.

Holdingin tekstil yatırımlarına ilişkin bir soruya karşılık ise Sabancı, BOSSA ve YÜNSA için stratejik ortak arayışını sürdürdüklerini belirtti. Sabancı, “Şirketlerimiz şu an başarılı karlar elde ediyor. Ama biz bu konuya uzun vadeli bakıyoruz. Şimdi iyi kazanıyoruz diye o işi kabul etmiyoruz. Uzun vadeli sorumluluklarımız var. İşlerimizi katma değeri yüksek alanlara kaydıracağız” dedi.

YÜZDE 5 BÜYÜME YETMEZ

Sabancı, 2007 yılı için öngörülen büyüme hedefine ilişin bir soruya da, “Ben Türkiye'de daha fazla büyüme istiyorum. Yüzde 5, 5.5'lar bana az geliyor. Ama makro dengeler var” dedi. Sabancı, işsizliğin nüfus artışına rağmen artmadığını da sözlerine ekledi.


Enerjide satın almalar sürecek

Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Sabancı Holding'in 2007 yılında da enerji alanında büyümeye devam edeceğini belirterek, 10 yıl içinde yenilenebilir enerjiye geçiş yapmayı hedeflediklerini söyledi. Geçen yıl aralıkta EnerjiSA'nın Verbund firmasıyla işbirliği anlaşması imzaladığını hatırlatan Dördüncü, bu yıl da enerji alanınla satın

almalar yoluyla büyümeye devam edeceklerini kaydetti. Dördüncü, holding olarak büyüme potansiyeli yüksek iş alanlarına odaklandıklarını kaydederek, bankacılık, perakendecilik, enerji ve çimento alanında Türkiye'nin önemli eksikleri bulunduğuna dikkat çekti. Döndüncü, yılda yaklaşık 6.6 milyon euro çevre yatırımı yaptıklarını vurguladı.


Ekonomi yüzde 5 büyür

Sabancı Holding'in 2007 yılında Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini de aktaran Dördüncü, reel büyümenin yüzde 5, GSMH'nin 430 milyar dolar, kişi başına düşen milli gelirin de 5 bin 817 dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dördüncü, enflasyon oranlarının da ÜFE'de yüzde 8.5, TÜFE'de de yüzde 7.5 olmasını öngördüklerini dile getirdi. Dördüncü, Sabancı Holding'in ise 2007 yılında yatırımlarını yüzde 50 artarak 900 milyon dolara, konsolide net satışlarının yüzde 21 artarak 17 milyar YTL olarak, ihracatın da yüzde 9 artışla 1.2 milyardolara ulaşmasını beklediklerini vurguladı.




17 yıl önce